U subotu i nedelju besplatne pešačke ture povodom Dana Grada Novog Sada

U subotu i nedelju besplatne pešačke ture povodom Dana Grada Novog Sada

Udruženje turističkih vodiča Novog Sada i Turistička organizacija Grada Novog Sada, povodom rođendana Grada koji se obeležava svakog 1. februara od 1748. godine, pozivaju građane da se 30. i 31. januara pridruže nekoj od četiri jedinstvene besplatne pešačke ture.

U subotu, 30. januara, u 12 časova, nakon sastanka kod Nikolajevske crkve krenite u šetnju u kojoj ćete saznati ko je bila Grozda Gajšin, gde su krštena deca Mileve Marić i Alberta Ajnštajna, gde su Novosađani jeli "volujski, a gde svinjski", gde se nalazi i ko je išao u Grčku školu, ko je voleo da boravi u kafani "Lipa" i još mnogo toga.

Istog dana, u 14 časova, možete poći s vodičem od Saborne crkve Svetog Đorđa i saznati ko je oslikao ikonostas ovog prasovlavnog hrama, ko je sahranjen u njegovoj porti, ko je naslikan na muralu preko puta Jovine gimnazije, gde je šegrtovao najpoznatiji štampar Beograda, ko je čovek koji maše prstom...

U nedelju, 31. januara, u 12 časova, krenite od kafea "Trčika" u neverovatnu šetnju i saznajte gde se nalazila čuvena Vinkleova pivara, kada je krenuo javni prevoz u gradu, gde je živela porodica Dunđerski, gde je bilo magareće ostrvo, gde je Svojina, na koju su se zgradu potpisivali zidari...

Takođe u nedelju, ali u 14 časova, nakon sastanka kod glavnog ulaza u Banovinu, imaćete priliku da krenete u neverovatnu šetnju u kojoj ćete saznati gde je ugrađen čuveni brački mermer, ko je bio jedan od najpoznatijih hroničara našeg grada, gde je bila berza u Novom Sadu, gde se nalazilo sedište masonske lože, gde je bila najveća zadruga u gradu, gde se nalazi palata kraljeva vina i još mnogo toga.

Svaka tura realizuje se na srpkom jeziku i traje jedan sat.

U skladu sa merama Kriznog štaba grupe su ograničene na maksimalno 15 osoba. Socijalna distanca i maske su obavezne.

Prijave su obavezne putem i-mejl adrese , uz obaveznu naznaku za koju se turu prijavljujete. Prijava je validna nakon što dobijete potvrdu.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan