U Zakon o dualnom obrazovanju uvodi se i dvogodišnje školovanje

U Zakon o dualnom obrazovanju uvodi se i dvogodišnje školovanje

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, kojim se "dodatno osigurava" kvalitet primene tog načina obrazovanja.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, tim izmenama je omogućeno da se pored obrazovnih profila, koji se realizuju u trogodišnjem i četvorogodišnjem trajanju, dodatno u dualnom obrazovanju mogu realizovati majstorsko i specijalističko obrazovanje, kao i obrazovanje za rad u trajanju od dve godine.

Usaglašene su odredbe o rodnoj ravnopravnosti, precizirano je da se učenje kroz rad ne može obavljati kao rad noću, a poseban akcenat stavljen je na oblast bezbednosti i zdravlja na radu i utvrdjeno koji su to poslovi koji bi ugrožavali zdravlje i bezbednost učenika – stoji u saopštenju.

Članovi Vlade utvrdili su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, kojim se bliže uređuju načini sprovođenja praktične nastave i profesionalne prakse, kao i sadržaji ugovora između škola i poslodavca i druga pitanja u vezi sa tom vrstom nastave, a dodatno su prilagođeni uslovi za polaganje mature za učenike sa smetnjama u razvoju.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru kojim će se kako se navodi, "adekvatno slediti razvoj savremenih informacionih tehnologija".

Šta je još odlučeno na današnjoj sednici Vlade Srbije, pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije novi sad astrologija elektrovojvodina skupština grada novog sada RHMZ bez vode zagađenje vazduha betanija zodijak jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad Elektrodistribucija Novi Sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija dnevni horoskop sahrane novi sad JKP Vodovod i kanalizacija magla Isključenje struje isključenje vode klinika za ginekologiju i akušerstvo sremska kamenica isključenja struje bebe novosadsko porodilište horoskop bez struje raspored sahrana novi sad zagađenje isključenja