U Srbiji svake godine 500 novih pacijenata oboli od melanoma

U Srbiji svake godine 500 novih pacijenata oboli od melanoma

Svetski dan borbe protiv melanoma obeležen je danas manifestacijom u centru Zemuna, gde su predstavnici udruženja obolelih delili edukativne brošure o toj bolesti.

U Srbiji se godišnje dijagnostikuje 500 novoobolelih od malignog melanoma, dok veliki broj njih nažalost umre u prvih godinu dana.

Predsednik udruženja obolelih od melanoma Savo Pilipović rekao je da u zemljama gde oboleli dobijaju adekvatnu terapiju maligni melanom postaje sve više hronična, a ne smrtonosna bolest, kao što je u Srbiji i dalje slučaj.

On je dodao da se iz tog razloga Svetski dan obeležava pod sloganom "Danas je melanom izlečiv" sa ciljem da se podigne svest javnosti o tome.

- Zbog najava i obećanja Ministarstva zdravlja i RFZO da će inovativni lekovi konačno ove godine doći na pozitivnu listu, nadali smo se da ćemo Svetski dan borbe protiv melanoma moći da proslavimo, ali kako lekova i dalje nema, moći ćemo samo da ga obeležimo - rekao je Pilipović, a navodi se u saopštenju udruženja.

On je naveo da je udruženje obolelih kao najveći prioritet odredilo borbu za dostupnost terapija, a da je pojavom savremenih terapija - ciljane i imunoterapije melanom postao izlečiva bolest.

Predstavnik udruženja Stefan Kostić kaže da je melanom izlečiv u svetu i u Evropi, ali ne i u Srbiji, jer RFZO godinama nije stavio nijedan inovativni lek na pozitivnu listu, kao i da registracija lekova koju obavlja ALIMS nedopustivo duga traje.

- Tek ove nedelje, nakon više od 10 meseci od odobrenja Evropske agencije za lekove, konačno je i u Srbiji odobrena registracija prve imunoterapije, neophodne za savremeno lečenje malignog melanoma prema svim svetskim vodičima - rekao je Kostić.

Kako se dodaje u saopštenju, on je zatražio od RFZO da se imunoterapija bez daljeg odlaganja omogući i pacijentima u Srbiji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan