U Srbiji svega 15 odsto mladih vakcinisano protiv korona virusa

U Srbiji svega 15 odsto mladih vakcinisano protiv korona virusa

U Srbiji si sve više priča, da i dalje nema dovoljno vakcinisanih građana. Tako su sva ona uveravanja stručnjaka o kolektivnom imunitetu, pala u vodu.

Najlošiji rezultat je među mladima kojih je tek oko 15 odsto imunizovano. Najčešći razlog za njihovu neodlučnost da se vakcinišu su dezinformacije na društvenim mrežama. Takođe, nedavno istraživanje je pokazalo, da je gotovo trećina stanovnika, uglavnom između 18 i 29 godina, neodlučno i misli da je vakcina podjednako štetna kao i Kovid-19, prenosi RTS.

Svi koji još nisu sigurni da imaju razlog da se vakcinišu, dobar je trenutak da razmisle ponovo jer ukoliko bismo povećali obuhvat vakcinacije velike su šanse da bi mogli i ubuduće da svedemo pojavljivanje ove bolesti na sporadične slučajeve, u suprotnom imaćemo opet epidemijske talase − poručio je imunolog Srđa Janković.

Neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović smatra da mladi treba da upoznaju mehanizam dejstva vakcine, da shvate njen efekte i u krajnjem slučaju da donesu odluku koja će ih osloboditi straha.

− Svi koji razumeju šta vakcina uradi našem organizmu, žure da je prime. Naravno, da se nije lako informisati kod stručnjaka, iz naučne literature jer to je i psihološki teško. Lakše je doći do informacija iz medija, društvenih mreža, gde ima poluinformacija. I meni je žao zbog toga, te pozivam sve zdravstvene radnike da koristimo svaku priliku da govorimo samo istinu o vakcini, koja je najveće civilizacijsko dostignuće vremena u kome živimo – rekla je Đukić Dejanović.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan