UJEDINJENE NACIJE: Našoj planeti preti nestašica hrane

UJEDINJENE NACIJE: Našoj planeti preti nestašica hrane

Ukoliko vas i ne dohvati korona virus zahvaljujući merama koje uvode mnoge vlade u svetu, te mere mogle bi vas ostaviti bez sveže hrane, voća i povrća.

Kada su ljudi pojurili da naprave zalihe toalet papira i drugih potrepština zbog izbijanja epidemije korona virusa, neke zemlje odlučile su da uvedu protekcionističke mere, uključujući i zabrane izvoza određenih proizvoda, kako bi zadovoljile povećanu domaću potražnju. Glavni ekonomista Organizacije za hranu i poljoprivredu UN Maksimo Torero smatra da je najgore što može da se dogodi da vlade ograničavaju protok hrane, a uskoro bi se mogli suočiti sa posledicama takvih poteza jer trgovinske barijere samo pogoršavaju situaciju stvarajući “ekstremnu volatilnost”, prenosi B92.net.

Poseban je problem to što nekim zemljama sada nedostaje radna snaga za žetvu zbog zatvaranja državnih granica i ograničavanja kretanja usled karantina. Dok korona virus hara Evropom, farmeri u Francuskoj, Španiji i Italiji upozoravaju da će voće i povrće brzo sazreti i istruliti ako se situacija ne promeni. Uzgajivači jagoda i špargle već su sprečeni da oberu svoje plodove, dok bi sledeće u tom nizu moglo biti bilo šta, od zelene salate i paradajza do luka i graška.

Logistički problemi izazvani korona virusom postaju veoma značajni, kazao je Torero. Kako joj ne bi propale tone plodova, Nemačka, kojoj nedostaje oko 300.000 sezonskih radnika, pokrenula je poseban veb-sajt kako bi se farmeri u problemu povezali sa onima koji mogu da pomognu, studentima, onima čiji su poslovi ugašeni zbog mera protiv epidemije, naročito radnika iz uslužnog sektora.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan