U SRCU NOVOG SADA: Banatić poznat po mnogo čemu, a najviše po basketašima i "Blokstoku" (FOTO)

U SRCU NOVOG SADA: Banatić poznat po mnogo čemu, a najviše po basketašima i "Blokstoku" (FOTO)

Mnogi Novosađani ne znaju tačno gde se nalazi novosadsko naselje Banatić, te čitav ovaj kraj često nazivaju "Blok", po njegovom nadaleko poznatom delu koji je pre dve decenije iznedrio i sopstveni muzički fesitval.

“Blokstok”  je počela da organizuje grupa lokalnih entuzijasta i to svake godine krajem maja ili početkom juna, a danas se ova vrlo posećena gradska manifestacija organizuje i uz pomoć mesne zajednice “Omladinski pokret”.U ovom delu grada nadohvat ruke su autobuska i železnička stanica, koje su zapravo locirane na tromeđi Rotkvarije, Banatića i malog kvarta zvanog Pervazovo naselje.

 


Banatić je omeđen sa tri bulevara – južna granica mu je Bulevar kralja Petra prvog, istočna strana naslanja se na Bulevar oslobođenja, a severoistočna na bulevar Jaše Tomića i Kisačku ulicu. Severna granica ovog kvarta je železnička pruga Beograd – Subotica, severozapadna ulica Kornelija Stankovića, a zapadna Rumenačka ulica.

 


Banatić je ime dobio po Banatskoj ulici, koja se do 1918. godine zvala Shanz gasse, a danas više ne postoji. Bila je na mestu na kojem se sada nalazi Gagarinova ulica.

Ovo je bio nekada kvart ratara, a gotovo 50 godina unazad u ovom delu grada skoro da nema starih stambenih kuća, osim u u ulicama Jovana Hranilovića i Bačkoj.

 


U Gagarinovoj ulici ranije se nalazila Mesna zajednica “Banatić”, koja je kasnije pripojena MZ “Omladinski pokret”, a jedno vreme su u Banatiću postojali i istoimeni odbojkaški i košarkaški klub, u kojima su ponikli brojni kvaliteni igrači.

Ono što krasi ovaj deo grada jesu grafiti i murali iscrtani i ispisani s obe strane Bulevara oslobođenja, kao i po drugim saobraćajnicama i dvorištima u naselju.Za ovaj poprilično veliki gradski kvart može se takođe reći da je grad u gradu – u Banatiću se nalaze ambulanta Doma zdravlja "Novi Sad", tri dečija vrtića, osnova škola “Kosta Trifković” i dve srednje škole, Srednja mašinska i srednja Tehnička škola.

Ono s čim, doduše, možda malo manjkaju jesu kafići i restorani. Ipak, Banatić je poznat po Mc Driveu koji je otvoren krajem leta 2013. godine, a u sklopu kojeg se nalazi i redovan McDonald's restoran sa kafeom.

 

Ekipa iz ovog dela grada na piće najčešče odlazi u obližnji “Panter” i ostale lokale načičkane s "one" strane Bulevara kralja Petra prvog, koji teritorijalno ne pripada Banatiću. Mada, kako saznajemo, stariji kvartovci najviše vole opušteno da sede na klupama po dvorištima uz pivo, ćaskajući pritom s komšijama o novim dešavanjima u kraju.


Ono čega se stariji Novosađani sigurno sećaju, a što je onomad bilo u Banatiću, jesu “Tunel jeftinoće”, u kome se danas nalazi "Maxi", te robna kuća “Kokra”, ispred koje se godinama okupljala "šarolika" ekipa ljubitelja dobre kapljice, predvođena legendarnim Ćopicom, jednonogim šibicarom koji se i dan-danas pominje u brojnim anegdotama Novosađana rođenih 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.  


Devedesetih godina "Kokra" je postala “Đovani“, robna kuća u kojoj se prodavala roba iz Italije sumnjivog kvaliteta, iako verujemo da još uvek ima naših sugrađana koji u svom stanu poseduju barem neku stvarčicu kupljenu u toj nekad veoma popularnoj radni.

 


Ipak, ono što se u Banatiću nije menjalo i što je na neki način ostao zaštitni znak ovog dela grada, jesu bakice koje s obe strane Bulevara oslobođenja prodaju cveće, voće i povrće i pletene ručne radove.

 


Na Bulevaru kralja Petra prvog, između ulica Paje Markovića i Bogoboja Atanackovića, nalazi se možda i najveća znamenitost  ovog kraja – Rusinsko groblje. Podignuto je 1860, a stavljeno van upotrebe 1974. godine, da bi deceniju kasnije bilo proglašeno spomenikom kulture, jer su ovde, između ostalih, sahranjeni i Osif Fa (1882-1971), učitelj i istaknuti rusinski prosvitetitelj, te Jovan Hranilović (1855-1924) sveštenik i književnik, kao i druge znamenite ličnosti Novog Sada.

 


U Banatiću može dobro da se pojede i popije, a za to se najpre pobrinuo čuveni “Boki grill” na Bulevaru kralja Petra 40, gde uvek možete da pojedete ukusno meso sa roštilja.


Ukoliko niste ljubitelj mesnih specijaliteta na žaru i više volite pite i drugo pecivo, u ovom delu grada nalazi se i pekara “Burek plus” koju su Novosađani uvrstili kao najbolju u gradu po pitanju pripremanja i ukusa bureka. Ako se nađete s druge strane Bulevara oslobođenja, burek i pecivo možete da pojedete u pekari “Evropa“ na broju 13.

 


Prijede li vam se nešto "na kašiku", u ulici Pariske komune nalazi se restorančić “Dedina tajna”, čija je bašta ušuškana u debelu hladovinu. Ako pak preferirate azijsku kuhinju, u Banatiću se nalaze i dva objekta s brzom kineskom hranom. Restoran “Veliki Peking”  smešten je u neposrednoj blizini Železničke stanice. Tu se nudi širok spektar najrazličitijih tradicionalnih kineskih specijaliteta, salata i deserta. S druge strane Banatića, na Bulevaru kralja Petra prvog 58, nalazi se kineski restoran “Mali Leo”, za koji kažu da prave najbolje nudle u gradu.


Srednja Mašinska škola
jedna je od najvećih stručnih škola u Novom Sadu, a nalazi se na Bulevaru kralja Petra prvog 38. Pored škole prolaze gradske autobuske linije 3 i 8. Ono po čemu je ova obrazovna ustanova još poznata jeste i njeno prostrano dvorište sa sportskim terenima, poznato na lokalu kao “Mašinac”. Ovde Novosađani svih generacija već decenijama igraju košarku i mali fudbal, a uveče se na tribinama "Mašinca" okupljaju mladi. Kako saznajemo, mnogi su na ovom igralištu zapalili prvu cigaretu, popili prvo pivo, "zakucali" prvi koš i prvi put poljubili devojku.

 


Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn”, popularna "građevinska", vodi poreklo od zanatske škole koja je osnovana 1882. godine u Novom Sadu, a najduže je tokom svog postojanja nosila ime narodnog heroja Jovana Vukanovića.U kvartu između Gagarinove 2 i 10 nalazi se lepo prostrano dvorište sa klupicama i garažama. Mesto gde se roditelji opuštaju sa malom decom, gde komšije na klupi popiju pivo i prozbore po koju, a gde se uveče, "na garažama", skupljaju mlađe generacije. U ovom dvorištu je uvek živo, nikad nije tiho, što predstavlja još jednu lepu osobinu ljudi iz ovog dela grada – druželjubivost.Hotel Novi Sad
smešten je takođe u Banatiću, na samoj raskrsnici  Bulevara oslobođenja i Bulevara Jaše Tomića, u neposrednoj blizini autobuske i železničke stanice i nedaleko od Novosadskog sajma i centra grada. Hotel Novi Sad ima četiri zvezdice sa specijalizacijom "poslovni hotel". Opremljen je za poslovne susrete, seminare, konferencije i tim-bilding aktivnosti.

OSNOVNA ŠKOLA "KOSTA TRIFKOVIĆ": Odluka o osnivanju i izgradnji škole u tadašnjem naselju "Pavle Bakić II" doneta je 14. septembra 1964. godine. Projekat škole uradio je Projektni biro "Arhitekt" iz Novog Sada, a radove je izvodilo GP "Neimar".


Škola je tada imala 12 učionica i sa školskim dvorištem površinu od 2.400 metara kvadratnih. Školska biblioteka je imala 1.400 knjiga. Škola je počela sa radom 8. septembra 1966. godine. Tada je imala 23 nastavnika, 328 učenika raspoređenih u 13 odeljenja. Najveći broj nastavnika i učenika došao je iz OŠ "Ivo Lola Ribar". Škola nosi ime novosadskog komediografa Koste Trifkovića.


Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović, Stevan Gojkov

Oceni vest:
37
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 2043 dana i 13 sati

  Novi Sade najmiliji grade

  Oceni komentar:
  1
  13
 • Blokovac vec 46 godina

  pre 2043 dana i 11 sati

  Toliko mi je prirastao srcu da bih ga napustio jedino pod puscanom pretnjom.

  Oceni komentar:
  1
  15
 • Aleksandar

  pre 2023 dana i 46 minuta

  Odrastao sam sa obe strane Bulevara. I u MZ Banatić, gde i sad živim, i u MZ Sava Kovačević, koja je satavni deo Rotkvarije. Nebi ih se oderekao NIKADA!!!

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Aotearoan

  pre 1691 dan i 1 sat

  Na Rusinskom groblju je sahranjen i austrijski pukovnik Josip Runjanin (Јосиф Руњанин), kompozitor hrvatske himne "Lijepa Nasa" i poslanik u hrvatskom Saboru, inace Srbin, rodom iz Vinkovaca.

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Vojin Šenk

  pre 687 dana i 13 sati

  Josif Runjanin je sahranjen na Uspenskom groblju, u ulici Novosadskog sajma (nekad se zvala Grobljanska).

  Oceni komentar:
  0
  1