Udruženja traže Akt o zaštiti dela priobalja i zabranu stanogradnje u plavnom području

Udruženja traže Akt o zaštiti dela priobalja i zabranu stanogradnje u plavnom području

Organizacije i građani okupljeni oko problema vezanih za izradu novog Generalnog plana, kao i Plana generalne regulacije leve obale Dunava zahtevaju donošenje Akta o zaštiti područja Kameničke ade, Ribarca i Šodroša i zabranu stanogradnje u plavnom području.

Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis", NGO "Sveti Dunav", Inicijativa građana "Za zeleno Novo naselje", Inicijativa građana Dunavac (Šodroš) i Ekološki front Novi Sad smatraju da u odgovoru koji su iz JP "Urbanizam" uputili "Zelenoj stolici" izostaju bitne činjenice te, u vezi sa tim, postavljaju sledeća pitanja:

Da li će se u Generalnom urbanističkom planu menjati namena područja koja je, po sada već isteklom GUP-u, isključivala stanogradnju, imajući u vidu da iz odgovora "Urbanizma" izostaju planovi u vezi sa parcelama na kojima se nalazi Brodogradilište? Na jednoj od parcela koja se koristila u prošlosti za potrebe ovog preduzeća, pojavljuje se kao korisnik firma koja se bavi izgradnjom stambeno-poslovnih kompleksa "Uni Galens" DOO, iako je zemljište i dalje u vlasništvu Republike Srbije. Na susednim parcelama vlasnici su Republika Srbija i Grad Novi Sad. Ovaj prostor vidimo kao alternativu za izgradnju marine – pitaju ove organizacije i napominju:

Izradi planova se mora pristupiti multidisciplinarno, pa sa tim u vezi smatramo ključnim donošenje Akta o zaštiti ovog područja pre izrade GUP-a i Plana generalne regulacije leve obale Dunava. Inicijativa za donošenje ovog akta je predata Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode kao i gradonačelniku. U izradi ove inicijative učestvovali su građani i građanke okupljeni oko Građanske inicijative Dunavac (Šodroš), ali i relevantne organizacije NGO "Sveti Dunav" i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i brojni ekolozi i biolozi. 


Ovu vrstu obrazloženja, kažu, do sada su već čuli u javnim nastupima direktora JP "Urbanizam" Dušana Miladinovića i ona "suštinski ne predstavljaju nikakvu novost".

Izražavamo posebno zadovoljstvo što je "Zelena stolica" posle godinu dana od osnivanja istupila pa makar i pitanjima upućenim JP "Urbanizam" u vezi sa problemima koji duboko uznemiravaju građane i građanke Novog Sada, ali u njihovom pitanju kao i odgovoru nema značajnih informacija, osim da se komunikacija sa direktorom preduzeća odvija efikasno i u istom danu, što sa građanima okupljenim oko inicijativa i organizacija u potpisu nije slučaj – navodi se u saopštenju Centra za razvoj demokratskog društva "Europolis", NGO "Sveti Dunav", Inicijative građana "Za zeleno Novo naselje", Inicijative građana Dunavac (Šodroš) i Ekološkog fronta Novi Sad.

Kompletni zahtevi koje su navedene organizacije uputili nadležnima nalaze se na ovom LINKU

Oceni vest:
11
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Čak Noris

  pre 611 dan i 20 sati

  Galens ne voleti ovo.

  Oceni komentar:
  0
  7