Udruženje: Cene prevoza neće poskupeti ako država smanji akcize na gorivo

Udruženje: Cene prevoza neće poskupeti ako država smanji akcize na gorivo

Realno je očekivati da se cene karata i transporta u Srbiji povećaju za 10-15 odsto, jer je poskupelo gorivo koje u strukturi poslovanja čini 30 odsto troškova, rekao je direktor poslovnog Udruženja drumskog saobraćaja "Srbijatransport" Goran Aleksić.

On je objasnio da velika konkurencija među prevoznicima odlaže takvu odluku. Aleksić je rekao da prevoznici od države traže da smanji akcize za gorivo za one koji legalno posluju.

U EU akciza je 39 dinara po litru, a u Srbiji više od 50 dinara. Kada bi se i kod nas smanjila akciza to bi nam olakšalo poslovanje – rekao je  Goran Aleksić za televiziju N1.

Prevoznici su, prema njegovim rečima, "svesni u kom vremenu žive i ne ponašaju se kao da su na pustom ostrvu, već samo žele da ukažu na najbolja rešenja".

Vlasnik Bečejprevoza, Jugoprevoza i Užiceprevoza Duško Đurđević rekao je da su troškovi goriva najveći imput u poslovanju i da je veoma teško poslovati jer se ugovori jedna cena prevoza, a kada treba da se realizuje putovanje važi druga, viša cena goriva.

Sve teže je poštovati cene prevoza iz ponude, a ako ih podignemo kako bi se zaštitili od poskupljenja naftnih derivata možemo da izgubimo putnike koje je kasnije teško vratiti – rekao je Đurđević, koji poseduje 120 autobusa za međumesni i inostrani prevoz.

Dodao je da aktuelne cene prevoza mogu da pokriju cenu goriva od 180 dinara po litru, a ono košta 206 što je "neizdrživo". Uz to se, kako je rekao, gomilaju i neplanirani izdaci, kao za novi model fiskalizacije koji je subvencijom za kupovinu kasa pomogla država, ali predstoje troškovi održavanja.

Predsednik Nacionalne asocijacije špediterskih društava i agenata Slavoljub Jevtić rekao je da su članovi tog udruženja pre oko dva meseca već povećali cene transporta za oko 15-20 odsto.

Pre oko dva meseca transporeteri su povećali cene za 15 do 20 odsto. Koriguju ih u skladu sa cenama goriva – rekao je Jevtić.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan