U trendu neobičnija i kraća dečja imena

U trendu neobičnija i kraća dečja imena

Današnje vreme preplavljeno je neobičnim imenima kod dece. Taj talas prožet je tradicijom, istorijom, a naročito trendom.

Nekadašnja imena istorijskih vladara zamenili su muzički i sportski idoli i likovi iz serija. Popularnost imena se, po dosadašnjim iskustvima matičara, menjaju na svakih deset godina. 

U matičnim knjigama iz 19. veka često su upisivana imena Aleksa, Stefan, Marko, Vukašin, Bogdan, Nemanja. Danas se deci daju kratka imena, koja često podsećaju na nadimak. Među kratkim imenima mogu se izdvojiti: Hana, Lena, Tara, Una, Tea, Dunja, Mila, Maša, Olja. Nekadašnjeg Nikolu i Milicu s trona su skinuli Ognjen i Sara

Što se Novog Sada tiče, novorođenčad prijavljuje Klinika za ginekologiju i akušerstvo, popularna Betanija, a imena zajedničkom odlukom daju roditelji.

– Na ovom području ređi su slučajevi da ljudi, držeći se tradicije, daju neobično ime svome detetu, obično još uvek deca nose ime po babi ili dedi – rekla je matičarka Branka Jović, i dodala da su neobična imena s kojima se ona susrela Miona, Tajna, Tigran, Tristan, Senjin, Simon, Lenka, a da se uglavnom vraćaju imena iz naše istorije.

Po Porodičnom zakonu Srbije, roditelji moraju prijaviti novorođenu decu matičarima od u roku od 15 dana, a imena im se daju u prvih mesec dana.

– Naš zakon kaže da se deci ne mogu davati pogrdna imena, kao što je u moje vreme bilo ime Vuk – naglasio je matičar Marko Nenin, i zaključio da svako vreme nosi svoje.

Davanje imena detetu je najveći dar koje ono dobija nakon rođenja, a vremenom će se pokazati ko će iz te "trke” tradicije, trenda i istorije dobiti vodeće mesto i početnu osnovu u tome. Važno je roditeljima skrenuti pažnju na to da bi trebalo da imaju u vidu da li će njihovo dete ime nositi kao oličenje sopstvene ličnosti, ukras ili teg.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskopski znaci elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija dnevni horoskop pošte srbije novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević betanija servisne informacije novi sad bebe štrajk poštara isključenja struje bez vode isključenje vode raspored sahrana novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo novosađani bez struje vremenska prognoza raspored sahrana i ispraćaja sahrane novi sad Isključenje struje Republički hidrometeorološki zavod Elektrodistribucija Novi Sad Dom zdravlja Novi Sad horoskop novorođenčad zodijak jkp lisje skupština grada novog sada