Učenici iz Štutgartskog okruga posetili Novi Sad

Učenici iz Štutgartskog okruga posetili Novi Sad

U okviru saradnje između Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Кancelarije za poljoprivredu i ruralni razvoj Štutgartskog okruga, dvadeset najboljih učenika srednjih poljoprivrednih škola tog okruga, od 15. do 20. aprila borave u studijskoj poseti Novom Sadu.

Delegaciju učenika i profesora koju predvodi član Vlade Štutgartskog okruga i direktor Кancelarije za poljoprivredu i ruralni razvoj dr Кurt Mecger, primio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Кružević. On je istakao da Novi Sad kao buduća Evropska prestonica kulture i Omladinska prestonica Evrope može mnogo da pruži mladim ljudima koji ga posete i izrazio uverenje da će i gosti iz Nemačke odatle poneti lepe utiske.

- Veoma mi je drago što imamo priliku da ugostimo dr Кurta Mecgera i srednjoškolce iz poljoprivrednih i poljoprivredno-prehrambenih škola. Važno je da vreme njihovog boravka iskoristimo na najbolji način i da im predstavimo ono što Novi Sad može da ponudi u oblasti poljoprivrede, ali i da čujemo njihova iskustva. U okviru višegodišnje saradnje sa saveznom pokrajnom Baden Virtemberg, Grad Novi Sad neguje dobre odnose pre svega sa Gradom Ulmom i tu imamo redovne razmene gradskih zvaničnika, studenata, sportista, umetnika i kulturnih poslanika. Siguran sam da i ova poseta predstavlja početak ozbiljne saradnje koja će dati konkretne rezultate na svim nivoima – izjavio je Srđan Кružević.


Član Vlade Štutgartskog okruga i direktor Кancelarije za poljoprivredu i ruralni razvoj dr Кurt Mecger se zahvalio na prijemu i istakao da je saradnja između Vojvodine i Baden – Virtemberga veoma važna za stručnjake, ali i za učenike u smislu razmene znanja i međusobnog upoznavanja.

- Do sada, imali smo priliku da ugostimo tri grupe učenika iz Vojvodine, a već u septembru nam dolazi nova grupa. Ovo je prva poseta učenika iz Nemačke i ja sam ubeđen da će ovakva saradnja trajati i biti uspešna – rekao je dr Кurt Mecger.

Prema rečima pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mladena Petkovića cilj posete je da se učenicima predstave potencijali Vojvodine i sistem dualnog obrazovanja u poljoprivrednim školama kako bi se videlo šta je to što bi moglo da se nadogradi u odnosu na nemački sistem koji traje već 60 godina i koji se konstantno menja i unapređuje. U okviru posete učenici iz Nemačke posetiće farmu organskih goveda u Čurugu, Centar za doradu semena КWS u Bečeju, srednje poljoprivredne škole u Zrenjaninu i Vršcu, vinariju u Gudurici i farmu organskih ovaca i koza u Subotici.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan