U "Svilari" otvorena izložba dela Anrija de Tuluz-Lotreka (FOTO)

U "Svilari" otvorena izložba dela Anrija de Tuluz-Lotreka (FOTO)

Izložba čuvenog francuskog umetnika Anrija de Tuluz-Lotreka otvorena je juče u kulturnoj stanici "Svilara" na Podbari, pa će do 20. jula građani i posetioci Novog Sada prvi put imati priliku da se upoznaju s njegovim delima.

Reč je o slikaru koji nije nastojao da ulepšava stvarnost, već je bio surovo iskren. Slavu je stekao kao jedan od prvih umetnika koji se bavio plakatima, a posebnu pažnju privukao je plakat za "Mulen Ruž".

– Anri de Tuluz-Lotrek među prvima je počeo da se bavi plakatom, kao sredstvom izražavanja i jednim vidom promocije kulturnih događaja, a takođe je i među najznačajnijim predstavnicima impresionizma. Ovom izložbom i njenim pratećim programima dovodimo Monmartr, srce umetničke prestonice sveta, Pariza, u Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture – rekla je koordinatorka kulturne stanice "Svilara" Violeta Đerković.

 


– Lotrek je izuzetno značajan, avangardni umetnik i vidimo da on i dan danas živi zahvaljujući svojim vanvremenskim delima. Upravo ovakvi događaji, poput Lotrekove izložbe, kao i ono što se prethodnih dana i meseci dešavalo u Novom Sadu, govori da mi već sada imamo kvalitetne programe i da sugrađani mogu već sada da vide sve ono što čini jednu Evropsku prestonicu kulture –
 rekao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je otvorio izložbu.

 


Tokom izložbe "Anri de Tuluz-Lotrek" u "Svilari" će biti organizovan niz programa koji sadržajem odgovaraju periodu stvaranja francuskog umetnika, koncerti, projekcije filmova i drugi sadržaji koji oslikavaju kulturu perioda kada je Anri de Tulkuz-Lotrek stvarao.

 


O značaju Lotreka i njegovih dela posetioci će imati prilike da čuju svake subote, do kraja izložbe, odnosno 6, 13. i 20. jula od 20.21 čas u okviru stručnih vođenja kroz izložbu, za šta će biti zaduženi stručnjaci iz Galerije matice srpske.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan