U Srbiju stiglo 344.000 doza vakcine protiv gripa

U Srbiju stiglo 344.000 doza vakcine protiv gripa

U našu zemlju stigao je kontingent s prvih 344.000 doza vakcine protiv gripa, a distribucija ka institutima i zavodima za javno zdravlje počinje danas, najavio je Republički fond za zdravstveno osiguranje. Celokupna količina biće isporučena do srede, a nakon toga i ka zdravstvenim ustanovama.

Radi se o četvorovalentnim vakcinama protiv gripa, a za koju je nabavku sproveo Republički fond za zdravstveno osiguranje.

– Ministarstvo zdravlja će zbog aktuelne epidemiološke situacije građanima preporučiti najadekvatniji termin za imunizaciju, kako bi imunitet stečen vakcinom bio najefikasniji i najdelotvorniji – navodi se u saopštenju, a prenosi RTV.

Ministarstvo zdravlja je u skladu sa aktuelnom globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim potrebama i interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj vakcina protiv gripa – više od 500.000 doza, delom od Instituta Torlak, a delom od stranih dobavljača.

Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ove nedelje će otpočeti i distribuciju pneumokok vakcine ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.

Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima, prenosi RTV. 

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan