UDRUŽENJE "PET MONDO": Spasitelji napuštenih šapica

UDRUŽENJE "PET MONDO": Spasitelji napuštenih šapica

Neprofitno Udruženje za dobrobit i zaštitu životinja "Pet Mondo" registrovano je pre godinu dana. Članovi se bave spasavanjem napuštenih ljubimaca sa ulice. Obezbeđuju im veterinarski pregled, lečenje, vakcinaciju, čipovanje i pronalaze im nove vlasnike. Prošle godine su udomili trinaest kuca, a trenutno brinu o pedeset pasa i dvadeset mačaka. Jedan od glavnih ciljeva im je izgradnja prihvatilišta i utočišta za doživotno zbrinjavanje starih i bolesnih životinja.

Udruženje većinom čine porodični ljudi sa uspešnim poslovnim karijerama, koji povezani empatijom prema ljubimcima, zajedno sa supružnicima i decom pokušavaju doprineti rešavanju jednog od mnogih problema koji opterećuju naše društvo.

U razgovoru za portal Mojnovisad.com, Snežana Bošnjak Šakić, jedan od osnivača "Pet Monda", i Dragana Tomić Naglić, član Upravnog odbora, kažu da udruženje potpisuje ugovor sa udomiteljima i ostaje u kontaku sa njima kako bi pratili proces prilagođavanja ljubimca novoj sredini.

– Na ulici je mnogo napuštenih životinja i zato smo odlučili da ujedinimo svoje individualne napore i da sistemski delujemo. Imamo trideset članova, ali Dragana, naša predsednica Mila Rajković i ja smo trenutno najangažovanije. Mila živi u Beogradu i čitav život je posvetila ovom pozivu, a najveći deo naših životinja je pod njenom brigom – počinje priču Bošnjak Šakić i nastavlja:

– Ako dovedemo nekog psa sa ulice njemu se uradi opšti pregled kod veterinara i analize na zarazne bolesti. Svaki mora biti vakcinisan protiv besnila i zaraznih blesti, sterilisan i čipovan i to su osnovne stvari koji uradimo. Ako ga je Zoohigijena već obradila, onda s njima potpisujemo ugovor da mi preuzimamo odgovornost za psa, ako ga nije obradila, onda ih čipujemo i registrujemo na Pet Mondo i tražimo im nove vlasnike – objašnjava Snežana.


Svaka životinja u udruženju ima zdravstveni karton, u njemu se nalaze osnovni podaci sa fotografijom i svi imaju pravno regulisanu dokumentaciju.

Dok im se ne nađu novi vlasnici, psi i mačke su smešteni u domovima članova "Pet Monda" ili se nalaze u pansionima.

Udruženje je 2018. udomilo trinaest pasa, od početka ove godine četiri, a do kraja 2019. u planu je još šesnaest udomljavanja.

– Sve kuce i mace imaju inicijalni period od dve nedelje, kada se navikavaju na novog vlasnika i obrnuto. Potpisujemo ugovor sa udomiteljima, ostajemo s njima u kontaktu i obilazimo životinje. Čak smo im poklonili i paketiće za Novu godinu – kaže Snežana

Prema rečima Dragane Tomić Naglić, do sada se nijedan ljubimac nije vratio u "Pet Mondo". Kod notara overeni ugovori obavezuju nove vlasnike da ih neće držati na lancu, ili u boksu i da ih neće eutanazirati, ili predati trećem licu.

– Ako se i pojavi problem u porodici, onda ponekad angažujemo stručnjaka za ponašanje pasa. On pomogne pri navikavanju na novu sredinu i savladavanju teškoća. Mi smo puno vremena i ljubavi uložili u te životinje i nećemo ih utrpati bilo kome. Udomitelj mora biti prava osoba kojoj je stalo – objašnjava Dragana.


Obe sagovornice ukazuju i na problem udomljavanja ljubimaca preko društvenih mreža, jer tada se često ne zna u kakvom stanju je životinja i kakav mu je karakter, pa se često desi da ponovo završi na ulici.

Sa druge strane, sistemski pristup rešavanju ovog problema daje rezultate, ali iziskuje i značajne materijalne troškove, sa čime su članovi "Pet Monda" dobro upoznati.

– U slučaju da je neka kuca bolesna na terapiju se potroši od 400 do 800 evra, samo za jednog psa. Ako je pas zdrav i za razne analize se da desetak hiljada dinara. Na sve životinje mesečno potrošimo oko 1.000 evra – kaže Dragana Tomić Naglić.

Iako članovi daju godišnju članarinu, ona ne pokriva sve potrebe. Pored ishrane i lečenja plaća se i pansion za životinje kada su kapaciteti udruženja popunjeni.

– Do sada nismo dobijali donacije. Pisali smo maloprodajnim lancima koji se bave prodajom hrane i opreme za životinje, ali nismo naišli na razumevanje, čak ni kada smo tražili popust na hranu kojoj se bliži istek roka trajanja. Za nas je to bilo ironično i razočaravajuće – priča Snežana Bošnjak Šakić.


"Pet Mondo"
namerava da aplicira za projekte, a jedan od primarnih ciljeva im je da naprave prihvatilište i utočište za trajno zbrinjavanje starih i bolesnih životinja, koje je teško udomiti.

Udruženje ima sajt, i aktivno je na društvenim mrežama, Fejsbuk, Instagram, Tviter i Pinterest, a registrovali su i svoj Jutjub kanal.

Dragana Tomić Naglić predaje na Medicinskom fakultetu i radi kao endokrinolog u Kliničkom centru. Iako je karijeru posvetila lečenju ljudi, ima ogromnu empatiju prema životinjama, za koju kaže da je stekla od malih nogu.

– Kao dete raspuste sam provodila kod bake i deke gde sam bila okružena životinjama. Suprug je ljubitelj pasa. Jednu kucu smo kupili, a dve smo udomili, a pored njih imamo i tri mace. Znači šest ljubimaca trenutno. Imam ćerku od sedamnaest godina koja ih obožava. To jeste ogromna obaveza, ali je i porodična ljubav, pa kada podelimo poslove sve funkcioniše – kaže Dragana.


Snežana Bošnjak Šakić
je direktor za strateške projekte u kompaniji "Tarkett". Pre tri godine je nabavila psa i tada je počela da se zanima za sudbinu napuštenih ljubimaca.

– Dok sam šetala svog psa primetila sam da ima dosta lutalica. Neki su bili i povređeni, a mnogi i gladni. Počela sam ih hraniti i voditi veterinaru. Udubila sam se u problematiku i saznala da je slična situacija u svim državama nekadašnje Jugoslavije. Zbog prirode posla često putujem, u Londonu koji ima preko osam miliona stanovnika nikada nisam videla lutalice, jer se dobro kontroliše populacija napuštenih pasa. To je bio motiv da se angažujem u zaštiti životinja i u tome imam podršku svog supruga i dvanaestogodišnjeg sina. Ako su deca naša budućnost, a novac za lečenje bolesnih mališana često skupljamo preko SMS poruka, pa gde su onda na toj društvenoj lestvici životinje. Ne na dnu, nego u minusu – kaže na kraju Snežana.

KUTIJE ZA DONACIJE I NA ODBOJKAŠKIM MEČEVIMA: Svi zainteresovani građani i društveno odgovorne kompanije mogu pomoći radu "Pet Monda", novčanom donacijom na žiro-račun 160-504985-67. Udruženje je nedavno započelo saradnju i sa Odbojkaškim klubom Vojvodina i kutije za donacije će biti postavljene na Spensu tokom utakmica novosadskih crveno-belih.


Tekst:
Aleksandar Jovanović
Fotografije: Aleksandar Jovanović i "Pet Mondo"

Oceni vest:
14
6

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 523 dana i 2 sata

  dokonici..

  Oceni komentar:
  16
  3
 • Veki

  pre 522 dana i 23 sata

  Bravo zene. Nadam se da cete spasiti sve te jadne kuce.

  Oceni komentar:
  2
  13
 • Vesela

  pre 315 dana i 21 sat

  Drago mi je sto smo moj suprug i ja udomili lisu. Predivno stvorenje. Hiper aktivna je puna zivota. Vratila nam je radost u dvoristu.

  Oceni komentar:
  0
  0