Ugrađena prva srčana pumpa u Institutu u Kamenici

Ugrađena prva srčana pumpa u Institutu u Kamenici

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici ove nedelje je prvi put ugrađena mehanička srčana pumpa i ovo je ujedno druga operacija ovog tipa urađena van Kliničkog centra Srbije. Kako je naveo direktor Instituta Aleksandar Redžek, ovo je istorijski značajan dan za tu instituciju, a intervencija je izvedena kod pacijentkinje u terminalnoj fazi srčane insuficijencije.

Nakon uspešno završene intervencije, hemodinamski parametri pacijentkinje su stabilni i njen oporavak teče uredno, navodi se u saopštenju Instituta.

Zajedničkom brzom akcijom Ministarstva zdravlja, RFZO, IKVBV i KCS obezbeđeni su svi zakonski preduslovi da se omogući izvođenje ove procedure, a intervenciju su koordinisali ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar, koordinator za transplantaciju i razvoj kardiohirurgije Miljko Ristić i direktora KC Srbije Milika Ašanin.

Ovu složenu operaciju su zajednički izveli tim KCS koji su predvodili doc. dr Svetozar Putnik zajedno sa Dr Emilijom Nestorović i tim IKVBV na čelu sa prof. dr Aleksandar Redžekom.

- Ovo je veliki iskorak u lečenju pacijenata sa terminalnom srčanom insuficijencijom, kao i prvi korak Instituta za KVB Vojvodine u uvođenju mehaničke cirkulatorne potpore i transplantacije srca. Mehanička pumpa uspešno zamenjuje funkciju leve komore što pozitivno utiče na produžetak i kvalitet života pacijenta - objasnio je dr Redžek.

Tim IKVBV se priprema i za transplantacije srca čija realizacija ipak u najvećoj meri zavisi od raspoloživih donora, navodi se u saopštenju.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

betanija servisne informacije novi sad groblje sahrane OK Vojvodina novosadsko porodilište havarija na vodovodu Fruška gora novorođenčad isključenja struje bez vode servisne informacije Daško i Mlađa Elektrodistribucija Novi Sad jkp lisje JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje radosne vesti bez struje elektrovojvodina sahrane novi sad almaško groblje odbojka opens 2019 gradsko groblje epk 2021 raspored sahrana novi sad bebe lisje Spens