U Vojvodini popisano 150.000 nelegalnih objekata

U Vojvodini popisano 150.000 nelegalnih objekata

U Srbiji ima više od dva miliona nelegalno izgrađenih objekata, a polovina od toga su kuće i stanovi, pokazuje baza svih nelegalno izgrađenih objekata koju je objavilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako prenosi RTV, planirano je da se za tri godine ozakone nelegalni objekti, a od toga će imati korist građani, ali i država, koja planira da ubere prihod od taksi od 26 milijardi dinara.

- Prvi put posle nekoliko decenija u Srbiji su popisani svi nelegalno izgrađeni objekti, a pokazalo se da ih je znatno više nego što se procenjivalo. Više od polovine tih objekata su stanovi i kuće – izjavila je za Radio Novi Sad pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Darinka Đuran.

- Od dva miliona nelegalno izgrađenih objekata gotovo milion su stanovi i kuće u kojima naši građani žive. Najviše nezakonito izgrađenih stanova i kuća ima u Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Leskovcu. Grad Beograd kao prestonica je uspeo po prvi put da popiše sve ono što je nelegalno i bespravno građeno godinama. Dovoljno je reći da je 260 hiljada nezakonito izgrađenih objekata, a od toga su 203.000 su stanovi i kuće. Ministarstvo je odlučno da sprovede postupak ozakonjenja. Prvu fazu popisa smo završili. U drugoj fazi građevinski inspektori donose rešenja što je preduslov da bi objekat ušao u postdupak ozakonjenja. I sada – imamo rok od tri godine, do kraja mandata Vlade, da završimo ozakonjenje svega što je bespravno izgrađeno,  kaže Đuran za RTV.

U Vojvodini je popisano oko 150.000 nelegalnih stambenih objekata, oko pet hiljada poslovnih i 135.000 pomoćnih objekata sagrađenih bez dozvole.

Po broju nelegalnih objekata prednjači Sombor, gde je popisano više od 50 hiljada, u Pančevu 35 hiljada, nešto manje u Vršcu, Novom Sadu, Subotici i Kikindi.

Možda je ipak rekorder Alibunar, jer je u toj maloj opštini popisano 25 hiljada nelegalnih objekata.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe klinika za ginekologiju i akušerstvo horoskopski znaci JKP Vodovod i kanalizacija bez vode izmena režima saobraćaja novosadsko porodilište klisa JGSP "Novi Sad" horoskop elektrovojvodina Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu servisne informacije raspored sahrana novi sad Isključenje struje isključenja struje mural isključenje vode novosađani izmena trase autobusa bez struje betanija novorođenčad jkp lisje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sahrane novi sad servisne informacije novi sad jkp novosadska toplana raspored sahrana i ispraćaja novosadska policija