U Srbiji zbog pandemije prestalo da radi oko 200 turističkih agencija

U Srbiji zbog pandemije prestalo da radi oko 200 turističkih agencija

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) upozorilo je da je prestalo da radi oko 200 turističkih agencija zbog krize koju je izazvala pandemija i da će se taj broj povećavati, jer kako su naveli, Ministarstvo finansija i dalje izbegava da im pomogne, iako su među delatnostima koje beleže najveće gubitke.

UTAS podseća da zamenska putovanja i povraćaj novca putnicima zavise od opstanka agencija i da je zato još važnije da turističke agencije dobiju bespovratna sredstva kako bi očuvale poslovanje, prenosi N1.

Ne razumemo zašto država izbegava da pomogne onima koji beleže gubitke veće od 90 odsto, a od kojih zavisi i povraćaj novca građanima Srbije koji su uplatili putovanja pre početka krize. Očekujemo da se problemi povećaju u februaru, kada stiže plaćanje odloženih poreza i doprinosa koje agencije ne mogu da plate jer ne rade već skoro godinu dana. Ponovo apelujemo da se ovaj dug otpiše, da se dodeli jednokratna pomoć kao i drugim ugroženim kategorijama, te da se ubrza odobravanje kredita iz Fonda za razvoj čije sednice ponovo stagniraju – navodi se u saopštenju UTAS-a.  

Prema podacima Agencije za privredne registre, od 15. marta 2020. godine su izbrisane 94 agencije, od čega 20 organizatora putovanja dok je rad prekinulo 105 privrednih subjekata, među kojima je 10 organizatora putovanja.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nije smak sveta

  pre 858 dana i 6 sati

  Kad prestane korona, nići će kao pečurke.
  To je delatnost koja nekad ne zahteva ni psolovni prostor.

  Oceni komentar:
  1
  5