U Zakon o dualnom obrazovanju uvodi se i dvogodišnje školovanje

U Zakon o dualnom obrazovanju uvodi se i dvogodišnje školovanje

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, kojim se "dodatno osigurava" kvalitet primene tog načina obrazovanja.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, tim izmenama je omogućeno da se pored obrazovnih profila, koji se realizuju u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, dodatno u dualnom obrazovanju mogu realizovati majstorsko i specijalističko obrazovanje, kao i obrazovanje za rad u trajanju od dve godine.

Usaglašene su odredbe o rodnoj ravnopravnosti, precizirano je da se učenje kroz rad ne može obavljati kao rad noću, a poseban akcenat stavljen je na oblast bezbednosti i zdravlja na radu i utvrdjeno koji su to poslovi koji bi ugrožavali zdravlje i bezbednost učenika – stoji u saopštenju.

Članovi Vlade utvrdili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim se bliže uređuju načini sprovođenja praktične nastave i profesionalne prakse, kao i sadržaji ugovora između škola i poslodavca i druga pitanja u vezi sa tom vrstom nastave, a dodatno su prilagođeni uslovi za polaganje mature za učenike sa smetnjama u razvoju.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru kojim će se kako se navodi, "adekvatno slediti razvoj savremenih informacionih tehnologija".

Šta je još odlučeno na današnjoj sednici Vlade Srbije, pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan