U toku jesenji ciklus borbe protiv pacova i miševa u Novom Sadu

U toku jesenji ciklus borbe protiv pacova i miševa u Novom Sadu

Novosadska "Ciklonizacija" sprovodi preventivnu akciju zaštite zdravlja građana.

U Novom Sadu i okolini u toku je jesenji krug velike sistematske akcije zaštite zdravlja građana od štetnih glodara. Akciju, koja se izvodi na proleće i na jesen, pod sloganom "Komšiluk bez glodara – zdrav komšiluk", u saradnji sa gradskom upravom, sprovodi novosadska "Ciklonizacija". Kako navode iz ovog preduzeća, ekipe su svakodnevno na terenu, a koliko će akcija trajati zavisiće od vremenskih uslova

– Jesenji krug smo započeli pre nedelju dana. Ove godine počinjemo od samog grada, pa se tako prvo radi deratizacija šahtova atmosferske i fekalne kanalizacije. Nakon što akcijom budu obuhvaćena sva potencijalna žarišta u samom gradu, naše ekipe će krenuti od sela i prigradskih naselja na obodima gradske teritorije na sremskoj i bačkoj strani i ići prema gradskom jezgru – objašnjava menadžer za odnose sa javnošću "Ciklonizacije" Dario Aćimović.

Kako naglašava, kao i prethodnih sezona, preventivnim tretmanima biće obuhvaćen grad i sva prigradska naselja i sela. Prema programu, pored domaćinstava, tretmanima su obuhvaćeni i kanalizacione mreže, ali i podrumi, tavani i druge zajedničke prostorije u novosadskim zgradama i sve zelene javne površine.


Inače, sistematska deratizacija je za građane besplatna, potrebno je samo da omoguće obeleženim stručnim operativcima da, u zavisnosti od trenutne potrebe, postave preparat ili da ga preuzmu uz pridržavanje stručnih uputstava.

– Građani koji nisu kod kuće u vreme kada operativci obilaze njihov deo grada mogu naknadno da se obrate "Ciklonizaciji” na telefon 021/ 641 23 22 ili i-mejlom na adresu . Kako bi Novi Sad zadržao najveći mogući stepen zaštite zdravlja građana i njihove imovine, apelujemo na građane da ne lageruju preparat, jer je zaštita od glodara zajednički interes, a njena uspešnost zavisi od delovanja na celoj teritoriji – kaže Aćimović.

Već godinama "Ciklonizacija" tokom sistematske akcije u Novom Sadu koristi i Elektronske deratizacione stanice. To je jedinstven slučaj korišćenja ove savremene tehnologije u sistemu zaštite zdravlja građana od glodara u Jugoistočnoj Evropi.

– Elektronske deratizacione stanice postavljaju se na kontrolnim lokacijama. Povezane su na integrisani Geografski informacioni sistem (GIS) "Ciklonizacije", detektuju prisustvo glodara i u sistem šalju informaciju o tome, te na taj način omogućavaju monitoring u realnom vremenu –  dodaje Aćimović.

Sivi pacov i kućni miš najrasprostranjeniji: Kako navode iz "Ciklonizacije”, prevencija u borbi protiv glodara je i higijena prostora i čuvanje hrane u čvrstim ambalažama, kao i zatvaranje prolaza kako bi se fizički sprečio kontakt glodara sa hranom. Na našim terenima dominantni glodari su sivi pacov i kućni miš.


Redovno sprovođenje preventivne deratizacije u velikoj meri smanjuje rizik od širenja zaraznih bolesti čiji su vektori glodari, ali i materijalnu štetu koji glodari izazivaju u domaćinstvima, privredi i poljoprivredi, podseća Aćimović. Među najpoznatijim bolestima čiji su prenosioci glodari su besnilo, trihineloza, hemoralgična goznica, bruceloza, tuberkuloza, svinjska kuga, salmonela, slinavka i šap.

Prema njegovim rečima, jesenja deratizacija je izuzetno važna jer je to deo godine kada se glodari povlače sa otvorenog u stambene objekte i skladišta. Posebno je to važno u seoskim domaćinstvima jer glodari prate hranu, ali ni grad nije pošteđen ovih problema. Akcija sistematske deratizacije mora da se sprovodi na što  većem prosotru i kontinuirano, a ako bi se prekinula, vrlo brzo bi došlo do prenamnoženja populacije glodara, opasnosti od zaraznih bolesti i velike materijalne štete, upozoravaju iz ovog preduzeća.

Pravovremena reakcija brže rešava problem

Pored sistematske deratizacije, ekipe "Ciklonizacije" svakodnevno izlaze u na teren po pozivima građana koji imaju problem sa bubama, mravima ili glodarima. Aćimović apeluje na građane da se "Ciklonizaciji" obrate čim primete problem, jer je svako žarište glodara i insekata lakše i brže ukoniti u početku, nego kada se stanje zapusti.

– U slučaju pravovremene reakcije uglavnom je dovoljan jedan tretman, a ako se problem zapusti, potrebno je više uzastopnih tretmana – objašnjava Aćimović.

On podseća da informacioni sistem "Ciklonizacije", beleži sve tretmane i prati njihovu uspešnost, i da su građani već navikli da ih dve nedelje posle tretmana pozovu operateri "Ciklonizacije" da provere kakvo je trenutno stanje i da li tretman treba ponoviti ili je problem rešen.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

dnevni horoskop sahrane novi sad srpska pravoslavna crkva horoskopski znaci novosađani isključenje vode isključenje grejanja policija isključenja struje jkp lisje bez struje raspored sahrana i ispraćaja bez grejanja raspored sahrana novi sad bez vode bebe JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad Isključenje struje Dom zdravlja Novi Sad Dom zdravlja astrologija klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp novosadska toplana novosadsko porodilište novorođenčad gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević horoskop betanija Republički hidrometeorološki zavod