Uhapšeno 126 osoba povezanih sa krijumčarenjem ljudi

Uhapšeno 126 osoba povezanih sa krijumčarenjem ljudi

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, na poziv nemačke Savezne policije, učestvovali su u međunarodnoj akciji kojom koordinira Evropol, usmerenoj na otkrivanje i hapšenje krijumčara migranata širom Evrope. Uhapšeno je 126 osoba, posrednika u krijumčarenju ljudi, od kojih jedna na teritoriji Srbije, otkriveno je 916 slučajeva ovakvih krivičnih dela i zaplenjena je imovina u vrednosti od oko 900.000 evra.

Osumnjičeni se terete da su kamionima, kombi vozilima ili automobilima, uz novčanu naknadu, krijumčarili migrante iz Turske preko Rumunije i Mađarske ka Austriji, Nemačkoj i Holandiji. Oni su se, kako se sumnja, oglašavali na društvenim mrežama i ubeđivali rođake migranata da je krijumčarenje bezbedno, dok su plaćanja uglavnom izvršena preko jednog posebnog sistema za prenos novca.

Osim srpske i nemačke policije, u akciji su učestvovale i policije Austrije, Mađarske, Holandije i Rumunije. Srpska policija je jedina koja dolazi iz zemlje koja nije članica Evropske unije, a koja je uzela učešće u ovoj akciji, što govori o tome koliko inostrani partneri cene i poštuju profesionalizam i predanost u radu pripadnika UKP i MUP Srbije.

Operativna radna grupa "Pathfinder" osnovana je u okviru Evropola u avgustu 2021. godine na inicijativu Nemačke, a usmerena je na otkrivanje i hapšenje najopasnijih krijumčara migranata aktivnih širom Evrope.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i u narednom periodu nastaviće učešće u međunarodnim akcijama i akcijama Evropola u borbi protiv svih vidova kriminala, a naročito organizovanog kriminala, trgovine ljudima i drogom.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan