U svetu postoji jedno carstvo: Švedska i zvanično najbolja država na svetu

U svetu postoji jedno carstvo: Švedska i zvanično najbolja država na svetu

Švedska se nalazi na samom vrhu ankete kao najbolja zemlja koja je u službi svog stanovništva, ali koja nema nikave štetne uticaje na druge narode, kao ni na životnu sredinu.

Švedska je zauzela prvo mesto među 162 zemlje i to na osnovu 35 indikatora, pa je tako najbolje rangirana kada je u pitanju pozitivan doprinos načinu života, uključujući prosperitet, jednakost, zdravlje i blagostanje. Island je na vrhu liste za ukupan doprinos planeti i zaštitu životne sredine,odnosno na osnovu niske emisije ugljen-dioksida i minimalne proizvodnje opasnih materija.

S druge strane, Velika Britanija je pri samom vrhu tabele kada su u pitanju nauka i tehnologija i to na osnovu objavljenih publikacija, naučnih radova i patenata.

Svi indeksi ukazuju na to da Švedska, u odnosu na veličinu svoje privrede, čini više dobrih stvari nego bilo koja druga zemlja. Mnogo manje države, poput Irske, Kenije, Islanda i Kostarike su pale na rang-listi i to delimično zbog toga jer događaji širom sveta imaju veliki uticaj na manje zemlje.

Ovaj izveštaj, u kojem se meri ukupan doprinos države planeti i ljudskoj rasi shodno svom BDP-u je zamisao političkog savetnika Simona Anholta. Kako on navodi, cilj ove metodologije i ocenjivanja jeste da se pronađe način da se podstaknu zemlje kako bi više sarađivale, a manje se takmičile.

- Dobra zemlja je ona koja doprinosi dobrobiti čovečanstva. Naravno da mora služiti interesima svog naroda, ali nikada na štetu drugih naroda i njihovih prirodnih resursa. Ovo je novi zakon ljudskog opstanka - rekao je Anholt.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode Srbija Republički hidrometeorološki zavod bez struje Elektrodistribucija Novi Sad tc promenada jkp novosadska toplana detelinara novorođenčad vremenska prognoza novi sad isključenja struje tržni centar promenada Spens betanija vremenska prognoza Petrovaradin novosađani deca mup novi sad novosadsko porodilište elektrovojvodina novi sad Vreme u Novom Sadu promenada klinika za ginekologiju i akušerstvo bebe servisne informacije novi sad RHMZ Isključenje struje odbojka