UĐITE U "VREMEPLOV": Poslastičarnica u kojoj sva čula uživaju (FOTO)

UĐITE U "VREMEPLOV": Poslastičarnica u kojoj sva čula uživaju (FOTO)

Kad je pre osamnaest godina na Bulevaru oslobođenja otvorena poslastičarnica "Vremeplov", niko ni slutio nije da će ona veoma brzo postati jedno od najpopularnijih stecišta Novosađana.

To ne treba da čudi, jer, ukoliko vas put nanese u ovaj deo grada, nema šanse da ostanete ravnodušni pred autentičnom baštom u kojoj cvetaju mandarine, limun, pomorandže, a čak im je rodila i maslina – i to u saksiji.

Na Rajskom ostrvu nismo bili, ali ono što sa sigurnošću možemo da kažemo jeste da je poslastičarnica "Vremeplov" pravo rajsko ostrvo u Novom Sadu.


Miris cveća, raznih vrsta kolača, ali i slanih peciva, turske kafe i neizostavnih šnenokli, kao i belgijske čokolade, naprosto vas mami da uđete u ovu poslastičarnicu. Tu je i fontana sa zlatnim ribicama, na kojoj piše: “Mole se gosti da ribice ne hrane kolačima, jer su one ručale”.

Ponosni gazda Nemanja Kovačić kaže da ništa nije slučajno i da je poslastičarnica dobila ime zbog porodičnog nasleđa, ali i zbog mnoštva antikviteta koje su prikupljali po belom svetu.

Poslastičarnica se sastoji iz “dva dela” – onog modernog i urbanog, i dela gde se osećate kao da ste seli u mašinu koja će vas vratiti kroz vreme. Ono što upada u oči je zid prelepo oslikan motivima iz filmskog mjuzikla “Meri Popins”.


Gazda Nemanja nije klasičan gazda, njegove vredne ruke su ovaj moderniji deo – odnosno staklenik i stolice u njemu – same napravile.  

- Ovaj kredenac je od moje žene Jasmine, zapravo njen pradeda ga je pravio Jasmininoj babi za udaju. Tu je i pisaća mašina, zatim "nacional" kasa iz 1879. godine na kojoj je radilo šest kelnera, a imam i staru telefonsku centralu koja bi još uvek radila da nije sve digitalizovano. Gramofon, escajg, fotografije i flaše za klaker su priča za sebe i svaki predmet ovde krije po jednu priču – s ponosom priča gazda Nemanja.

Sve ovo vredelo je truda i rada jer je davne 2002. poslastičarnica “Vremeplov” proglašena najboljom u državi, a bašta je godinama bila proglašavana za najlepšu u Novom Sadu.



Ipak, pričljivi gazda Nemanja nije ni malo sujetan, što ne čudi budući da je u horoskopu Blizanac – običan je i skroman čovek, a sve što je stekao, stekao je isključivo sopstvenim trudom i radom.

- Supruga Jasmina i ja završili smo sve od škola u ovoj oblasti. A ono što je najbitnije, završili smo školu za pravljenje čokolade. Bivši sam reli vozač i trkač Formule, a supruga je famaceut. Put nas je naneo da postanemo svetski stručnjaci za ugostiteljstvo i čokoladu. Uredili smo naš lokal po uzoru na lokale u Beču i Pešti, a zatim smo napravili ponudu sa tortama i kolačima. Svi naši kolači i torte prave se isključivo od belgijske čokolade i holandskog kakaa – navodi vlasnik "Vremeplova".

Ono po čemu se još razlikuju od drugih, jeste činjenica da su svi njihovi kuvari i poslastičari prošli specijalnu obuku koja košta i do 3.000 evra na dan.



U ovom ključu, valja spomenuti i činjenicu na koju je Nemanja Kovačić naročito ponosan.

- U mom lokalu nema ni jedne jedine reklame. Podmetači su heklani, suncobrani su kupljeni, šoljice za kafu nemaju natpise nekih proizvođača kafa, a i rashladne vitrine nisu reklamne. Zato godišnje gubim 30.000 evra, koliko bih glatko dobio od najvećih oglašivača – navodi naš sagovornik.

Ipak, ono što je najdragocenije u “Vremeplovu” jesu kolači i torte, koji toliko lepo izgledaju da već pogledom osetite njihov ukus. Sočne su i preukusne, a poseban šmek im daje belgijska čokolada, i to ona prava.


O torti "Mira Banjac" (slika dole) ne treba posebno pisati, jer je ona Novosađanima manje-više dobro poznata. U pitanju je jedina torta u Srbiji koja ima dozvolu da nosi ime i prezime jedne od naših najpoznatijih glumica. A koliko je dobra, govori i podatak da se godišnje proda 1.300 kilograma ove torte. Ona se sastoji od čokoladne biskvitne korice, natopljene u likeru i soku od ceđene narandže. "Mira Banjac" je ukusna, sočna, ali ne previše slatka torta – taman onako kako treba.


Takođe, tu je i “Vremeplov” torta, autentičan specijalitet kuće namenjen ljubiteljima marcipana, uz dodatak čokoladnog krema i krokant mase. U ponudi imaju i preukusnu posnu tortu, kao i tortu imena “Frojlan Lazin”. Tu je i "Torta gospođe Sofije” (slika dole), koja se pravi od smokava, a čiji je recept dobijen od jedne vremešne gospođe iz Kikinde. Naravno, u asortimanu imaju i neizostavnu "Vasinu tortu".

Ukoliko pak preferirate slaniše, u ovaj lokal uvek možete doći na “vojvođanski”, “novosadski” ili “londonski" doručak.



Tekst:
Ljiljana Natošević Milovanović
Foto:
Aleksandar Jovanović i Nemanja Atanacković (fotografije kolača)

Oceni vest:
19
9

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Aleksandra

    pre 2093 dana i 10 sati

    Svaka čast na poslastičarnici, ali dokle god je zimi nepušački deo izdvojen u hladnu zastaklenu terasu a pušači sede u tom lepo uređenom prostoru i zagađuju kolače, tamo ne idem.

    Oceni komentar:
    14
    21
  • Bisquiter

    pre 2093 dana i 9 sati

    @Aleksandra
    Nepusacki deo PO ZAKONU mora biti za objekte velike kvadrature odvojen u delu koji je do ulaza, kako nepusaci ne bi prolazili kroz pušacki deo. Manjkavosti zakona su... svakodnevica.

    Oceni komentar:
    5
    12
  • Lyman Zerga

    pre 2093 dana i 1 sat

    Jel realno da je Nemanja rekao da je vozač Formule 1??? Ili je to novinarska sloboda? Bivša Juga nikad nije imala vozača u F1, a tek Srbija!

    Oceni komentar:
    7
    10
  • Lidija

    pre 2092 dana i 16 sati

    Pusacki deo i treba da bude odvojen. Ne zelim da trpim bahatost pusaca i udisem duvanski dim. Mala zamerka osoblju: juce smo bili u Vremeplovu i nismo dobili fiskalni racun. Samo je devojka na kasi rekla koju sumu dugujemo i mi smo platili. Verovatno bismo dobili racun da smo trazili, ali smatram da on mora da se da gostu neizostavno.

    Oceni komentar:
    5
    17
  • Zoca

    pre 1372 dana i 8 sati

    Lokal je savrsen, samo su malo skupi za nas standard.

    Oceni komentar:
    1
    6
  • Marijana

    pre 125 dana i 5 sati

    Neke stvari ne treba menjati kada su lepe i dobre i tako je trebalo biti sa ovim mestom. Nažalost ovo mesto više nema isti šmek, atmosferu. Zaista mi je neorimereno, neukusno dok želim da uživam u kvalitetnom dezertu da slušam elektronsku muziku iako sam iste fan. Tužno u šta se mesto pretvorilo.

    Oceni komentar:
    0
    2