Udruženja potrošača savetuju građane da ne potpisuju ugovor sa EPS-om o preuzimanju priključne opreme

Udruženja potrošača savetuju građane da ne potpisuju ugovor sa EPS-om o preuzimanju priključne opreme

EPS Distribucija je prošle nedelje najavila da će svojim potrošačima, u skladu sa Zakonom o energetici, početi da šalje ugovore o preuzimanje električnih brojila i ostale priključne opreme, jer ona spadaju u deo distribitivnog sistema.

Iz organizacija za zaštitu potrošača apeluju na građane da ne pristanu na to i da se ne odriču priključne opreme koju su sami platili.

Ja smatram da je to štetan i jednostran ugovor i da je to nepoštena poslovna praksa jer u ugovoru (koji se nudi korisnicima) nedostaje pravična nadoknada za ustupanje privatnog vlasništva – kaže za Novu ekonomiju predsednik i osnivač novosadskog Udruženja za zaštitu prava potrošača "Prosperitet", inženjer Radomir Ćirilović.

On navodi da je svojevremeno za uvođenje struje u kuću moralo da se plati 1.500 nemačkih maraka za takozvanu "energetsku saglasnost", koja je uključivala tehničku dokumentaciju, razvodni orman, određeni presek kabla, određenu amperažu osigurača i strujno brojilo. 

Preuzimanjem brojila oni će zapravo preuzeti moje vlasništvo, vaše vlasništvo – smatra Ćirilović, i ocenjuje da su "svi problemi lako oborivi na sudu, a u korist potrošača".

Ćirilović smatra i da EPS ne može da preuzima brojila i opremu od korisnika pod pretnjom da će potrošači biti "odgovorni za njihovo održavanje", jer na taj način EPS "zanemaruje Zakon o metrologiji", koji ga kao energetski subjekat "obavezuje da se stara o svim brojilima".

Zakon o metrologiji kaže da o svim mernim uređajima, počev od pijačne vage do elektrtičnog brojila, gasomera, mora da se stara imaoc, vlasnik ili korisnik mernog uređaja – podseća Ćirilović.

To, prema njegovim rečima, znači i da EPS ne mora da bude vlasnik brojila da bi se starao o njemu, jer je prema zakonu takođe dužan da vrši njihovo baždarenje. Važeći pravilnik propisuje da električno brojilo mora da se baždari svakih 12 godina, a evidenciju o baždarenju, po istom zakonu, mora da vodi energetski subjekat.

Dodao je i da da se na brojilima nalaze tri državne plombe koje korisnik ne sme da dira i da "milioni brojila u Srbiji nisu baždareni jer to zahteva dosta novca".

U Srbiji elektrodistribucija protivzakonito vrši svoju delatnost zato što meri i obračunava utošak eletrične energije na neispravnim brojilima – napominje Ćirilović za "Novu ekonomiju".

Sa idejom o preuzimanju brojila i ostale opreme od strane EPS Distribucije ne slažu se ni u Organizaciji potrošača "Efektiva".

Oni bi to da uzmu besplatno, hajde da vidimo zašto, zbog čega se to preuzima, šta je korist za potrošače i šta je eventualno šteta (za EPS Distribuciju) – kaže za Novu ekonomiju direktor "Efektive" Dejan Gavrilović.

Prema njegovim rečima, cilj EPS-ove akcije se nigde ne objašnjava, niti se komunicira sa ljudima, nego im je ponuđen ugovor da im se oprema preda u trajno vlasništvo, pozivanjem na Zakon o energetici.

U redu, ako postoji zakon, što onda šaljete ugovore, što samo ne preuzmete (opremu) – upitao je Gavrilović i u ime "Efektive" pozvao građane da ne potpisuju ugovor koji im EPS distribucija pošalje radi preuzimanja priključne opreme.

Šta je EPS odgovorio "Novoj ekonomiji", pročitajte OVDE.

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
59
36

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Oprez ljudi, lažu vas

  pre 48 dana i 7 sati

  Udruženje potrošača ne shvata moći Elektroprivrede. Dovoljno je da ED kaže od sada ne održavamo taj tip brojila. Vaše brojilo je pokvareno, te ga skidamo sa mreže i dajemo vam ga u ruke. Cena skidanja je ta. Kad nabavite odgovarajuće brojilo, cena postavljanja je ta. Do tada ste bez struje. Nakon toga, cena baždarenja će biti ta (Vama iznenađujuća).

  Nek se nose u tri lepe, morate im dati opremu da održavaju o svom trošku.

  Da ste mogli, do sada bi ste već onu cenu od 3500 evra za novu energetsku saglasnost promenili.
  Samu tu cenu su uspeli da izdejstvuju, za opremu i uređaje koje smo im mi godinama gradili.
  A onda su nam nabili takse i akcize za nešto, što par krmaka prodaje.
  Zamislite, između Termoelektrane Obrenovac i Elektrodistribucije, umetnuli su se privatni krmci, proglasili to firmom i nekom agencijom i oni su kao snabdevači.
  S jedne strane ucenjuju proizvođača struje, sa druge ED a preko njih i nas potrošače, i nastavljaju da vozaju džipove i piju rakije...
  Ne možeš šut sa rogatim.
  Udruženje Potrošača je potpuno bez rogova, među nama.
  Tak'a nam je dežela.

  Oceni komentar:
  19
  82
 • Maks

  pre 48 dana i 6 sati

  Isto to su nam uradili i sa fiksnim telefonima , mi platili a oni su flasnici to ima samo u ovoj manipulatorskoji i lopovskoj drzavi . to isto sad radi EPS.

  Oceni komentar:
  12
  49
 • Dejan

  pre 48 dana i 4 sata

  Ovi pricaju samo da bi pricali ja rasim u distribuciji i nije tacno da ne radimo bazdarenje brojila jel radim skoro svakodnevno taj posao oa za godinu dana aamo ja zamenim sigurno od 2000 do 3000 brojila koja idu na bazdarenje drugo zasto potrosaci ne bi potpisali ugovor i bacaju brigu na veselje crkne glavni osigurac okrene broj i to sevresi a on ne placa nista crkne brojilo okrene broj kolega zameni on opet me placa nista probije napojni kabal nema struju okrene broj kolege rese on opet ne placa nista i u cemu je to problem samo cena trofaznog brojila je sigurno oko 10000 dinara pa jel bolje da ga kupac kupi ili da ga jednostavno dobije kada je ne uspe vno stvarno ne mogu da razumem neke stvari nije dobro kad se placa evo ovi iz epsa odrase narod sad se nudi da se ne placa pa opet ne valja eh cudan smo ti mi narod

  Oceni komentar:
  86
  35
 • Da rezimiramo

  pre 48 dana i 3 sata

  Dejane, nazad u osnovnu školu, na kurs srpskog jezika, tamo preko puta Futoške pijace.
  Naravno da radite baždarenje brojila. Radio sam nekada, pre tebe u toj firmi pa znam šta pričam, te ne pričam radi priče.
  Naravno da zbunjuju potrošače, samo da bi pravili problem.
  Ono što boli potrošače, to je kada ti neko traži za energetsku saglasnost 3500 evra, pa posle hoće džabe brojilo nazad.
  Mada, to brojilo je arhivsko, istorijsko, kao model. Ne treba ni ED više, ni za otpad.
  Jedini razlog zašto to ED radi je da suzbije krađu struje, i da smanji troškove očitavanja, da bude svuda daljinsko.
  Kupac od momenta prodaje neće morati ništa da plaća osim prokletog računa za struju, nacifranog kojekakvim izmišljanim stavkama.
  NIJE U REDU, da potrošač koji u vikendici ne koristi struju godinama, redovno plaća 1200 nacifranih dinara za NULA KW. Bez potrošnje. Nije u redu.
  Dok se ne razbistre pošteni odnosi izmeđiu kupca i Elektrodistribucije, i dok sami radnici Elektrodistribucije ne budu prestali da kradu struju preko izvođenja duplog kabela u zemlji,
  naravno da će reakcije potrošača biti takve, kakve su.
  Ljudi, da budem kratak - predajte brojila jer će vas ED "navući" na raznorazne načine, kasnije.
  Samo oni koji kradu struju i ne žele zamenu i pristup svom brojilu - pružaće otpor predaji brojila.
  Što se mene tiče, ja bih tražio da uz brojilo primaju i kompletnu mernu grupu - razvodnu tablu sa osiguračima, na svoje održavanje.
  Jer, dosta požara nastaje na lošim spojevima merne grupe.
  Ovako će kompletna odgovronost za održavanje i požare biti na njima.

  Oceni komentar:
  14
  83
 • Njonja

  pre 48 dana i 2 sata

  Zorka koridorka krenula u akciju, trebaju nove gilje i torbice

  Oceni komentar:
  9
  37
 • Natalijadasic031@mil.com

  pre 47 dana i 23 sata

  Uzeli su nam iz distribucije Jagodine nas lep novi strujomer kojeg smo mi kupili ,a postavili stari stogodišnji strujomer navodno nije bazdaren.

  Oceni komentar:
  6
  26
 • Miša

  pre 47 dana i 23 sata

  A šta je bilo sa zamenom brojila. To rade već 20 godina?

  Oceni komentar:
  6
  17
 • Virus

  pre 47 dana i 14 sati

  TV i akcize se placaju po srujomeru dali to znaci ako su oni vlasnici da ce oni placati te obaveze posto zivim vani tv nemam struju trosim 15 dana godisnje u kuci ne zivim u izgradnji je tek sam je prosle godine pokrio a placam svaki mesec mislim da je oko 1000 dinara godisnje 12000 vec 4 godine placam to je 48000 d .Zasto placam hteo bih da znam

  Oceni komentar:
  6
  43
 • Dragan

  pre 47 dana i 8 sati

  Da vas podsetim da smo 2007 već predali merne uređaje i kućni priključak elektrodistribuciji za šta imam i potvrdu

  Oceni komentar:
  3
  17
 • nebojsa

  pre 47 dana i 3 sata

  pa zar nisu pre 10tak godina isto to radili

  Oceni komentar:
  6
  9
 • Bikkojileži

  pre 47 dana i 1 sat

  Ako se dobro secam to je bilo aktuelno pre 10-12 god.i tad su ..preuzimali..sta sad hoce

  Oceni komentar:
  1
  7
 • Ukipuki

  pre 47 dana i 50 minuta

  Nipošto nemojte dati džabe vaše brojilo,jer sa time ne preuzimaju samo brojilo,nego i kabel i ormar i sve što je u ormaru.
  Oni to žele džabe.Neka plate bar 50% kompletne opreme (da ne kažem tržištnu cenu),hajd nekako,ali da im damo samo tako.
  Zašto???
  Nisam im dao ni pre desetak godina.
  Ako hoće,neka postavi svoj ormar sa brojilom na početku,odakle se napaja kuća .Kod stanova bi to bilo komplikovano rešiti (zato i traže da im date samovoljno).Mnogo lakše i jednostavnije.
  Znači ni kod babe nema ništa džabe,nemojte ni vi dati bez naknade.

  Oceni komentar:
  2
  13
 • zoran

  pre 47 dana i 16 minuta

  Veliki rit u Novom Sadu sa oko 100 domacinstva nema strujomere a ima struju kako ce te od njih kad elektrovojvodina ni sa policijom nesme da udje i resi problem zima je ni iz jednog odzaka nema dima po 5 grejalica a leti klime od 2011godine???

  Oceni komentar:
  0
  15
 • Toma

  pre 46 dana i 15 sati

  Treba prestati sa navodjenjem zakona u cilju davanja vaznosti nekoj objavi.
  Prema zakonu o Metrologiji VLASNIK merila snosi odgovornost i troskove odrzavanja istog, to jest redovnog overavanja i u slucaju neispravnosti zamenu.
  EPS je napravio gresku što taj posao nije nikada naplacivao.
  Dodajem da u Srbiji overavanje i zamenu vodomera placa korisnik,to jest vlasnik ili prostije potrošač.
  Procitajte zakone pa ih onda navodite.

  Oceni komentar:
  2
  4
 • Srbobran

  pre 46 dana i 13 sati

  Moj tast je ugradio pre dve godine novo brojilo. Elektrodistribucija je skinula to brojilo i ugradilo novo. Potpisao je ugovor da je to njihovo brojilo. U pravu su, ali sta je sa njegovim brojilom koje su mu uzeli. Zar to nije prevara.

  Oceni komentar:
  0
  19
 • Najedite se vašeg brojila

  pre 46 dana i 9 sati

  Onaj ko očekuje da mu se plati staro isluženo brojilo, u istoj je poziciji kao neko ko ima Fiat 1300, zarđao i sa puklim blokom motora - pa očekuje da mu neko nadoknadi bacanje na smeće.
  Sa njime uskoro nećeš moći na put, bićeš zakonom primoran da kupiš novo i propisno,
  pa kada to obaviš onda plaćaj svako održavanje tog svog "vlasništva".
  Naravno, skidanje, stavljanje i baždarenje ćeš plaćati po ceni kako ti gazda kaže.
  Srbinu sve moraš nacrtati...

  Oceni komentar:
  17
  2
 • miroslav

  pre 45 dana i 1 sat

  Najedite se vašeg brojila ALO naravno da se placa preuzimanje starog automobila! i to zardjalog i sa puklim blokom motora! sve se placa druskane, staro gvozdje je oko 16din/kg, za staru krsinu od auta treba da dobijes 200-250e. a zamisli brojilo sa bakrom od 500din/kg i sta sve ima unutra, da ne spominjemo da je to iako staro verovatno jos uvek i ispravno. ne glupiraj se

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Mile

  pre 42 dana i 38 minuta

  Ovi bi prvo trebalo da se malo informišu o stvarnom stanju stvari, pre nego što počnu da savetuju građane. Platili smo priključak za vodu, a sve do vodomera i sam vodomer predali onom ko nam isporučuje vodu. Tako je i sa gasom, kablovskom, intetnetom, fiksnim telefonom, kanalizacijom. Preuzimanjem priključka na sebe su preuzeli sve troškove održavanja, zamene uređaja, bez dodatnih troškova za potrošača. Samo struja nije rešena kako treba, pa sad recimo da vetar odlomi granu i pokida vaš napojni kabl, ili na drugi način bude oštećen, popravka je na potrošaču, jer priključak počinje od spoja na banderi. Ako su bakarne ili alu spojnice korodirale, pa vam prave probleme u vidu prekuda, morate ih kupiti da vam zamene. U slučaju da odlučite da ne kupujete struju od EPS, ako ste predali priključak, distribucija se potpisivanjem ugovora o preuzimanju, obavezuje da ga održava bez obzira od koga kupujete struju. Pošto će u dogledno vreme morati da strujomere po kućama zamene onim sa daljinskim očitavanjem i verovatno ih izmeste javnu površinu (svi novi priključci su takvi - ormari sa strujomerima su na javnoj površini), ako im ne predate sada i ostanete ponosni vlasnici, rado će vam naplatiti zamenu.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Tražite 400 evra za brojilo...

  pre 41 dan i 5 sati

  Mile, pravo zboriš. A onaj Miroslav sve bukvalno shvata. Ne vredi mu ni crtati.
  Treba ih pustiti neka ih navuku iz Elektrodistribucije - sami pali sami se ubili.
  Rečeno im je jednom, dobronamerno. U pokušaju da im razjasnimo doživljavamo uvrede - takvo im je porodično (ne)vaspitanje.
  Neka drže brojilo kao relikviju... i mole joj se.

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Janoš

  pre 37 dana i 6 sati

  U redu potpišemo ugovor vežemo se za EPS i za 10 godina pojavi se novi distributer recimo sa nižom cenom a oni nam kažu e morate od kupovati struju, napravili smo ugovor.

  Oceni komentar:
  0
  1
 • djuro

  pre 4 dana i 13 sati

  Ako je nesto privatno ono je privatno ali kako je struja jako skupa a svih je nas elektro distribucija ka i ceo eps jer od nas se se naplacuje a nije njihovo nego nase jer hidro centrale su napravili nasi ocevi i bilo bi realno da se podeli gradjanima akcije da se i mi naplatimo pa ako se proda da imamo neke koristi nemoze se prodati nesto sto je džavno a nase

  Oceni komentar:
  0
  0