Udruženja novinara zabrinuta zbog smene Slobodana Arežine

Udruženja novinara zabrinuta zbog smene Slobodana Arežine

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine saopštili su da su neprijatno iznenađeni smenom direktora programa RTV-a, kao i da je obrazloženje za njegovu smenu potpuno neprihvatljivo.

Novi Upravni odbor RTV-a A smenio je Slobodana Arežinu sa obrazloženjem da je utvrđen "pad gledanosti televizijskog programa".

NUNS i NDNV podsetili su da u ocenjivanju rada javnog servisa gledanost ne sme da bude jedini, čak ni dominantan kriterijum i da se za razliku od komercijalnih televizija, kvalitet javnog servisa se ocenjuje po nivou profesionalizma i ostvarivanju javnog interesa u informisanju građana.

- Upravo je Slobodan Arežina dao veliki doprinos vraćanju ugleda RTV-a, približavajući je onome to bi trebalo da bude javni servis u službi građana. O tome svedoče, između ostalog, i analize međunarodnih posmatrača koji su RTV svrstali među one medije koji su imali uravnotežen i nepristrasan pristup izbornom ciklusu, navodi se u saopštenju.

NUNS i NDNV traže od Upravnog odbora RTV-a da javno prezentuje podatke o gledanosti koji su bili povod za smenu, ali i da jasno saopšti da li je gledanost jedini kriterijum kojim bi trebalo da se rukovodi medijski javni servis ili je to profesionalno informisanje u skladu sa javnim interesom.

Dva novinarska udruženja izrazila su ozbiljnu sumnju u stručnost i političku nepristrasnost novog Upravnog odbora, koji je izabran u periodu dok je Regulatorno telo za elektronske medije radilo u okrnjenom sastavu, bez predstavnika Vojvodine i nevladinog sektora.

- Sumnju u političku pozadinu smene Slobodana Arežine koji je na ovo mesto izabran na javnom konkursu pre manje od godinu dana, pojačava činjenica da je odluku Upravni odbor doneo odmah po svom konstituisanju i to neposredno posle izbora koji su u Srbiji održani na svim nivoima, kao i posle kritika koje su na račun javnih servisa, posebno RTV-a, iznosili predstavnici republičke vlasti, naveli su NUNS i NDNV.

Ostatak vesti pročitajte na sajtu N1

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan