UČITELJICA ZA PRIMER: Tatjana u đacima budi empatiju, deca i roditelji je obožavaju

UČITELJICA ZA PRIMER: Tatjana u đacima budi empatiju, deca i roditelji je obožavaju

Tatjana Bogojević, koja već 27 godina radi u osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Kamenici, jedna je od obožavanih učiteljica, što u svom sadašnjem II-2, što prethodnim generacijama koje je izvela na put. Roditelji njenih đaka poželeli su da se za njen primer zna i da to bude podstrek svim učiteljima i nastavnicima.

O njenoj toplini dovoljno govori to što svoje đake zove "Tatjanini pačići".


Roditelji su oduševljeni što učiteljica Tanja uči njihovu decu da su oni jedna velika porodica, da brinu jedni o drugima, pomažu onima kojima je pomoć potrebna i razvija u njima prave ljudske vrednosti.

Saživi se sa decom i raste zajedno sa njima, njihov osmeh joj je eliksir za mladost. Ona izgrađuje u njima samopouzdanje, usađuje im ljubav i daje im krila. I dan danas joj dolaze bivši đaci, sada već odrasli ljudi, da joj se jave i vide je, koliki je utisak ostavila na sve njih – opisuje mama Čarna Lalić za portal Moj Novi Sad.

Kako mame koje su nam se javile tvrde, uči decu da ocene nisu njihov identitet i ne pravi razliku među njima. Svako dete poznaje u dušu i pristupa mu sa pojedinačnom pažnjom, u odnosu na to šta mu je potrebno, pa đaka koji se lako iznervira ume da smiri jednim nežnim dodirom i biranom reči, dok onog stidljivijeg zna kako da podstakne da veruje u sebe.


U prethodnoj generaciji je imala đaka sa epilepsijom. Ona je u svojoj tašni nosila lekove, u slučaju da se desi napad, šla je da se edukuje kako treba da se postavi i pruži mu prvu pomoć. Ona u svom ormariću ima po tri, četiri presvlake i za dečake i za devojčice, ukoliko se desi da se neko pokvasi ili isprlja. Takođe, imala je učenika Savu, koji je veoma bolestan, pa je za njegov rođendan okupila ceo razred i sa tortom su otišli kod njega kući da ga iznenade. Za njegovo lečenje organizovala je i puno humanitarnih akcija, kao i za drugu bolesnu decu – naglašava jedna od naših sagovornica.

Najnoviji događaj koji je na sve ostavio jak utisak desio se pre svega nekoliko dana, na Dan prevremeno rođene dece. Budući da u razredu imaju jednog "malog diva", Ivana, priredili su mu pravu svečanost i iznenađenje, a ujedno drugu decu upoznali sa ovom problematikom.

Moj Ivan je prevremeno rođen i i u programu je podrške, oštećena mu je fina motorika i sluh, neke stvari mu ide malo sporije. Od samog starta učiteljica je uz nas, na sve moguće načine. Za nas je taj dan uvek bio poseban, a ove godine smo poželeli to da podelimo i sa drugarima. Učiteljica je to svesrdno prihvatila i, nakon što je nekoliko dana bio bolestan, dočekali su ga uz tortu i pesmu "Deca su ukras sveta", pa su se svi zajedno uhvatili u kolonu. Drugari su mu tog dana napisali poruke podrške i želje, bilo je mnogo dirljivo, a moj sin je bio presrećan – prepričava Jelena Gajica, majka ovog umilnog dečaka, koji fantastično peva izvorne pesme.


Učiteljica Tanja svoje đake često izvodi napolje, gde Svet oko nas uče u prirodi, a vodi ih i na sve moguće manifestacije i dešavanja u gradu.

Iz Kamenice su peške, preko mosta, išli na sajam, na Dane sporta, svi uniformisani u zelenim majicama i kačketima, a ona rukovodi pomoću pištaljke. Išli su i na Štrand, u biblioteku, muzeje, bioskop, novogodišnji voz... Kad idu na ekskurzije, maksimalno su pedantni i pažljivi, imaju savršenu komunikaciju sa učiteljicom i svi ih hvale kako su uredni – nabrajaju Čarna i Jelena.

Zahvalne majke ističu i to da veliku podršku u svemu što zamisle zajedno sa učiteljicom imaju i od direktora škole Dejana Merdanovića i celog kolektiva, koji Tanju posebno cene, pa daju "vetar u leđa" za sve njene divne inicijative.

Kako bi ih na neposredan, ali neopterećujuć način podstakla da se trude oko savladavanja školskog gradiva, Tanja je došla na ideju da svakom đaku napravi po brodić od kartona sa njegovim imenom. Cilj brodića je da dođe do svetionika, a pomera se sa svakim korakom napretka. Uz to, koristi magičnu tablu, pomoću koje proverava njihovo znanje na kreativan način, a na svako tačno odgovoremop pitanje, tabla baca konfete i viče "bravo". Deci to budi zdrav takmičarski duh i jačanje samopouzdanja – objašnjava ove Kamenčanke.


Ipak, od svakog pojedinačnog, važniji im je zajednički uspeh, pa tako njihov moto od prvog razreda glasi: "Jedan, dva, tri, najbolji smo mi", što gromko uzvikuju kuda god da krenu u koloni. Timski rad im je na prvom mestu, kao i međusobno uvažavanje. Zato đaci kojima lakše ide savladavanje gradiva pomažu onima kojima je teže, a na to ih usmerava njihova Tanja.

Retko ko sa decom tako radi i akcenat stavlja na ljudske vrednosti. Svi će oni naučiti da čitaju i pišu, sabiraju i oduzimaju, ali ona im daje jaku osnovu i pripremu za dalji život. Takva osoba se jednom rađa – veruje Jelena.

Učiteljica koja smatra da je pomoći drugaru važnije od perfektnog rukopisa zadobila je toliko poverenje, poštovanje i divljenje svojih đaka i njihovih roditelja, da su poželeli da je iznenade i da ovaj tekst bude njen svojevrsni omaž.

Svi prosvetni radnici trebalo bi da budu kao ona i voleli bismo da njen primer podstakne i ostale na ovakvo posvećivanje deci. Po školama nam treba mnogo više Tanja, a i u celom društvu. Poručujemo svima: Budi kao Tanja – zaključuju roditelji iz kameničke škole "Jovan Jovanović Zmaj".

Oceni vest:
61
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Imamo jadne generacije

    pre 161 dan i 11 sati

    Draga ućiteljice, samo ih podignite različito od prethodnih generacija i ne možete pogrešiti.
    Prethodne generacije bave se kriminalom i ubistvima od 10 -te godine života.
    Učite ih da ne treba spaljivati siromašne ili pucati u ljude. Da se ne treba bojati vlasti već da je treba menjati.Da ne treba bežati od kuće, već tražiti pomoć okoline.Da nije sramota reći ne znam i tražiti pomoć, već da je sramota praviti se da znaš.
    Kao i da Promenada nije Izvor Života, da treba ustati starijima u autobusu.

    Oceni komentar:
    5
    28
  • Danijela K.

    pre 161 dan i 10 sati

    Sve su ocene za đake, na putu do svetionika. Povelja je za Tanju!

    Oceni komentar:
    0
    15
  • Sladjana Kiš

    pre 160 dana i 21 sat

    Imam dva sina .Razlika u godinama je tolika da su taman obojica bili djaci Tatjane Bogojevic.
    Stariji je miran i povucen,ali muzikalan,pa je kod njega podsticala taj kvalitet.Mladji je izuzetno nestasan i sa njegovim karakterom se borila 4 god,ali nije odustajala.U saradnji sa nama ,roditeljima nastojala je i borila se da njegovu energiju usmeri u korisnom smeru i od njega napravi decaka za primer .On je sportski tip i kod njega je energiju usmeravala u tom pravcu.
    Tacno do reci.Potvrdjujem.

    Oceni komentar:
    0
    16
  • ana

    pre 160 dana i 18 sati

    Hvala za ovu divnu pricu. Prelepo je cuti da neko tako posveceno radi ovaj divan ali malo cenjen posao u nasem drustvu.

    Oceni komentar:
    0
    12
  • Maja

    pre 160 dana i 14 sati

    Има дивних примера широм Србије,иако се власт труди да нам убије и последњи атом воље за радом.А треба и да нека мама буде новинар или познаје уредника портала...Имате и супротних примера,где се на нечије место намерачи неки бот,па уз помоћ пријатеља и инспектора ботова пакао направе потеним радницима.

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Dragan

    pre 154 dana i 18 sati

    Jel' to crkvena skola?

    Oceni komentar:
    2
    3