Ugrožen sve veći broj divljih vrsta biljaka i životinja u prirodi

Ugrožen sve veći broj divljih vrsta biljaka i životinja u prirodi

Trećeg marta širom sveta obeležava se Svetski dan divljih vrsta, koje su zbog gubitka prirodnog staništa, ali i nezakonitog sakupljanja, krivolova, ilegalne trgovine i krijumčarenja, sve više ugrožene.

Ovaj međunarodni datum ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija na svom 68. zasedanju 2013. godine, u cilju podizanja svesti i ukazivanja na problem koje ljudske aktivnosti predstavljaju po opstanak divljih vrsta. Pritisak na divlji živi svet u njihovim prirodnim staništima konstantno raste, i neretko dovodi do potpunog istrebljenja pojedinih vrsta.

Ovogodišnji Svetski dan divljih vrsta posvećuje posebnu pažnju velikim mačkama, koje inače spadaju među najpoznatije divlje životinje na planeti, poput tigrova, lavova, leoparda, jaguara, riseva i mnogih drugih.

Nažalost, danas su ovi harizmatični predatori suočeni sa brojnim pretnjama koje su prouzrokovane ljudskim aktivnostima. Divlje populacije velikih  mačaka opadaju alarmantnom brzinom zbog gubitka staništa i plena, sukoba sa ljudima, ali sve češće i zbog krivolova i ilegalne trgovine njihovim krznom, kandžama i drugim delovima tela koja se koriste u azijskoj tradicionalnoj medicini. Populacija tigrova je u poslednjih 100 godina opala za 95 odsto, a populacija afričkih lavova pala je za 40 procenata za samo 20 godina.

Naše sveukupne akcije zaštite mogu činiti odlučujuću razliku između opstanka ili nestajanja vrsta, poručuju povodom ovog dana Ujedinjene nacije.


Obeležavanje Svetskog dana divljih vrsta 3. marta svake godine podudara se sa datumom kada je 1973. godine po prvi put potpisana Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES – Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). CITES Konvencija reguliše međunarodni promet i trgovinu preko 35.800 ugroženih vrsta vrsta biljaka i životinja, uključujući njihove delove i derivate.

Potvrđivanjem CITES Konvencije 2001. godine, Republika Srbija je preuzela obavezu praćenja legalnog međunarodnog prometa, ali i sprečavanja, odnosno sankcionisanja međunarodne ilegalne trgovine ugroženim divljim vrstama, navodi se u saopštenju Ministarsva zaštite životne sredine.

Po procenama Međunarodne kriminalističke policijske organizacije – Interpola, godišnja vrednost ilegalne trgovine divljim vrstama na globalnom nivou iznosi između 8 i 10 milijardi američkih dolara, što je svrstava među prvih pet ilegalnih aktivnosti po profitabilnosti u svetu. Republika Srbija se nalazi na jednom od najfrekventnijih koridora za promet robe u ovom delu Evrope, što je istovremeno stavlja na ključno mesto u borbi protiv krijumčarenja divljih vrsta.

Od 2010. godine, nadležni nadzorni organi Republike Srbije zaplenili su više od 2.000 živih primeraka divljih vrsta životinja. Najbrojniji su gmizavaci i ptice, ali su i krupni sisari poput lavova, medveda, vukova i majmuna ponekad predmeti zaplena.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan