U Vijetnamu otkriven novi soj korona virusa, brže se širi vazduhom

U Vijetnamu otkriven novi soj korona virusa, brže se širi vazduhom

U Vijetnamu je otkriven novi soj korona virusa, kombinacija indijskog i britanskog. Kako su saopštili zvaničnici, on se može brzo širiti vazduhom.

Vijetnamski ministar zdravlja Nguien Tan Long je opisao najnoviju mutaciju kao veoma opasnu i dodao da je ona brzo prenosiva, posebno vazduhom, prenosi portal nova.rs.

Virusi neprestano mutiraju i većina sojeva nije značajna, ali neke mutacije virus mogu učiniti zaraznijim. Otkako je korona virus prvi put identifikovan u januaru 2020. godine, otkrivene su hiljade mutacija. Nema dokaza da su mutacije opasne i da izazivaju veću smrtnost kod većeg broja ljudi.

Kao i kod prve verzije, rizik je i dalje najveći za ljude starije životne dobi i ljude sa težim zdravstvenim stanjem. Međutim, virus koji je zarazniji je opasan i smrtonosniji u nevakcinisanoj populaciji. Vijetnam je poslednjih nedelja zabeležio skok u brojevima slučajeva zaraze. Više od 6.700 slučajeva je zabeleženo od početka epidemije, od čega je više od polovine zabeleženo od kraja aprila ove godine.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan