UDRUŽENJE "ZAŠTITA POTROŠAČA": Trgovinski lanci nas potkradaju (FOTO)

UDRUŽENJE "ZAŠTITA POTROŠAČA": Trgovinski lanci nas potkradaju (FOTO)

Ovo udruženje tvrdi da svi trgovinski lanci mere hranu koju pakuju u plastične kutije tako da "zakinu” potrošače za 7 do čak 30 odsto.

Tokom istraživanja koje je sprovelo  udruženje "Zaštita potrošača" u Beogradu, proveravana je tačnost merenja u ukupno 68 objekta lanaca Maxi, Tempo, Gomex, Super Vero, Univerexport, Roda, Idea, Aman i Aroma.

Tajni kupci koje je udruženje poslalo, u jednom lancu su kupili navodno 270 grama sitnih kolača upakovanih u plastičnu kutiju. Nakon pravilnog merenja ispostavilo se da u kutiji ima 60 grama manje, odnosno samo 210 grama kolača, tvrdi to udruženje i napominje da je s obzirom da je cena tih kolača 1.100 dinara po kilogramu, kupac na samo jednoj kutiji "zakinut” za 66 dinara.


Nenad Bumbić iz "Zaštite potrošača", kako se navodi u saopštenju udruženja, ističe da su svi proizvodi koje su kupili i u drugim trgovinskim lancima mereni tako da je kupcima naplaćeno najmanje 20 grama više nego što treba.

- Trgovci čak daju i uputstva potrošačima kako da sami izvrše merenje tako da pogrešno izmere veću gramažu čime se potrošači izlažu šteti – naveo je Bumbić i ukazao da, kada bi kupci prvo merili ambalažu, saznali bi da plastične kutije imaju do 43 grama.


Prateći uputstvo, kupci praktično sami sebe "potkradaju" za tu težinu. Bumbić je istakao da potrošači uvek treba da prvo stave praznu ambalažu na vagu pa da zatim pritisnu dugme sa slovom T ili natpisom Tara - tako vaga "nuluje" težinu kutije odnosno pokazaće da je težina kutije nula.

- Kupci treba da traže i od trgovaca da urade isto pre nego što sipaju željenu hranu u kutiju – naglasio je Bumbić. U udruženju "Zaštita potrošača" navode da su sve trgovinske lance koje su proveravani obavestili o rezultatima istraživanja.


Rukovodioci Idea i Roda lanca su obećali da će preduzeti mere kako bi ispravili uočene propuste. Sa druge strane, Bumbić je naveo da su odgovornima u Delezu pre više od šest meseci preneli saznanja o ovom i o drugim kršenjima Zakona o zaštiti potrošača koja su uočena u njihovim prodavnicama, ali da taj lanac uprkos tome nastavlja da krši Zakon.

"Zaštita potrošača" će ponoviti istraživanje tačnosti merenja i poštovanja Zakona o zaštiti potrošača na jesen, te da će, ako se opet ispostavi da trgovinski lanci i dalje krše zakon, podneti prijave nadležnoj tržišnoj inspekciji za šta je predviđena kazna od 300.000 do 2.000.000 dinara po prekršaju.

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Marina

  pre 1009 dana i 13 sati

  Pa ista je stvar i sa vagama na vocu i povrcu stavljene su kao neke zastitne plastike ( glupost koja je teska 30g ) a totalno je bespotrebna . Ali trgovinskom lancu itekako dobro dodje .

  Oceni komentar:
  0
  0