U Vojvodini 143 slučaja morbila

U Vojvodini 143 slučaja morbila

Na teritoriji Vojvodine, zaključno sa 12. aprilom, registrovano je 143 slučaja morbila.

Epidemije malih boginja do sada su proglašene u dva vojvođanska grada, Novom Sadu i Kikindi, a na teritoriji Novog Sada ima 59 slučajeva oboljenja, dok je u epidemiji u Kikindi do sada registrovano 10 osoba obolelih od morbila, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a prenosi "Dnevnik".

Šef Odseka za imunizaciju i epidemiološki nadzor nad respiratornim zaraznim bolestima i koordinator za imunizaciju Južnobačkog okruga u Institutu epidemiolog docent dr Mioljub Ristić kaže da broj obolelih opada, ali da bi se ukinula epidemija, potrebno je da se nijedan novi slučaj ne javi u roku od 36 dana, što vremenom može da se postigne i povećavanjem broja vakcinisanih.

- Poslednji registrovani slučajevi morbila u epidemijama u Kikindi i Novom Sadu prijavljeni su 11. i 12. aprila i radilo se o pojedinačnim slučajevima oboljenja. Posmatrano po nedeljama, rezultati aktivnog nadzora nad morbilima pokazuju da broj obolelih opada, kako u Novom Sadu i Kikindi, tako i na teritoriji čitave Pokrajine - navodi dr Ristić.

Kako objašnjava, da bi se u skladu sa Zakonom stekli uslovi za ukidanje epidemije na nekoj teritoriji, potrebno je vreme od dva maskimalna inkubaciona perioda za morbile, odnosno da od datuma poslednjeg registrovanog slučaja na teritoriji gde je prijavljena epidemija nema novih slučajeva tokom 36 uzastopna dana.

Više o ovoj temi pročitajte ovde

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan