UDRUŽENJE "PET MONDO": Spasitelji napuštenih šapica

UDRUŽENJE "PET MONDO": Spasitelji napuštenih šapica

Neprofitno Udruženje za dobrobit i zaštitu životinja "Pet Mondo" registrovano je pre godinu dana. Članovi se bave spasavanjem napuštenih ljubimaca sa ulice. Obezbeđuju im veterinarski pregled, lečenje, vakcinaciju, čipovanje i pronalaze im nove vlasnike. Prošle godine su udomili trinaest kuca, a trenutno brinu o pedeset pasa i dvadeset mačaka. Jedan od glavnih ciljeva im je izgradnja prihvatilišta i utočišta za doživotno zbrinjavanje starih i bolesnih životinja.

Udruženje većinom čine porodični ljudi sa uspešnim poslovnim karijerama, koji povezani empatijom prema ljubimcima, zajedno sa supružnicima i decom pokušavaju doprineti rešavanju jednog od mnogih problema koji opterećuju naše društvo.

U razgovoru za portal Mojnovisad.com, Snežana Bošnjak Šakić, jedan od osnivača "Pet Monda", i Dragana Tomić Naglić, član Upravnog odbora, kažu da udruženje potpisuje ugovor sa udomiteljima i ostaje u kontaku sa njima kako bi pratili proces prilagođavanja ljubimca novoj sredini.

– Na ulici je mnogo napuštenih životinja i zato smo odlučili da ujedinimo svoje individualne napore i da sistemski delujemo. Imamo trideset članova, ali Dragana, naša predsednica Mila Rajković i ja smo trenutno najangažovanije. Mila živi u Beogradu i čitav život je posvetila ovom pozivu, a najveći deo naših životinja je pod njenom brigom – počinje priču Bošnjak Šakić i nastavlja:

– Ako dovedemo nekog psa sa ulice njemu se uradi opšti pregled kod veterinara i analize na zarazne bolesti. Svaki mora biti vakcinisan protiv besnila i zaraznih blesti, sterilisan i čipovan i to su osnovne stvari koji uradimo. Ako ga je Zoohigijena već obradila, onda s njima potpisujemo ugovor da mi preuzimamo odgovornost za psa, ako ga nije obradila, onda ih čipujemo i registrujemo na Pet Mondo i tražimo im nove vlasnike – objašnjava Snežana.


Svaka životinja u udruženju ima zdravstveni karton, u njemu se nalaze osnovni podaci sa fotografijom i svi imaju pravno regulisanu dokumentaciju.

Dok im se ne nađu novi vlasnici, psi i mačke su smešteni u domovima članova "Pet Monda" ili se nalaze u pansionima.

Udruženje je 2018. udomilo trinaest pasa, od početka ove godine četiri, a do kraja 2019. u planu je još šesnaest udomljavanja.

– Sve kuce i mace imaju inicijalni period od dve nedelje, kada se navikavaju na novog vlasnika i obrnuto. Potpisujemo ugovor sa udomiteljima, ostajemo s njima u kontaktu i obilazimo životinje. Čak smo im poklonili i paketiće za Novu godinu – kaže Snežana

Prema rečima Dragane Tomić Naglić, do sada se nijedan ljubimac nije vratio u "Pet Mondo". Kod notara overeni ugovori obavezuju nove vlasnike da ih neće držati na lancu, ili u boksu i da ih neće eutanazirati, ili predati trećem licu.

– Ako se i pojavi problem u porodici, onda ponekad angažujemo stručnjaka za ponašanje pasa. On pomogne pri navikavanju na novu sredinu i savladavanju teškoća. Mi smo puno vremena i ljubavi uložili u te životinje i nećemo ih utrpati bilo kome. Udomitelj mora biti prava osoba kojoj je stalo – objašnjava Dragana.


Obe sagovornice ukazuju i na problem udomljavanja ljubimaca preko društvenih mreža, jer tada se često ne zna u kakvom stanju je životinja i kakav mu je karakter, pa se često desi da ponovo završi na ulici.

Sa druge strane, sistemski pristup rešavanju ovog problema daje rezultate, ali iziskuje i značajne materijalne troškove, sa čime su članovi "Pet Monda" dobro upoznati.

– U slučaju da je neka kuca bolesna na terapiju se potroši od 400 do 800 evra, samo za jednog psa. Ako je pas zdrav i za razne analize se da desetak hiljada dinara. Na sve životinje mesečno potrošimo oko 1.000 evra – kaže Dragana Tomić Naglić.

Iako članovi daju godišnju članarinu, ona ne pokriva sve potrebe. Pored ishrane i lečenja plaća se i pansion za životinje kada su kapaciteti udruženja popunjeni.

– Do sada nismo dobijali donacije. Pisali smo maloprodajnim lancima koji se bave prodajom hrane i opreme za životinje, ali nismo naišli na razumevanje, čak ni kada smo tražili popust na hranu kojoj se bliži istek roka trajanja. Za nas je to bilo ironično i razočaravajuće – priča Snežana Bošnjak Šakić.


"Pet Mondo"
namerava da aplicira za projekte, a jedan od primarnih ciljeva im je da naprave prihvatilište i utočište za trajno zbrinjavanje starih i bolesnih životinja, koje je teško udomiti.

Udruženje ima sajt, i aktivno je na društvenim mrežama, Fejsbuk, Instagram, Tviter i Pinterest, a registrovali su i svoj Jutjub kanal.

Dragana Tomić Naglić predaje na Medicinskom fakultetu i radi kao endokrinolog u Kliničkom centru. Iako je karijeru posvetila lečenju ljudi, ima ogromnu empatiju prema životinjama, za koju kaže da je stekla od malih nogu.

– Kao dete raspuste sam provodila kod bake i deke gde sam bila okružena životinjama. Suprug je ljubitelj pasa. Jednu kucu smo kupili, a dve smo udomili, a pored njih imamo i tri mace. Znači šest ljubimaca trenutno. Imam ćerku od sedamnaest godina koja ih obožava. To jeste ogromna obaveza, ali je i porodična ljubav, pa kada podelimo poslove sve funkcioniše – kaže Dragana.


Snežana Bošnjak Šakić
je direktor za strateške projekte u kompaniji "Tarkett". Pre tri godine je nabavila psa i tada je počela da se zanima za sudbinu napuštenih ljubimaca.

– Dok sam šetala svog psa primetila sam da ima dosta lutalica. Neki su bili i povređeni, a mnogi i gladni. Počela sam ih hraniti i voditi veterinaru. Udubila sam se u problematiku i saznala da je slična situacija u svim državama nekadašnje Jugoslavije. Zbog prirode posla često putujem, u Londonu koji ima preko osam miliona stanovnika nikada nisam videla lutalice, jer se dobro kontroliše populacija napuštenih pasa. To je bio motiv da se angažujem u zaštiti životinja i u tome imam podršku svog supruga i dvanaestogodišnjeg sina. Ako su deca naša budućnost, a novac za lečenje bolesnih mališana često skupljamo preko SMS poruka, pa gde su onda na toj društvenoj lestvici životinje. Ne na dnu, nego u minusu – kaže na kraju Snežana.

KUTIJE ZA DONACIJE I NA ODBOJKAŠKIM MEČEVIMA: Svi zainteresovani građani i društveno odgovorne kompanije mogu pomoći radu "Pet Monda", novčanom donacijom na žiro-račun 160-504985-67. Udruženje je nedavno započelo saradnju i sa Odbojkaškim klubom Vojvodina i kutije za donacije će biti postavljene na Spensu tokom utakmica novosadskih crveno-belih.


Tekst:
Aleksandar Jovanović
Fotografije: Aleksandar Jovanović i "Pet Mondo"

Oceni vest:
13
6

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Milos

  pre 258 dana i 53 minuta

  dokonici..

  Oceni komentar:
  16
  3
 • Veki

  pre 257 dana i 21 sat

  Bravo zene. Nadam se da cete spasiti sve te jadne kuce.

  Oceni komentar:
  2
  13
 • Vesela

  pre 50 dana i 19 sati

  Drago mi je sto smo moj suprug i ja udomili lisu. Predivno stvorenje. Hiper aktivna je puna zivota. Vratila nam je radost u dvoristu.

  Oceni komentar:
  0
  0
servisne informacije novi sad bez struje Republički hidrometeorološki zavod betanija Isključenje struje novosadsko porodilište elektrovojvodina Hitna pomoć novosađani isključenje vode isključenje grejanja gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević novorođenčad jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode vremenska prognoza novi sad JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana i ispraćaja jkp novosadska toplana bebe bez grejanja sahrane novi sad horoskop vremenska prognoza dnevni horoskop isključenja struje raspored sahrana novi sad Dom zdravlja horoskopski znaci