U Srbiji svega 300 tata godišnje koristi odsustvo zbog nege deteta

U Srbiji svega 300 tata godišnje koristi odsustvo zbog nege deteta

U našoj zemlji godišnje se rodi oko 65.000 beba. U prvoj godini života o njima najčešće brinu majke.

I kada je pre mnogo godina uzeo bolovanje da bi brinuo o tek rođenoj deci, Dragan Mihić bio je jedan od retkih tata koje su se na to odlučile. Statistika se u međuvremenu u Srbiji nije mnogo promenila, jer i dalje, tradicionalno, u prvoj godini života uz decu su majke.

- Supruga je bila sa njima prva tri meseca, a posle na nezi deteta sam bio ja narednih devet meseci za sina, a kasnije i za ćerku, i to su bili najlepši trenuci u mom životu – rekao je RTS Dragan Mihić.

Ističe da nije želeo da propusti prve dečje reči, prohodavanja, što je, kako kaže, stvorilo neku vezu među njima i što se ne bi desilo da nije bio sa njima.

- Srećom radimo u državnoj firmi, supruga je na Fakultetu muzičke umetnosti i mogli smo da napravimo takvu kombinaciju, a da se ne plašimo da ćemo ostati bez posla –  naveo je Mihić.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović rekla je Radio televiziju Srbije da su procene da samo 300 tata godišnje koristi porodiljski period, mogućnost odsustva zbog nege detata.

Prema njenim rečima, to su oni očevi čije supruge lepo zarađuju. 

Ipak, istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo zaduženo za demografsku politiku u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, pokazuje i da u finansijskim institucijama čak 17 odsto očeva koristi pravo na odsustvo zbog nege deteta, što je dobar podatak.

U budućnosti treba jačati i motivisati ulogu oba partnera u odgajanju deteta, jer iskustva nordijskih zemalja pokazuju da su tate posle porodiljskog odsustva produktivnije, a deca i porodica srećniji.

Očevi u Norveškoj imaju 10 nedelja obaveznog plaćenog odsutsva, a u Švedskoj 16 meseci odsustva mogu ravnopravno da podele oba roditelja, odnosno da se smenjuju kako im odgovara.

- Treba motivisati i poslodavca i u državnim i u privatnim institucijama da roditeljstvo bude i obaveza i zadovoljstvo i jednog i drugog roditelja, i oni bi trebalo da zajednički sa nama traže modele kako motivisati tate da bar jedan period budu i uz supruge i uz decu – rekla je Đukić Dejanović.

- Mislim da bi bilo lepo kada bismo dobili makar mesec dana, makar četiri nedelje plaćenog odsustva za tate, da makar prve četiri nedelje budu uz majku partnerku i uz dete – istakao je Stojiljković iz Udruženja "Gnezdo".

Evidencija o tome ko i koliko koristi odsustvo zbog nege deteta ubuduće će biti preciznija, jer posle usvajanja Zakona o finansijskoj podršci porodici, nadoknada države više se neće isplaćivati poslodavcima odnosno firmama, već direktno korisnicima.

Video prilog može se pogledati na portalu Radio televizije Srbije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan