Učesnici najduže rečne regate na Štrandu do utorka (FOTO)

Učesnici najduže rečne regate na Štrandu do utorka (FOTO)

Učesnici 63. Dunavske TID regate stigli su u nedelju pre podne na novosadski Štrand, gde će kampovati do utorka kada će nastaviti plovidbu do Crnog mora. U Srbiju je došlo 140 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Holandije, Švajcarske, Francuske i naravno Srbije.

Među njima je bio i Detlef Wehle penzioner iz malog gradića blizu Limburga u Nemačkoj.

- Kao srednjoškolac sam prvi put učestvovao u regati, ali nisam prešao celu etapu. Obećao sam sebi da ću jednog dana da pređem ceo put. Pre dve godine ispunio sam to obećanje. Tada sam stekao nove prijatelje i evo me sa njima opet u ovoj rečnoj avanturi. Dobro napredujemo, naleti vetra ponekad stvaraju probleme, ali  nije strašno. U toku dana pređemo do 50 kilometara. Uvek krenemo rano da ne bi veslali po najjačem suncu. U Novom Sadu ćemo se zadržati do utorka i tada nastavljamo put - kaže Wehle.

 

 

Ovaj penzionisani hemičar iz Nemačke kazao je da su ih pre dve godine tokom spavanja na Štrandu izujedali komarci. Ove godine su sa prijateljima odlučili da šatore postave na sunce, a ne u hlad u nadi da će ih insekti ostaviti na miru.

- U ponedeljak ćemo obići centar  Novog Sada. Posetićemo i pijacu i kupiti voće i povrće za nastavak puta – rekao je Wehle.

 

 

Ovo je najduža i najveća međunarodna sportsko-rekreativna turistička kajak, kanu i veslačka regata na svetu, a ove godine održava se 63. put. Regata prolazi pored deset, a zaustavlja se u osam zemalja. Učesnici su krenuli iz nemačkog grada Inglštat 23. juna i putovaće 75 dana. U Srbiji će posetiti mesta koja se nalaze na toku Dunava: Apatin, Aljmaš, Borovo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo, Brza Palanka, Đerdap II.

 

 

Regata će 11. avgusta napustiti Srbiju, i nastaviti put ka Crnom moru. Kajakaši uz prethodnu najavu i dogovor sa organizatorom mogu se priključiti, ili isključiti gde žele. Organizator TID regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije, uz pomoć domaćina Turističkih organizacija, opština i gradova kroz koje regata prolazi.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan