U Vojvodini samoubistvo na svakih 19 sati

U Vojvodini samoubistvo na svakih 19 sati

U Vojvodini na svakih 19 sati jedna osoba izvrši samoubistvo, i to nas svrstava među najkritičnije regije u svetu. Međutim, iako ovi podaci zvuče strašno, situacija je bolja nego pre deceniju i po, kada je stopa samoubistava bila dosta veća.

Svetski dan prevencije samoubistava obeležava se 10. septembra, a ovogodišnja tema je "Povezivanje, komunikacija, briga", što je najbolji i jedini način da se smanji broj samoubistava.

Stopa samoubistva u Srbiji je izuzetno visoka i iznosi 19,5 na 100.000 stanovnika, što nas svrstava na 13. mesto u svetu.

- Naročito je zabrinjavajuće stanje u Vojvodini, u kojoj je stopa samoubistava u 2015. godini bila 18,9, odnosno 358 samoubistava ukupno. Iako se zapaža značajan trend pada stope u poslednjih 15 godina, sa 29,6 u 2000. godini, na 18,9 prošle godine, stopa samoubistva u Vojvodini i dalje je visoka, jer u Evropi iznosi 13,8 na 100.000 stanovnika. To znači da skoro svakih 19 sati jedna osoba izvrši samoubistvo u Vojvodini, što je i dalje svrstava među najkritičnije regije u svetu – pokazuju podaci Centra za biostatistiku i informatiku u zdravstvu Instituta za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

Cilj obeležavanja Svetskog dana prevencije samoubistva jeste skretanje pažnje javnosti na samoubistvo kao jedan od vodećih uzroka prerane smrti koji je moguće sprečiti. Širenje informacija, poboljšanje obrazovanja, edukacija, kao i smanjenje stigmatizacije, važni su u takvim naporima, a ovogodišnja tema je "Povezivanje, komunikacija, briga".

- Psihološki bol koji utiče na osobu da sebi oduzme život je nezamisliv. Osobe koje izvrše samoubistvo ostavljaju za sobom porodicu i prijatelje neutešnim, dok u zajednici podstiču na ovaj čin. Svake godine više od 800.000 ljudi u svetu izvrši samoubistvo, i to je jedna smrt na svakih 40 sekundi. Svake godine broj izgubljenih života zbog samoubistava prevazilazi broj smrti koje su posledica ubistava i rata zajedno – kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan