U  Srbiji u prošloj godini 28 žena ubijeno od strane partnera

U Srbiji u prošloj godini 28 žena ubijeno od strane partnera

U Srbiji je prošle godine 28 žena bilo žrtva partnerskog nasilja, dve manje nego 2018. godine, a koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević ukazuje na činjenicu da broj žrtava ostaje isti, iz godinu u godinu, uprkos brojnim merama u cilju prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama.


Ona ističe da je u protekloj deceniji čak 350 žena bilo žrtve femicida.

– Bez obzira na usvajanje Zakona, Strategija, preporuka i raznih akata, podaci iz godine u godinu pokazuju da broj ubijenih žena u Srbiji ostaje isti ili sličan i da se situacija skoro pa ne menja – rekla je Stanojević Tanjugu.

Ekspertska grupa Saveta Evrope juče je objavila izveštaj u kojem pozdravlja mere koje je Srbija preduzela radi primene Istanbulske konvencije, i konstatovala političku posvećenost srpskih vlasti u iskorenjivanju rodno zasnovanog nasilja.

Pozdravljen je napredak u zakonodavstvu, ali i u praksi.

Stanojević nije tako zadovoljna, i smatra da bi bilo manje ubijenih žena kada bi se na problem reagovalo „u startu”, odnosno kada bi se shvatilo da su ubistva epilog maltretiranja žena i partnerskog i porodičnog nasilja nad njima koje se ne prijavljuje.

Problem je, ukazuje Stanojević, što se maltretiranje i nasilje i dalje ne prijavljuje i da su brojni razlozi za to što ljudi najčešće govore da neće da se zameraju ili zato što misle da je to porodična - „njihova stvar”.

– Nije tako, to je stvar svih nas. Ne može se neko maltretirati i tako ne može da živi ni žena, ni dete, pa ni taj nasilnik. To su nesrećne porodice, a nasilje ostavlja trajne posledice na sve – istakla je ona.

Kako kaže, počinioci ubistava žena su i prošle godine bili iz svih socijalnih struktura, iako su predrasude da oni dolaze sa margina.

– Bilo je i bogatih, moćnih i visokoobrazovanih počinilaca. Femicid su izvršili i visokoobrazovani ljudi, koji su odlično znali šta iz toga proizilazi  – rekla je Stanojević.

Savet Evrope je inače naveo u izveštaju da u Srbiji nema dovoljno specijalizovanih službi za podršku žrtvama nasilja, te da ih pretežno vode nevladine organizacije, sa ograničenim budžetima.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan