Udruženje očeva iz Novog Sada: Dejan Pavlović priča na koji način su očevi zlostavljani

Udruženje očeva iz Novog Sada: Dejan Pavlović priča na koji način su očevi zlostavljani

Svaki razvod braka je trauma, a razvod po tužbi najčešće pakao. Ako već do toga mora da dođe, najlakše je kad je razvod sporazuman, dok oni koji se završe ili produžavaju brojnim tužbama, mogu da traju i više godina.


Piše:
Ljiljana Natošević Milovanović

Ni statistika nije bajna, jer prema poslednjim podacima Republičkog Zavoda za statistiku iz 2016. godine stavljena tačka na 9.046 brakova, što je nešto više nego u odnosu na 2001. godinu. Prosečna starost muškarca pri razvodu je 43,5, a starost žene 40 godina. Najviše raskinutih brakova bilo je u Vojvodini – 5.511.

U najvećem broju raskinutih brakova partner je bio star između 40 i 44 godina, a partnerka između 35 i 39 godina. Kako navode na svom sajtu, od ukupno 9.046 godina prekinutih brakova 2016, najveći broj završen je posle samo jedne do četiri godine braka – 2.050. Najmanja stopa razvoda je u prvoj godini braka (390 razvoda), a mali broj razvoda dešava se i između 20. i 24. godine braka (943 razvoda).


Statistika pokazuje i da su deca u 40 odsto tih slučajeva dodeljena ženi, u 7,5 odsto mužu, a starateljstvo se deli u 7,1 odsto slučajeva.

Zbog ovako sumornih podataka, u Novom Sadu je u junu 2013. godine osnovano Udruženje očeva, a njihov slogan je "I OTAC JE RODITELJ".

Kroz Udruženje je prošlo preko hiljadu Novosađana, nekada se dešava da se dnevno i šest novih slučajeva prijavi, a najviše ih raduje kada prođe nekoliko dana da nikome ne treba pomoć jer je onda pretpostavka da je mnogo manji broj ugroženih.

Na žalost, trenutno imaju preko 300 teških slučajeva gde su pogaženi neki, ali i svi ciljevi samog Udruženja. Naime, deca godinama ne viđaju svog roditelja sa kojim ne žive, jer najčešće majke posle razvoda ne dozvoljavaju da i otac brine, vaspitava i obrazuje decu. Razlog tome je što često, iz neke vrste osvete, majke neosnovano prijavljuju supružnike za nasilje nad njima ili detetom, a očevi su često i neosnovano prijavljeni za neplaćanje mesečnog izdržavanja za dete.Ima i ekstremnijih slučajeva gde su lažno prijavljeni, ali na kraju osobođeni za nedozvoljene polne radnje nad sopstvenim detetom kog ni ne viđaju. Takvim slučajevima, najčešće očevi zapravo doživljavaju nasilje na koje niko ne reaguje, ni jedna institucija koja postoji zbog toga.

Sve to, proporcionalno suprotno onom podatku o procentu dodeljivanja roditeljskog prava, u 96 odsto slučajeva doživljavaju očevi. Upravo ti očevi, koji žele da se bave svojom decom i one majke koje žele da dete ima oba roditelja i podržavaju očeve da budu aktivni roditelji i one bake i deke, tetke, stričevi i kumovi koji žele dobro deci, da ih deca imaju i svi oni koji to prepoznaju čine srž Udruženja očeva.

- Punih pet godina ukazujemo na nepovoljan položaj dece i njihovih očeva kako u Novom Sadu, tako i u Srbiji. Zakon kaže da su roditelji ravnopravni, a po jednom od podataka dobijenim od relevantne ustanove socijalne zaštite, deca nakon razvoda u svega 4 odsto slučajeva budu poverena očevima na samostalno roditeljsko pravo. Pitanje je gde su tu prava očeva, ali je logičnije da se postavi pitanje gde su tu prava dece – kaže za portal mojnovisad.com predsednik Upravnog Odbora Udruženja očeva Dejan Pavlović.Prema njegovim rečima, upravo na ovom principu, principu dečjih prava, baziraju se aktivnosti Udruženja očeva koje vode ka ciljevima unapređenju roditeljstva kroz promocija zajedničkog vršenja roditeljskog prava, sistemska zaštita svih oblika porodice, socijalna zaštita kroz pomoć pojedincima i porodicama direktno, rodna ravnopravnost u svim sferama društvenog života, a posebno kroz prevenciju nasilja prema svima i sprečavanju polarizacije.

- Da, sve ovo deluje robusno, ali je vrlo jednostavno. Naše udruženje se zalaže da svako dete ima i majku i oca koji se bave njegovim obrazovanjem, vaspitanjem i negom bez obzira na to da li žive zajedno ili ne i to sprovodi kroz institucije koje jesu nadležne za ostvarivanje tih prava deteta. Direktnim informacijama o socijalnim pravima porodica i pojedinaca, kao i kroz savetodavni rad Udruženje pomaže svima koji se jave bez obzira na godine, pol, status što ukazuje da se zalažemo za ravnopravnost u svim sferama društvenog života – navodi naš sagovornik.


Kako kaže, žrtva nema određene godine, pol, društveni status, obrazovni profil, isto kao ni nasilnik, a cilj Udruženja jeste da se nasilje prevenira, a ne samo da se posledice nasilja saniraju.

- Težimo da utvrdimo poreklo nasilja, da to poreklo "razoružamo" i smanjimo samu pojavu nasilja upravo kroz sprečavanje polarizacije u društvu. Podržavamo princip da svako ko oseća da je ugrožen, da svako ko jeste žrtva nasilja to i prijavi. Takođe, kod institucija insistiramo da se svakoj žrtvi posveti podjednaka pažnja, opet bez obzira na godine, pol, status. Apelujemo na medije da o nasilju izveštavaju nepristrasno. Ako pomognemo da i jedno dete postane i ostane srećno naša misija je ispunjena, a Udruženje očeva je do sada to mnogo puta učinilo – zaključio je Pavlović.

Oceni vest:
17
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marko

  pre 1367 dana i 12 sati

  Tři godine placam alimentaciju a oduzeta mi roditeljsko právo nití vidjam nití cujem decu

  Oceni komentar:
  0
  0
 • Dusan

  pre 1183 dana i 1 sat

  Javljam se kao ponosni stric jednog malog dečaka Marka koji je mom bratu na žalost oduzeto dete nakon 8 meseci po rodjenju.majka ga je oduzela po privremenoj meri a navodila gnusne onemoguće laži maltretiranja fizičkog psihičkog i ekonomskog nasilja kako je navela .odluka suda nije još donesena ...nije kako kaže imala dovoljno izlazaka i dobrog života a na prevaru i naše neznanje rečju : dete će biti kod vas i ja ću ga vidjeti : tu je sve i pocelo .naseli smo .Sta da radimo vezani smo puuuuuuno za tog malog slatkiša a ne možemo ništa protiv sistema prava zaštite majki . Molio bi brzom odgovoru zato sto se proces brzo odvija .hvala

  Oceni komentar:
  1
  2