Udruženja osoba sa invaliditetom uputila prigovore na rezultate konkursa za dodelu sredstava

Udruženja osoba sa invaliditetom uputila prigovore na rezultate konkursa za dodelu sredstava

Članice Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom Novog Sada: Organizacija gluvih i nagluvih Novi Sad, Udruženje građana dečije i cerebralne paralize Sunce, Gradska organizacija slepih i slabovidih Novi Sad, Udruženje distrofičara JBO Novi Sad, Udruženje obolelih od multiple skleroze JBO Multis Novi Sad, Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara novosadskog regiona, Udruženje za pomoć MNRO grada Novog Sada, Udruženje ratnih vojnih invalida grada Novog Sada i Udruženje civilnih invalida rata Novi Sad– okupljaju više od 2. 500 osoba sa invaliditetom obratili su se danas saopštenjem za javnost.

Sve gore pobrojane organizacije su uputile prigovore na rezultate Drugog konkursa za dodelu sredstava iz budžeta grada Novog Sada za realizaciju programa kojima se obezbeđuju posebni oblici socijalne zaštite koji su od interesa za Grad Novi Sad za 2015. godinu.

"Imajući u vidu izraženo nastojanje Gradske uprave da unapredi saradnju sa reprezentativnim udruženjima koja smatra partnerima u pružanju socijalnih usluga i podrške osobama sa invaliditetom opravdane su naše nedoumice zbog povlašćenog položaja nekih organizacija koje su osnovane pre samo nekoliko meseci i koje su registrovane na adresama privatnih stanova (npr. „Mreža 021“ registrovana 24. 08. 2015.; „ALMA MONS 021“ na adresi Miše Dimitijevića br. 63 sprat 4 stan17, i još neke organizacije) , koje nemaju članove i koje se bave raznim preventivnim, sportskim, kulturnim i drugim aktivostima za unapređenje svega i svačega (na sajtu APR - a imate uvid: socijalna politika, nauka, kultura, ekologija, poljoprivreda, lokalna samouprava, saobraćaj, deca, mladi, stari, penzioneri, romi, osobe sa invaliditetom, marginalizovane i manjinske grupe, zavisnici, nasilje i zlostavljanje...). Svima je poznato da takve organizacije vrše akumulaciju sredstava iz raznoraznih izvora, stranih donatora, uprava i ministarstava za kulturu, sport i omladinu... A reprezentativne organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom ne ispunjavaju kriterijume za takav način finansiranja. Zbog svega navedenog smatramo da je odluka Komisije potpuno nerazumljiva i neprincipijelna jer takve organizacije nisu i ne mogu biti strateški partneri grada Novog Sada u rešavanju socijalnih problema. Ukoliko postoji iskrena namera da se pitanje finansiranja invalidskih organizacija rešava na adekvatan način, pozivamo predstavnike Komisije i nadležnih gradskih uprava da što hitnije donesu Odluku o poništenju rezultata Konkursa i da se izvrši izmena postojećeg Pravilnika o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Novog Sada za programe kojima se obezbeđuju posebni oblici socijalne zaštite iz 2010. Godine, u smislu ograničavanja korisnika budžeta grada, prema stažu postojanja, rezultatima rada vidljivosti u javnosti. Naša osnovna namera je pravičnija raspodela sredstava i sprečavanje pojave da pojedine organizacije i udruženja nakon samo nekoliko nedelja ili meseci od svog osnivanja raznim rođačkim, stranačkim i drugim vezama dobijaju ogromna sredstva iz budžeta grada Novog Sada.Predstavnici grada moraju staviti akcenat na reprezentativne organizacije koje zastupaju interese velikog broja osoba sa invaliditetom i direktno se bave socijalnom zaštitom, organizacije koje okupljaju, učlanjuju i evidentiraju većinu osoba sa invaliditetom, organizacije iza kojih stoji višedecenijski rad i permanentno delovanje u cilju unapređenja položaja OSI u gradu Novom Sadu", stoji u saopštenju.

Ujedno, iz ovih organizacija pozivaju zainteresovane da prisustvuju Smotri stvaralaštva osoba sa invaliditetom koje će se održati u Studiju M - 10. 11. 2015 sa početkom u 16.00h. 

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan