U SRCU NOVOG SADA: Banatić poznat po mnogo čemu, a najviše po basketašima i "Blokstoku" (FOTO)

U SRCU NOVOG SADA: Banatić poznat po mnogo čemu, a najviše po basketašima i "Blokstoku" (FOTO)

Mnogi Novosađani ne znaju tačno gde se nalazi novosadsko naselje Banatić, te čitav ovaj kraj često nazivaju "Blok", po njegovom nadaleko poznatom delu koji je pre dve decenije iznedrio i sopstveni muzički fesitval.

“Blokstok”  je počela da organizuje grupa lokalnih entuzijasta i to svake godine krajem maja ili početkom juna, a danas se ova vrlo posećena gradska manifestacija organizuje i uz pomoć mesne zajednice “Omladinski pokret”.U ovom delu grada nadohvat ruke su autobuska i železnička stanica, koje su zapravo locirane na tromeđi Rotkvarije, Banatića i malog kvarta zvanog Pervazovo naselje.

 


Banatić je omeđen sa tri bulevara – južna granica mu je Bulevar kralja Petra prvog, istočna strana naslanja se na Bulevar oslobođenja, a severoistočna na bulevar Jaše Tomića i Kisačku ulicu. Severna granica ovog kvarta je železnička pruga Beograd – Subotica, severozapadna ulica Kornelija Stankovića, a zapadna Rumenačka ulica.

 


Banatić je ime dobio po Banatskoj ulici, koja se do 1918. godine zvala Shanz gasse, a danas više ne postoji. Bila je na mestu na kojem se sada nalazi Gagarinova ulica.

Ovo je bio nekada kvart ratara, a gotovo 50 godina unazad u ovom delu grada skoro da nema starih stambenih kuća, osim u u ulicama Jovana Hranilovića i Bačkoj.

 


U Gagarinovoj ulici ranije se nalazila Mesna zajednica “Banatić”, koja je kasnije pripojena MZ “Omladinski pokret”, a jedno vreme su u Banatiću postojali i istoimeni odbojkaški i košarkaški klub, u kojima su ponikli brojni kvaliteni igrači.

Ono što krasi ovaj deo grada jesu grafiti i murali iscrtani i ispisani s obe strane Bulevara oslobođenja, kao i po drugim saobraćajnicama i dvorištima u naselju.Za ovaj poprilično veliki gradski kvart može se takođe reći da je grad u gradu – u Banatiću se nalaze ambulanta Doma zdravlja "Novi Sad", tri dečija vrtića, osnova škola “Kosta Trifković” i dve srednje škole, Srednja mašinska i srednja Tehnička škola.

Ono s čim, doduše, možda malo manjkaju jesu kafići i restorani. Ipak, Banatić je poznat po Mc Driveu koji je otvoren krajem leta 2013. godine, a u sklopu kojeg se nalazi i redovan McDonald's restoran sa kafeom.

 

Ekipa iz ovog dela grada na piće najčešče odlazi u obližnji “Panter” i ostale lokale načičkane s "one" strane Bulevara kralja Petra prvog, koji teritorijalno ne pripada Banatiću. Mada, kako saznajemo, stariji kvartovci najviše vole opušteno da sede na klupama po dvorištima uz pivo, ćaskajući pritom s komšijama o novim dešavanjima u kraju.


Ono čega se stariji Novosađani sigurno sećaju, a što je onomad bilo u Banatiću, jesu “Tunel jeftinoće”, u kome se danas nalazi "Maxi", te robna kuća “Kokra”, ispred koje se godinama okupljala "šarolika" ekipa ljubitelja dobre kapljice, predvođena legendarnim Ćopicom, jednonogim šibicarom koji se i dan-danas pominje u brojnim anegdotama Novosađana rođenih 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.  


Devedesetih godina "Kokra" je postala “Đovani“, robna kuća u kojoj se prodavala roba iz Italije sumnjivog kvaliteta, iako verujemo da još uvek ima naših sugrađana koji u svom stanu poseduju barem neku stvarčicu kupljenu u toj nekad veoma popularnoj radni.

 


Ipak, ono što se u Banatiću nije menjalo i što je na neki način ostao zaštitni znak ovog dela grada, jesu bakice koje s obe strane Bulevara oslobođenja prodaju cveće, voće i povrće i pletene ručne radove.

 


Na Bulevaru kralja Petra prvog, između ulica Paje Markovića i Bogoboja Atanackovića, nalazi se možda i najveća znamenitost  ovog kraja – Rusinsko groblje. Podignuto je 1860, a stavljeno van upotrebe 1974. godine, da bi deceniju kasnije bilo proglašeno spomenikom kulture, jer su ovde, između ostalih, sahranjeni i Osif Fa (1882-1971), učitelj i istaknuti rusinski prosvitetitelj, te Jovan Hranilović (1855-1924) sveštenik i književnik, kao i druge znamenite ličnosti Novog Sada.

 


U Banatiću može dobro da se pojede i popije, a za to se najpre pobrinuo čuveni “Boki grill” na Bulevaru kralja Petra 40, gde uvek možete da pojedete ukusno meso sa roštilja.


Ukoliko niste ljubitelj mesnih specijaliteta na žaru i više volite pite i drugo pecivo, u ovom delu grada nalazi se i pekara “Burek plus” koju su Novosađani uvrstili kao najbolju u gradu po pitanju pripremanja i ukusa bureka. Ako se nađete s druge strane Bulevara oslobođenja, burek i pecivo možete da pojedete u pekari “Evropa“ na broju 13.

 


Prijede li vam se nešto "na kašiku", u ulici Pariske komune nalazi se restorančić “Dedina tajna”, čija je bašta ušuškana u debelu hladovinu. Ako pak preferirate azijsku kuhinju, u Banatiću se nalaze i dva objekta s brzom kineskom hranom. Restoran “Veliki Peking”  smešten je u neposrednoj blizini Železničke stanice. Tu se nudi širok spektar najrazličitijih tradicionalnih kineskih specijaliteta, salata i deserta. S druge strane Banatića, na Bulevaru kralja Petra prvog 58, nalazi se kineski restoran “Mali Leo”, za koji kažu da prave najbolje nudle u gradu.


Srednja Mašinska škola
jedna je od najvećih stručnih škola u Novom Sadu, a nalazi se na Bulevaru kralja Petra prvog 38. Pored škole prolaze gradske autobuske linije 3 i 8. Ono po čemu je ova obrazovna ustanova još poznata jeste i njeno prostrano dvorište sa sportskim terenima, poznato na lokalu kao “Mašinac”. Ovde Novosađani svih generacija već decenijama igraju košarku i mali fudbal, a uveče se na tribinama "Mašinca" okupljaju mladi. Kako saznajemo, mnogi su na ovom igralištu zapalili prvu cigaretu, popili prvo pivo, "zakucali" prvi koš i prvi put poljubili devojku.

 


Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn”, popularna "građevinska", vodi poreklo od zanatske škole koja je osnovana 1882. godine u Novom Sadu, a najduže je tokom svog postojanja nosila ime narodnog heroja Jovana Vukanovića.U kvartu između Gagarinove 2 i 10 nalazi se lepo prostrano dvorište sa klupicama i garažama. Mesto gde se roditelji opuštaju sa malom decom, gde komšije na klupi popiju pivo i prozbore po koju, a gde se uveče, "na garažama", skupljaju mlađe generacije. U ovom dvorištu je uvek živo, nikad nije tiho, što predstavlja još jednu lepu osobinu ljudi iz ovog dela grada – druželjubivost.Hotel Novi Sad
smešten je takođe u Banatiću, na samoj raskrsnici  Bulevara oslobođenja i Bulevara Jaše Tomića, u neposrednoj blizini autobuske i železničke stanice i nedaleko od Novosadskog sajma i centra grada. Hotel Novi Sad ima četiri zvezdice sa specijalizacijom "poslovni hotel". Opremljen je za poslovne susrete, seminare, konferencije i tim-bilding aktivnosti.

OSNOVNA ŠKOLA "KOSTA TRIFKOVIĆ": Odluka o osnivanju i izgradnji škole u tadašnjem naselju "Pavle Bakić II" doneta je 14. septembra 1964. godine. Projekat škole uradio je Projektni biro "Arhitekt" iz Novog Sada, a radove je izvodilo GP "Neimar".


Škola je tada imala 12 učionica i sa školskim dvorištem površinu od 2.400 metara kvadratnih. Školska biblioteka je imala 1.400 knjiga. Škola je počela sa radom 8. septembra 1966. godine. Tada je imala 23 nastavnika, 328 učenika raspoređenih u 13 odeljenja. Najveći broj nastavnika i učenika došao je iz OŠ "Ivo Lola Ribar". Škola nosi ime novosadskog komediografa Koste Trifkovića.


Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović, Stevan Gojkov

Oceni vest:
25
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 186 dana i 23 sata

  Novi Sade najmiliji grade

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Blokovac vec 46 godina

  pre 186 dana i 21 sat

  Toliko mi je prirastao srcu da bih ga napustio jedino pod puscanom pretnjom.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Aleksandar

  pre 166 dana i 11 sati

  Odrastao sam sa obe strane Bulevara. I u MZ Banatić, gde i sad živim, i u MZ Sava Kovačević, koja je satavni deo Rotkvarije. Nebi ih se oderekao NIKADA!!!

  Oceni komentar:
  0
  2
Republički hidrometeorološki zavod big shopping centar novi sad servisne informacije novi sad elektrovojvodina matičar krađa Novo naselje bebe bez struje vremenska prognoza novi sad kovilj štrajk katastar vremenska prognoza Isključenje struje vladimir putin jp putevi srbije novosađani betanija novosadsko porodilište Srbija JKP Vodovod i kanalizacija đorđe balašević novorođenčad Petrovaradin isključenja struje klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode bez vode javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija