UDRUŽENJE "MESTO ZA MENE": Izgradnjom Materinskog doma krunišu podršku ženama u krizi

UDRUŽENJE "MESTO ZA MENE": Izgradnjom Materinskog doma krunišu podršku ženama u krizi

Kroz kancelariju ovog udruženja prođe pedesetak žena godišnje, u našem gradu uspešno deluje već 17 godina, a o njemu se premalo zna.

Četiri dame koje ga vode nesebično pomažu ženama koje su se našle u kriznom momentu, bez ičije podrške. Svoju potporu pružaju kroz savetovanje kod neplanirane trudnoće ili nakon abortusa, materijalnu pomoć trudnicama i majkama sa bebama i edukaciju o prevenciji po osnovnim i srednjim školama, a upravo su započele i izgradnju Materinskog doma, tek drugog po redu u Srbiji.

Novosađanka Vesna Radeka po obrazovanju je profesorka srpske književnosti i jezika, ali nikada nije radila u školi, jer ju je od rane mladosti privukao nevladin sektor. Kada je 2003. godine od prijateljice iz Kanade čula da širom sveta postoje Centri za krizne trudnoće, poželela je da tako nešto organizuje i kod nas, s obzirom na to da ih nije bilo u celom regionu.


Desi se u životu da nešto postane naša strast, iako to nismo ni tražili. Tako sam se ja zainteresovala za ovu priču i osetila da je to moj poziv. Znala sam da takva organizacija mora postojati u Novom Sadu, iako sam pretpostavljala da početak neće biti lak. Tako sam 2004. godine registrovala udruženje "Izaberi život", koje je nedavno promenilo ime u "Mesto za mene" – započinje Vesna svoju priču za portal Moj Novi Sad.

Tada mlada majka, sa bebom u rukama je istraživala razne statističke podatke, te bila posebno pogođena brojem abortusa u zemlji. Pomislila je kako možda mnoge od tih žena misle da nemaju izbora i osećaju se prinuđenima na taj čin, te se u njoj rodila želja da pokuša da im pomogne.

Njeno udruženje započelo je kao savetodavni i informativni centar, mesto gde žena može da dođe i dobije sve informacije ako se u tom trenutku suočava sa neplaniranom trudnoćom. Ubrzo joj se pridružila i naša sugrađanka Vesna Nikolić, koja će zbog potreba ovog posla uskoro dobiti diplomu socijalnog radnika. Dve Vesne edukovale su se u oblasti kriznog savetovanja, prošle su mnogo obuka, učestvovale u raznim međunarodnim konferencijama, a pošto nisu odmah imale prostor za rad, snalazile su se kako su umele, te su savetovanja obavljale po mesnim zajednicama. Nešto kasnije, deo njihovog tima postale su i Ivana Pejčić i Nataša Oreščanin.


Tada su shvatile da se ljudi jako teško odluče na korak da negde van najbliže okoline potraže rešenja za svoj problem. Danas, nakon 17 godina, primećuju veliku promenu u društvu.

Danas žene mnogo lakše i bez ustručavanja potraže pomoć kod neplanirane trudnoće i dolaze kod nas da se posavetuju, pa čak i pre nego obaveste ukućane ili drugarice. Cilj je da stvorimo okruženje za ženu gde ona slobodno može da razgovara o svim opcijama koje su joj na raspolaganju, a da ne bude "pritisnuta" na odabir bilo koje odluke. Mi privatno navijamo za život, ali u savetovanju nema mesta za pritisak, jer to onda nije ljubav prema ženi. I ovako su najčešće već "pritisnute" stavovima okoline, najčešće supruga ili roditelja – objašnjava Radeka.

Prema rečima naše sagovornice, žene koje se na prekid trudnoće odluče pod pritiskom, vrlo često kasnije snose posledice, poput besa, krivice, neopraštanja, žaljenja... Uz to, dešavaju se i zdravstvene komplikacije nakon abortusa, pa čak nemogućnost trudnoće kasnije ili smrtni slučajevi.

Bude puno suza, puno razmatranja, izbije na videlo svašta iz prošlosti... Najveća vrednost koju možemo da im ponudimo je vreme. Dobro smo obučene da im postavljamo prava pitanja, te žena praktično sama sebe sasluša i ona je ta koja donosi odluku. A svako iskustvo je drugačije, nema šablona. Imamo priča koje su se jako lepo završile, baš nedavno sam se videla sa bračnim parom čije dete sad ima godinu i po dana, želeli su da se ponovo sretnemo jer sam bila uz njih dok su prolazili kroz krizu, gde je on želeo da žena rodi, a ona nije – navodi humana Detelinarka.


Kako kroz razgovor saznajemo, najčešći razlozi za razmišljanje o prekidu trudnoće su siromaštvo, nesigurnost u budućnost veze u kojoj su, nasilje u porodici... Iznenađujuć procenat je
broj abortusa u braku, gde pojedine žene imaju i do 10, 12 abortusa.

Ipak, od svih klijentkinja koje su dolazile kod njih, 51 se odlučila da bebu ipak rodi. Jedan od ohrabrujućih primera predstavlja devojka koja je u Novi Sad došla da studira i već na prvoj godini ostala u drugom stanju. 

Njen partner nije bio zainteresovan, ali je ona ipak odlučila da rodi dete. Iako je upisala težak fakultet, uspela je istovremeno da ga završi i odgoji dete. Imala je mnogo izazova kako da se organizuje, kako da uči, ko da joj čuva dete dok je na predavanjima... Njoj je to dete čak bilo i motivacija da studije što pre završi. Zato smatram da na fakultetima treba ohrabriti trudnice raznim sistemima podrške – smatra Vesna.


Novosađanke koje vode ovo udruženje tvrde da za sve ove godine
nisu imali slučaj da je žena požalila što je rodila dete.

Kad se izdrži pritisak okoline, sve postaje lakše. Recimo, roditelji koji se protive ćerkinoj trudnoći, kasnije uglavnom postaju njena najveća podrška i ponose se unučetom. Vrlo brzo, kada se vežu za dete, budu i zahvalni što ih ćerka nije poslušala – objašnjavaju ove žene.

Deo klijentkinja koje se odluče na prekid trudnoće vrlo često im nakon toga dolazi na razgovor, jer, kako kažu naše sagovornice, osete da ih niko od njih ne osuđuje. Stoga se deo njihovog savetovanja odnosi na pomoć ženama koje su doživele to nemilo iskustvo da prevaziđu traumu.

Dolaze nam i žene koje su imale abortus pre 7, 8 godina, jer im je potreban razgovor. Ponekad osećaju toliku krivicu da moramo da konsultujemo i psihoterapeuta. Ne pate sve žene posle toga, ali za mnoge je to ogromna trauma, koja uključuje čitav spektar simptoma, od toga da ne mogu da podnesu trudnice ili male bebe, preko nepoverenja prema medicinskom osoblju, do računanja godišnjice, do odlaska u alkoholizam – napominje ova majka troje dece.

Pored svega što rade, pre pet godina ih je u potpunosti okupirala ideja o osnivanju Materinskog doma. Taj projekat su nazvale "Gnezdo za mame" i započele su ga tako što iznajmljuju stan u koji smeštaju trudnice i mame sa bebama koje nemaju ničiju podršku.


Žena može da ostane u tom stanu godinu dana. Plaćeni su joj svi troškovi i hrana, a gledamo da je na sve načine ohrabrimo da nastavi dalje. Vrlo često im pomažemo da završe školovanje ili da upišu neki kurs, kako bi postale samostalne za život. Takođe, savetujemo im da štede novac koji dobiju kao socijalnu pomoć, kako bi imale neki dobar start i plan kad izađu iz našeg "Gnezda" – objašnjava Vesna.

Žene koje primaju u stan nalaze se u najrazličitijim mogućim situacijama, uglavnom su bez ičije podrške i bez zaposlenja. Najupečatljiviju sliku, ipak, ostavila je devojka koja je razmišljala da da bebu na usvajanje, ali je uz pomoć ovog udruženja zadržala dete i uspela da "stane na noge".

Primili smo i jednu trudnicu u 15. nedelji trudnoće koja je žrtva trafikinga, a imali smo i beskućnica. Kako da ne odreagujemo kada saznamo da trudna žena spava na stepeništu po zgradama? Teške su to priče – navodi Radeka.

Kada se ove žene porode, po njih nema ko da dođe u Betaniju, pa su naše sagovornice jedine koje ih dočekaju sa cvećem i odvode u stan, gde ih pripremljeno čeka sve što im je potrebno za prve dane sa bebom.


Pružamo i materijalnu pomoć trudnicama, u vidu prenatalnih vitamina, lekarskih pregleda koje ne mogu sebi da priušte, a majkama obezbeđujemo pelene, hranu za bebe, bebi opremu i odeću... Jednoj klijentkinji smo obezbedili i šivaću mašinu, i ona sada od šivenja prehranjuje porodicu – kaže Vesna.

S obzirom na to da iznajmljeni stan ne pokriva potrebe broja žena, dve Vesne, Ivana i Nataša kupile su plac u Rumenki i dobile građevinsku dozvolu za izgradnju Materinskog doma.


Pre neki dan smo počeli sa polaganjem temelja. Prikupljale smo novac u dijaspori, na raznim konferencijama i po organizacijama koje su spremne da doniraju novac za majke i bebe, ali korona je sve usporila, jer trenutno nemamo mogućnost da putujemo u inostranstvo. Očekujemo da ćemo sada uspeti da je dignemo do krova, pa ćemo videti za dalje. Tu će moći da stane do dvadesetak osoba, plus neko od osoblja ko će stalno biti sa njima – s entuzijazmom govori ova majka o njihovom najnovijem projektu.


Biće to
tek drugi Materinski dom u Srbiji, jer jedini koji postoji je u Beogradu i u vlasništvu je države. Želja naših sagovornica je da ovakve institucije postoje širom zemlje, kao što je to uobičajeno u nekim drugim državama.

Iako ovo udruženje funkcioniše tako što traže donacije van Srbije, dragocena je svaka pomoć naših sugrađana. Ukoliko želite da donirate bebi opremu, kozmetiku za bebe, vlažne maramice, odeću za bebe, mlađu decu i žene, to možete učiniti ponedeljkom, utorkom i četvrtkom od 9 do 15, kao i sredom od 14 do 19 časova, na adresu udruženja u Kisačkoj 5/5

Takođe, u njihovim prostorijama možete preuzeti i flašicu za doniranje novca od kojeg se kupuje hrana za bebe, te učiti svoje mališane kako mala pomoć nekome može puno značiti.

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Samo ravnopravno

  pre 28 dana i 10 sati

  Muškarci će morati da grade kafanu, za sve razvedene, ostavljene i prevarene muškarce.
  Kao podrška u krizi.
  Naravno, kafana će biti tako locirana, ili čak pokretna, da će moći da radi uvek 24/7, bez obzira na kojekakve, pravno nevažeče, štabove u krizama.
  Vremenom, ta kafana bi mogla da pruža i druge usluge, po sobama koje bi se dograđivale,
  a dok se usvoje odgovarajući zakoni.
  Naravno, za članove veliki popust, a za redovne klijente još veći.
  Za one, čije se zalaganje bude primećivalo - najveći.

  Oceni komentar:
  15
  6
 • Cica

  pre 28 dana i 1 sat

  Svaka čast ovim ženama! Dokazuju da žena ženi ne mora biti vuk, već prijatelj. Bravo za sve što radite!

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Slavisa Milanovic

  pre 12 dana i 8 sati

  Bravo Vesna! sve cestitke i svaki blagoslov na neumornom radu i pozrtvovanju da se pomogne ostavljenim majkama isacuvaju decji zivoti, danas sam u emisiji „Ovo je Srbija” video da radite veoma ozbiljne projekte i stvarno sam odusevljen da ustrajete u borbi protiv bele kuge i da pomognete mnogim majkama u potrebi.
  Jos jednom puno pozdrava i sve cestitke za tebe i tvoj tim!

  Oceni komentar:
  0
  1