U susret Nedelji mode: Upoznajte ljude koji kroje novosadsku modnu scenu

U susret Nedelji mode: Upoznajte ljude koji kroje novosadsku modnu scenu

Večeras počinje novo izdanje Serbia Fashion Week-a, jednog od najvažnijih modnih događaja u Novom Sadu i Srbiji. Dok će naši fotoreporteri ovu manifestaciju pomno ispratiti, rešili smo da iskoristimo ovu priliku ne bismo li vam otkrili gde se u Novom Sadu kriju mladi talenti koji dizajniraju krpice kakve bi poželele i svetske zvezde! Pored toga, otkrivamo kako našu modnu scenu vide jedan stilista, tri dizajnerke i osoba koja sve kreativce drži pod jednim krovom.

 

Srđan Šveljo 

 

Srđan Šveljo je odavno poznat na novosadskoj sceni kao profesionalni stilista, modni urednik i novinar, a uskoro i voditelj radio emisije „Šik & Šiz“ na noćnom programu Radija Novi Sad. Za Serbia Fashion Week vezan je od samog starta kada mu je Svetlana Horvat dala priliku da bude uz nju još dok je sve bilo u povoju kao neko ko je tu da pomogne nekim svojim idejama i sugestijama i ko dobro poznaje modnu scenu kod nas i u regionu. Njegova avangardna grupna revija dizajnera muške mode „Heroes“ otvara večerašnji modni događaj, a Šveljo misli da upravo ova revija mladim dizajnerima predstavlja ozbiljnu priliku da se predstave domaćoj publici i medijima, a zatim i onima koji dolaze iz celog sveta da bi videli šta se dešava sa srpskom modom i domaćom modnom scenom. Po njegovim rečima, to je idealna prilika da njihov rad dođe pred neku novu publiku i neke nove modne stručnjake.

 

 

Ipak, doći do ove prilike nije baš tako lak zadatak. Utisak je da neko ko želi da se bavi modom u Srbiji mora da bude pripremljen da bude ne samo dobar dizajner, već „osoba za sve“. Brojni naši dizajneri ujedno su i kostimografi, stilisti, fotografi, bave se i nekim drugim zanimanjima, a u okviru svojih kuća zaduženi su i za marketing, prodaju, kontakte sa javnošću. Budući da je Šveljo neko ko vrlo dobro zna kako stvari u svetu mode funkcionišu, upitali smo ga da li je, po njegovom mišljenju, to ipak prevelik zalogaj i može li ovakav način rada da obeshrabri talentovane ljude kojima je dizajn ipak najveća ljubav?

- Ja ceo svoj život funkcionišem na taj način i nekako je postalo normalno da sve svoje talente i priče uvežeš u jedno. Multitasking je odličan način da se što brže uradi i ispromoviše sve ono što se stvori. Mislim da to ne može da ih obeshrabri, jer samim tim su deo celog procesa od stvaranja do pravljenja kampanja i samog marketinga. Nije svako talenat da to savršeno sprovede, ali mnogima sve to polazi za rukom i uspešno drže konce svog brenda i dizajna u svojim rukama, kaže on.

 

 

Što se tiče situacije na modnoj sceni u Novom Sadu, o tome šta se promenilo tokom godina, kako na bolje, tako i na gore, Šveljo kaže sledeće:

- Scena baš i nije nešto velika, skoro pa da je i nema, ali u poslednje vreme su krenuli da se bude neki novi klinci i da se igraju modom, modnim detaljima, fotografijom i stilom. To je ta neka lepa priča koja krasi grad. Ona druga, lošija, jeste sveprisutnija uniformisanost na ulicama našeg grada protiv koje se borim baš ovim akcijama, ali i modnim editorijalima koje pravim.

 

Nina Karlavaris

 

Prvo ime koje smo prepoznali među dizajnerima u ovom opisu svakako je Nina Karlavaris, dizajnerka koja je zbog originalnih modela kupaćih kostima privukla pažnju devojaka ne samo u Srbiji, nego i u stranim zemljama. Kako sama kaže, dizajnirati kupaće kostime nije teško, jer ideja nikada ne manjka. „Ono što manjka su možda nekad uslovi za izradu onoga što sam zamislila“. A kakav je osećaj postići takav uspeh, Nina vedro objašnjava:

- Najviše mi je pomogla moja ljubav prema poslu. Imam poriv i potrebu da stalno nešto novo stvaram, ne mirujem, u svakom trenutku gomila ideja je u glavi, moram da ih zapisujem na papir da se ne bi izvitoperile. Uživam u svim segmentima svog posla, sa godinama sam postala potpuno usredsređena i posvećena i mislim da je to uvek dobar recept za uspeh.

 

 

Ova mlada dizajnerka se u poslednje vreme  uhvatila i u koštac sa kreiranjem modela čizama, a nas je zanimalo to kako se odlučila za kreiranje baš onog modnog predmeta koji sa kupaćim kostimima deluje gotovo nespojivo. Da li baš u tome za nju kao dizajnera leži najveći izazov?

- Tačno tako. Volim da radim stvari koje su po nekim opštim pravilima nespojive. I jedno i drugo mi je pasija. Sledeća kolekcija će biti kombinacija jednog i drugog, pravim letnje lagane čizmice koje će ići kao komplet uz kostim, s koji će biti predstavljen na prolećnom izdanju Serbia Fashion Week-a, kaće nam ona.

 

Dizajnerski tim Šolaja: Sestre Jovana i Jana

 

 

U ovu priču uklapa se i dizajnerski tim Šolaja. Sestre Jovana i Jana dizajniraju kupaće kostime, ali su svoj asortiman u poslednjih nekoliko godina proširile i na izradu ženske odeće za sve sezone. Kažu da im od samog starta nije bilo teško da privuku klijente, jer su od malih nogu radile na modnim projektima, a kada su im roditelji kupili mašinu za šivenje više nije bilo dileme oko toga čime žele da se bave i životu. Danas one svoje modele redovno izlažu na modnim marketima u Novom Sadu i generalno su zadovoljne interesovanjem klijenata za njihov rad.

- Naše prve klijente je privukao nas dizajn i kvalitet izrade nasih komada, kao i mogućnost da sve može da se uradi baš po njihovim merama, izjavila je za naš portal Jana Šolaja. - Prva kolekcija koju smo uradile bila je kolekcija kupaćih kostima, ali poslednje četiri godine u našoj ponudi se nalaze svi odevni predmeti za žene. Ideja imamo i previše, pa naprosto nismo mogle da se izrazimo samo preko kupaćih kostima. Uživamo podjednako u svemu, a sledeće godine planiramo još noviteta.

 

Branka Ćaćić - „Lovely by Branka“

 

 

Pored njih, tu je i Branka Ćaćić, dizajnerka koja živi i radi u Inđiji. Za razliku od brojnih dizajnera koji za promociju sopstvenih modela koriste manekene, ona je odlučila da se za to pobrine sama i tako otvorila blog „Lovely by Branka“. Ona misli da ova kombinacija može da bude dobar vid promocije ukoliko je dizajner (ujedno i bloger) tome zaista posvećen, jer se preko bloga klijenti na redovnoj bazi mogu upoznati sa tim šta se sve novo priprema u nečijoj modnoj kuhinji. Mnogi od Brankinih klijenata dolaze baš iz Novog Sada, a upravo u našem gradu stekla je podršku od Ivane Ilić, dizajnerke nakita i modnih dodataka, čiji se rad prepoznaje pod imenom Mustrica. Branka nam je, ovom prilikom, objasnila kako ona vidi prednosti koje nose saradnje među različitim dizajnerima:

- Mustrica i ja se lepo upotpunjujemo i volimo da radimo zajedno. Mislim da mnogo inspirišemo i pokrećemo jedna drugu, samo to je neprocenljiv osećaj. Iskreno nisam primetila da su saradnje medju dizajnerima česte, a da li će se tu nešto menjati, zaista ne znam. Nekako sam orijentisana samo na naš rad, ali uvek volim da vidim lepe radove drugih dizajnera, priznala je ona i dodala da je i u ovakvim situacijama od presudnog značaja da dizajner ima svoj prepoznatljiv stil po kome će se isticati.

- U našem okruženju se inovacije prihvataju sa malim zakašnjenjem, iskrena je Branka. - Već sam nekoliko godina mlad dizajner, nekako mi je neobično da taj izraz i dalje koristim. Mislim da samo nisam dovoljno poznata javnosti jer i dalje radim za svoje klijente, a ne javnost, što je, po mom mišljenju, primarni cilj svakom dizajneru: da se to nosi na ulici, a ne samo u modnim editorijalima u popularnim časopisima. Mislim da je najbitnije da se dizajner odluči šta mu je prioritetno, da li klijenti ili revije, izložbe i snimanja za časopise. Istina je da je teško uskladiti oba ukoliko je umetnik sam u svemu bez nekog većeg kapitala.

 

Biljana Dudaš - "Kreativke NS"

 

Na kraju smo razgovarali i sa Biljanom Dudaš, vlasnicom kreativnog prostora „Kreativke NS“. Ona je ovim poslom počela da se bavi pre pet i po godina kada je sa prijateljicom Elom Martinović organizovala prvi novosadski „Mali sajam lepih stvari“, sajam rukotvorina kojem se godinama pridruživao sve veći broj kreativaca, da bi kroz njega ukupno prošlo njih preko 800. O ovakvom načinu prodaje i promocije unikatnog dizajna kod nas, Biljana ima zaista puno da kaže.

- „Kreativke NS“ su nastale iz želje da se kreativci okupe na jednom mestu, da se ujedine i pokažu svima čime se bave, šta to njihove vredne ruke prave, da to ne ostane samo u krugu najbližih. Celu priču smo pokrenule nas dve, a posle su nam se pridružili mnogi kreativci, najveći broj iz Novog Sada, ali i iz drugih gradova. Tokom godina organizovani su razni sajmovi tog tipa, neki su se zadržali, neki nažalost nisu. Mislim da ovi sajmovi, nažalost, nisu dovoljno zaživeli, ili je našim sugrađanima malo što takvi sajmovi većinom traju samo jedan dan. Ali, pored svega, mislim da naši sugrađani sve više cene ručne radove, žele da budu drugačiji, da nose unikate, da nose nešto što je samo za njih napravljeno. Zaista se vidi pomak u tom pravcu, priča nam ona.

 

 

Zanimljivo je da u ovakvom jednom prostoru radove izlažu žene (i pokoji muškarac) zaista različitih umetničkih izraza, i da svako od njih ima neku sasvim posebnu priču. U udruženju ima i žena koje su, nažalost, ostale bez posla i kojima ovo predstavlja neki vid dopune kućnog budžeta, zatim studentkinja, te mladih i perspektivnih dizajnera koji su svojim radom uspeli da se probiju do šire publike.

- Dizajnerka Marija Ignjatović kod nas izlaže kolekciju koju je predstavila na jednom od izdanja Serbia Fashion Week-a, a svojevremeno je kod nas izlagala i Marina Mićanović. Ovakvi prostori i koncepti mogu biti odskočna daska mladim talentima, pogotovo onim koji vredno rade i ulažu u svoj posao. Nikad ne znate ko će videti vaš rad i kome će se svideti, jer u naš kreativni prostor svraćaju ljudi raznih profila, od poznatih do manje poznatih zaljubljenika u ručne radove.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan