U toku su radovi na sređivanju Kameničkog parka

U toku su radovi na sređivanju Kameničkog parka

Desnom obalom Dunava, na severnim obroncima Fruške gore prostire se najveći i najstariji park u Novom Sadu – Kamenički park. Podignut je u 19. veku pod uticajem vrtlarskih stilova Beča i Budimpešte, oko dvorca porodica Marcibanji i Karačonji.

Realizacijom projekata park je obogaćen novim sadržajima – potrebnim mobilijarom, izgrađenim stazama, sportskim terenima, dečjim igralištima, info tablama… osim što je ulepšan, on je sada zahvaljujući osvetljenju i bezbedniji.

Osvrćući se na redovne aktivnosti u realizaciji očuvanja i unapređenja zelenila u samom parku, iz JKP "Gradsko zelenilo" navode radove koje ovih dana sprovode njihovi radnici.

Zbog bezbednosti posetilaca parka u toku je orezivanje suvih, trulih, prelomljenih i grana sa fitopatološkim oštećenjima sa određenog broja stabala. Na delu vegetacije u parku sprovedeni su tretmani adekvatnim sredstvima za zaštitu bilja – kažu iz ovog preduzeća.

Oni dodaju i to da se monitoring vegetacije (stabala) vrši u cilju praćenja vitalnosti stabala.

U toku je i uređenje zelenila - popuna stabala u obodnom delu borove šumice u centralnom delu parka, i to sadnjom 10 stabala vrste Pinus nigra. Na lokacijama u blizini novopostavljenih pergola – senika, sadnja vrste Prunus pissardii (17 kom) – stoji u saopštenju.

Kako kažu, deo travnatih površina u parku u blizini staza je devastiran, pa je urađena rekonstrukcija travnjaka (2457 m2) kako bi povratile estetsku funkciju i omogućilo se njihovo održavanje.

Radi se i na održavanju jezera. U prethodnom periodu urađeno je izmuljivanje jezera, kaptaža izvora koji pune jezero i saniran je prelivni šaht čime je omogućen odvod viška vode iz jezera. Okolina jezera je obogaćena sadnjom dekorativnih biljnih vrsta. Tokom godine je došlo do ponovnog širenja trske u većem delu jezera. Kako bi se jezero održalo u kontrolisanom stanju, potrebno je sprečiti nekontrolisano širenje trske, što je kroz ove aktivnosti i urađeno – objašnjavaju iz Zelenila.

Jedna od aktivnosti, kako saznajemo, je i popravka stubića i mobilijara u parku, koji su u prethodnom periodu na neki način oštećeni korišćenjem.

Podsećamo, odlukom Skupštine grada Kamenički park je proglašen za značajno prirodno dobro III kategorije i stavljen pod zaštitu kao značajno prirodno dobro. Istom odlukom poveren je na upravljanje JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan