U Vojvodini popisano 150.000 nelegalnih objekata

U Vojvodini popisano 150.000 nelegalnih objekata

U Srbiji ima više od dva miliona nelegalno izgrađenih objekata, a polovina od toga su kuće i stanovi, pokazuje baza svih nelegalno izgrađenih objekata koju je objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako prenosi RTV, planirano je da se za tri godine ozakone nelegalni objekti, a od toga će imati korist građani, ali i država, koja planira da ubere prihod od taksi od 26 milijardi dinara.

- Prvi put posle nekoliko decenija u Srbiji su popisani svi nelegalno izgrađeni objekti, a pokazalo se da ih je znatno više nego što se procenjivalo. Više od polovine tih objekata su stanovi i kuće – izjavila je za Radio Novi Sad pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran.

- Od dva miliona nelegalno izgrađenih objekata gotovo milion su stanovi i kuće u kojima naši građani žive. Najviše nezakonito izgrađenih stanova i kuća ima u Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Leskovcu. Grad Beograd kao prestonica je uspeo po prvi put da popiše sve ono što je nelegalno i bespravno građeno godinama. Dovoljno je reći da je 260 hiljada nezakonito izgrađenih objekata, a od toga su 203.000 su stanovi i kuće. Ministarstvo je odlučno da sprovede postupak ozakonjenja. Prvu fazu popisa smo završili. U drugoj fazi građevinski inspektori donose rešenja što je preduslov da bi objekat ušao u postdupak ozakonjenja. I sada – imamo rok od tri godine, do kraja mandata Vlade, da završimo ozakonjenje svega što je bespravno izgrađeno,  kaže Đuran za RTV.

U Vojvodini je popisano oko 150.000 nelegalnih stambenih objekata, oko pet hiljada poslovnih i 135.000 pomoćnih objekata sagrađenih bez dozvole.

Po broju nelegalnih objekata prednjači Sombor, gde je popisano više od 50 hiljada, u Pančevu 35 hiljada, nešto manje u Vršcu, Novom Sadu, Subotici i Kikindi.

Možda je ipak rekorder Alibunar, jer je u toj maloj opštini popisano 25 hiljada nelegalnih objekata.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Srbiji vremenska prognoza novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod jkp lisje isključenja struje RHMZ Elektrodistribucija Novi Sad elektrovojvodina JKP Vodovod i kanalizacija vrućine u novom sadu bez vode novosadsko porodilište Isključenje struje JGSP "Novi Sad" novorođenčad isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad Hitna pomoć novosađani štrand betanija bez struje bebe sahrane servisne informacije Vreme u Novom Sadu raspored sahrana i ispraćaja raspored sahrana novi sad