U vreme kada se na jezeru u Dunavskom parku leti veslalo, a zimi klizalo

U vreme kada se na jezeru u Dunavskom parku leti veslalo, a zimi klizalo

Da li ste videli starog Novosađana da šeta novim delovima grada. Ne, on će poći u Dunavsku ili Zmaj Jovinu ulicu... šetaće po Dunavskom parku, po Keju...po stazama svoje mladosti...

 

Piše: Zoran Knežev, hroničar i publicista

 

Tako je pričao čika Triva Militar, uvek nasmejan i blag čovek... kažu, koji je u Novom Sadu znao svaku staru kuću. Stipendista Tekelijanuma, Triva Militar je bio profesor i istovremeno, onako za sebe i svoju dušu, pisao je istoriju Novog Sada od njegovog nastanka pa do 1900. godine. Za njega je Novi Sad bio „stara varoš“ i to sve do Prvog svetskog rata.

Bila je to varoš lepa, sa širokim ulicama, sokacima, pontonskim mostom. Novosađani su svakodnevno odlazili na obalu, ne samo u šetnju, promatrali su veoma živ trgovački i putnički saobraćaj lađica na Dunavu. Kod pontonskog mosta, mada se zbog čestih prolazaka brodova otvarao i zatvarao, ljudi su strpljivo čekali da pređu u Petrovaradin, gde je bilo isto tako lepo i prijatno šetalište.

 

 

Tako je počela priča, koja se nadovezala na pitanje o stazama za šetnju starih Novosađana.

U Tvrđavu se nije moglo ući, do pedesetih godina XX veka, ali su Novosađani rado odlazili na Trandžament. Šetalište je bilo od Kameničkog parka do Majura. Išlo se kao na izlet na tu stazu, gde se leti često mogao videti i Laza Kostić kao gimnasticira. Znale su se navike ljudi, nije ih bilo koliko danas, ali se znalo kojim se stazama odlazi u šetnju. A među najomiljenijim šetalištima bio je Dunavski park. Park je bio mnogo prostraniji nego danas, a jezero bar pet puta veće. Po njemu su se novosadski gimnazijalci učili veštini veslanja, a jezero je leti bilo puno čamaca. Tako je bilo leti, a zimi se pretvaralo u klizalište. Opet su se tu Novosađani okupljli, naročito nedeljom, da posmatraju klizačke utakmice. Bilo je mnogo veštih klizača i klizačica, pa se uz vojnu muziku igrao valcer, najčešće Štrausov “Na lepom plavom Dunavu”. Naravno, slušanje i posmatranje je bilo besplatno.

 

 

Zima je imala i drugih radosti. Fijakeristi su uprezali konje u saonice, pa su mnogi išli u šetnju u Petrovaradin, preko zaleđenog Dunava. Za pešake šetače preko leda je bila staza posuta slamom. I tako jedna priča rađa drugu…priču o Kameničkom parku, o šetnji lađicama, o berbama, izletima na salaše…

A danas stari Novosađani često kažu za mnoge delove grada: ”To nije Novi Sad” i šetaju po dobro poznatim i utabanim stazama. Ali, dopada se svima i ovaj današnji Novi Sad…lep je…ali uvek može da bude lepši i primereniji Novosađanima.

Oceni vest:
15
143

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nada

  pre 2569 dana i 13 sati

  Pohvalno i lijepo, ali više i o Petrovaradinu......

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Pilot lovac

  pre 2204 dana i 17 sati

  Kao i uvek odličan (5).

  Oceni komentar:
  0
  4