Učiteljica iz Novog Sada predstavlja Srbiju na svetskom takmičenju za najboljeg nastavnika na svetu

Učiteljica iz Novog Sada predstavlja Srbiju na svetskom takmičenju za najboljeg nastavnika na svetu

Udruženje "Živojin Mišić" proglasilo je pobednike nacionalnog takmičenja koji će se boriti za titulu najboljeg nastavnika sveta 2021. godine. To su Najbolji edukatori Srbije – učiteljica iz Novog Sada Vesela Mačkić i Mladen Šljivović, profesor fizike u zaječarskoj Gimnaziji.

Nacionalno takmičenje "National Teacher Prize" deo je svetskog takmičenja – "Global Teacher Prize" koju organizuje fodacija "Varkey" već sedmu godinu zaredom. Ovo takmičenje se održava jednom godišnje i pobednik dobija nagradu u iznosu od milion dolara. 

Udruženje "Živojin Mišić" je nacionalni partner "Varkeya" već četiri godine, što znači da je projekat "Najbolji edukatori Srbije" predkvalifikaciono takmičenje za "National Teacher Prize". 

Od nastavnika koji učestvuju u takmičenju traži se da imaju efektivnu nastavnu praksu koja utiče na kvalitet nastave na globalnom nivou, da upotrebljavaju inovativne nastavne programe zajedno sa metodama koje rešavaju izazove u budućnosti, da imaju izvanredna lična postignuća, da utiču na zajednicu, da stvaraju od učenika "građane sveta" i da je njihov rad prepoznat u zajednici u kojoj rade i žive.

– Mi smo jako ponosni što i ove godine Srbija ima svoje predstavnike na najvećem svetskom takmičenju u oblasti obrazovanja – kažu u udruženju.

Vesela Mačkić radi kao učiteljica u OŠ "Ivan Gundulić" u Novom Sadu.

Za nju kažu da je uvek nasmejana, požrtvovana, kreativna i veliki motivator. Smatra da škola treba da bude okruženje u kojem učenici razvijaju veštine koje će im biti potrebne u budućnosti. Učenike podstiče na razmišljanje i zaključivanje putem kvizova, asocijacija i edukativnih filmova u kojima glavnu ulogu imaju upravo učenici.

Roditelje smatra važnim saradnicima i zajedno sa njima realizuje mnoge aktivnosti. Idejni je autor projekta "Zdrava užina", usmerenog na zdravu ishranu učenika u školi. Projekat se kasnije razvio u preduzetničku aktivnost "Organska bašta". Aktivnosti u bašti omogućile su učenicima da kroz ambijentalnu nastavu, bez bojaznosti od neuspeha, usvajaju gradivo, ispoljavaju kreativnost i prepoznaju sopstvene prednosti i mogućnosti.

Putem vannastavnih aktivnosti njeni učenici učestvuju na lutkarskim smotrama, kulturnim manifestacijama i sportskim trkama gde osvajaju prestižne nagrade i pehare.

Sa učenicima je snimila preko deset edukativnih TV emisija.

Recezent je udžbenika o preduzetništvu. Intenzivno sarađuje sa učiteljima iz škola u okruženju, ali i sa profesorima i studentima Pedagoškog univerziteta u Cirihu koje svake godine ugosti u svojoj učionici.

Zalaže se za očuvanje životne sredine i jedan je od koordinatora tima "GunduEKOlići", koji tokom godine prikuplja PET ambalažu, staru hartiju, čepove, limenke i učestvuje u svim ekološkim radionicama u okruženju.

Dobitnik je vrednih nagrada od strane PS za zaštitu životne sredine i PS za obrazovanje, nevladine organizacije "Jasen" i Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Rekreativno se bavi triatlonom i 2019. godine postala je vicešampion Srbije u dugom triatlonu, olimpijskom i sprint triatlonu.

Oceni vest:
21
11

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vera Popov

  pre 1097 dana i 19 sati

  Smatram da nije podsticaj samo trenutno i u nagradi i smatram da novčana nagrada za nekog u prosveti nije potrebna ali ako je dokazivanje u vezi nagrade onda se planira za sledeću godinu
  da li postoji i za najgoreg nastavnika takve štancancaju po preporuci ako se neproveri samo ko je dovoljno kompetentan da pametuje odlukama za druge i verovatno identične struke pametan .univerzalno svetski .
  Svaka čast za u svemu prvi nemora se uvek pobediti važno je i učestvovati dokazivati dugoročno uspeh neuspeha nema za učesnike takmičenja .

  Oceni komentar:
  3
  2
 • Ivan Ilic

  pre 1097 dana i 11 sati

  Po kojim kriterijumima je ova edukatorka proglašena najboljom u Srbiji? I ko je bio u komisiji?

  Mnoge škole u Srbiji recikliraju, ali ako se ne objavi na socijalnim mrezama niko i ne čuje za njih,
  Isto, mnoge škole imaju izuzetne nastavnike ali oćigledno gospođa ume da proda maglu (ili možda preuveličava postignuća, da ne kažem težu reč).

  Gospodina Šljivovica pratim od ranije i on ima konkretne rezultate.

  Da ne spominjemo, koliko ovakve nagrade u stvari degradiraju profesiju. Vi se usuđujete da kažete da jedan nastavnik radi svoj posao a drugi ne!

  Oceni komentar:
  6
  9
 • Oliver

  pre 1096 dana i 16 sati

  Pa zamislite oduševljenje dece kad čuju da im se učiteljica zove Vesela Mačkić

  Oceni komentar:
  4
  4