UDRUŽENJA: "Zelena stolica" da se izjasni o urbanističkim planovima i Nacionalnom parku Fruška gora

UDRUŽENJA: "Zelena stolica" da se izjasni o urbanističkim planovima i Nacionalnom parku Fruška gora

Krajem 2019. na konferenciji koju je organizovao Grad Novi Sad uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, podržana je Inicijativa organizacija civilnog društva od strane Gradske uprave Novog Sada o uvođenju mehanizma "Zelene stolice".

Inicijativu su podnele organizacije Ekološko udruženje "Zeleni Sad", Pokret gorana Novog Sada, Odred izviđača "Ivo Lola Ribar" Novi Sad, Udruženja građana "Zelena Dolina" i Studentska organizacija Univerziteta u Novom Sadu. Par dana kasnije, na Skupštini grada je po hitnom postupku, izglasano formiranje Radne grupe "Zelena stolica" koja se sastoji od gorenavedenih organizacija.

Uloga ove Radne grupe je da učestvuje u radu Saveta za zaštitu životne sredine i Skupštine grada Novog Sada, bez prava odlučivanja, već isključivo u stručnom davanju mišljenja i pomoći na predloge odluka i drugih pravnih akata u vezi sa zaštitom životne sredine. Osim savetodavne uloge, "Zelena stolica" predstavlja sponu između građana i donosioca odluka po pitanju ekologije.

Od osnivanja do danas, nema puno informacija o radu i delovanju ovog mehanizma, većini građana je on potpuno nepoznat – navodi se u saopštenju više organizacija civilnog društva.

Izmena svakog urbanističkog plana po pravilu izaziva negodovanje građana. Trenutno se građani i građanke Novog naselja bune protiv garaža koje su planirane na zelenim blokovskim površinama, a u najavi je i nestanak većine zelenih površina koje bi morale da ostanu preko potrebne zelene i parkovske površine. Već duže vreme se strahuje i od najavljenog projekta "Novi Sad na vodi", koji predviđa stanogradnju i velike urbanistčke promene na području neizgrađene leve obale Dunava, posebno na Šodrošu, Kameničkoj adi i Ribarcu. Rešenje o uslovima zaštite prirode za potrebe izrade nacrta plana generalne regulacije leve obale Dunava, koje je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, smatramo najblaže rečeno manjkavim. Rešenjem nije obuhvaćeno nijedno vodeno i priobalno stanište (Dunavac/Šodroš), ni veći deo Kameničke ade unutar nebranjene zone, iako sam Zavod u Rešenju navodi niz strogo zaštićenih divljih vrsta vodenih i drugih staništa. Udruženje "Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije" je nedavno objavilo spisak i analizu faune ptica sa ovog područja. Na spisku se nalazi 139 vrsta od kojijh je čak 35 vrsta sa nacionalne crvene liste i 108 strogo zaštićenih vrsta. Građani Telepa, ali i celog Novog Sada, strahuju od promena koje podrazumevaju izmeštanje nasipa i urbanizaciju ovog područja.

Osim tema vezanih za urbanizam i planiranje, koje su u žiži interesovanja već šest godina unazad, poslednje dve godine u javnosti je prepoznat i problem prekomerne seče i nesavesnog upravljanja Nacionalnim parkom Fruška gora. Iako upravljanje Nacionalnim parkom nije u direktnoj nadležnosti jedinice lokalne samouprave, smatramo ovo pitanje vrlo važnim za sve Novosađane. Dalje, obala kod Futoga i Veternika je potpuno devastirana, a eksploatacija peska i šljunka van kontrole. Veliki je problem i smeštanje skladišta za veštačko đubrivo u neposrednoj blizini pretakališta za tečna goriva kod Sremskih Karlovaca koji zapravo ugrožava i sam Novi Sad. Naposletku, kolege iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" su izložene konstantnim napadima po portalima i tabloidima koji se dovode u vezu sa aktuelnom vlasti u pokušaju obesmišljavanja i degradacije njih kao ličnosti, ali isto tako i njihove borbe . Nažalost i u ovim slučajevima reakcija "Zelene stolice" izostaje – navodi se u saopštenju i dodaje:

Pozivamo kolege iz "Zelene stolice" da se hitno što pre izjasne i odrede po pitanju gorenavedenih ugrožavajućih problema. Očekujemo javnu reakciju i pomoć zabrinutim građanima iz razloga što se u kratkom periodu nadovezalo više ozbiljnih problema, a da su građani prepušteni sami sebi. Takođe, neophodno je i izjašnjavanje u Skupštini grada o svim relevantnim temama za građane, kako za ove aktuelne, tako i za one u perspektivi. Nadamo se pre svega, transparentnijem, inkluzivnijem i kolegijalnijem delovanju u budućnosti, zato što se samo zajedničkim delovanjem možemo izboriti za kvalitetniju životnu sredinu i razvoj Novog Sada po meri čoveka.

Saopštenje su zajednički potpisali: Centar za razvoj demokratskog društva "Europolis", Pokret "Odbranimo šume Fruške gore", Ekološki front Novi Sad, Udruženje za zaštitu šuma, Inicijativa građana Dunavac (Šodroš), NGO "Sveti Dunav", Inicijativa građana "Za zeleno Novo naselje" i UG "Futoška inicijativa". 

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan