U Srbiji se ukida cenzus za referendum i narodnu inicijativu!

U Srbiji se ukida cenzus za referendum i narodnu inicijativu!

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o referendumu i narodnoj inicijativi kojim se predviđa ukidanje obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma.

Kako je saopšteno posle sednice, novi zakon će građanima omogućiti da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

Novim zakonom se otklanjaju nedostatci niza rešenja iz važećeg zakona, zbog kojih su građani institucije referenduma i narodne inicijative u praksi retko koristili, prenosi "Blic".

Usled činjenice da je važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom. Rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju se na preporukama Saveta Evrope iz Revidranog kodeksa dobre prakse u oblasti referendum iz oktobra 2020. godine − stoji u saopštenju.

Podsećamo da je Grupa za koceptualnu politiku (GKP) upozorila na ovakav scenario, smatrajući da se ovakvim predlogom zakona, vlast skriva iza kolektivne odgovornosti. GKP ističe da ovakvim potezom Srpska napredna stranka oduzima suverenitet građanima Republike Srbije i smanjuje već dostignuti nivo njihovih ljudskih prava.

Na primeru poslednjih izbora za savete mesnih zajednica u Vojvodini, imali smo priliku da se uverimo da ova vlast radi na uništenju svakog oblika neposrednog učešća građana u upravljanju i odlučivanju. Ukoliko se ovaj predlog usvoji, suverenitet građana će biti zloupotrebljen i prisvojen od lica i interesnih grupa čije će se odluke i namere podmuklo skrivati iza ovog važnog instrumenta učešća građana u neposrednom odlučivanju i upravljanju. Slutimo da će se ova dela ticati našeg prava na život i zdravo životno okruženje, kao što su se u nedavnoj prošlosti ticala rata koji je u naše ime bio vođen – poručuju iz GKP-a.

Oceni vest:
9
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan