"Ujedinjeni protiv kovida": Ispunjeni uslovi da se u Srbiji proglasi vanredna situacija

"Ujedinjeni protiv kovida": Ispunjeni uslovi da se u Srbiji proglasi vanredna situacija

Udruženje građana "Ujedinjeni protiv kovida" (UPK) saopštilo je da su ispunjeni uslovi da se u Srbiji proglasi vanredna situacija zbog epidemije korona virusa, ocenjujući da Zakon "propisuje šta je to vanredna situacija, i šta je to epidemija", kao i "koje mere mogu da se primenjuju" i koji su državni organi za to nadležni.

UPK, udruženje nastalo iz istoimene inicijative za potpisivanje peticije medicinskih radnika u Srbiji koji nisu zadovoljni radom Republičkog kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, navodi da to jasno predviđa Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i da isti zakon predviđa ko treba da proglasi vanrednu stiuaciju, a da to nije Krizni štab, prenosi N1.

– Kada govorimo o organima koji se imaju boriti protiv epidemije, ovaj Zakon propisuje ministra zdravlja, Komisiju za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti i Zavod za javno zdravlje. Svaki od tih organa ima svoje nadležnosti – navodi se u saopštenju.

Kako navodi UPK, "organ pod nazivom Krizni štab ne postoji u ovom, niti u bilo kom drugom zakonskom propisu".

– Posebno ne postoje komponente koje se u našoj široj javnosti nazivaju medicinski i politički deo Kriznog štaba. Ti delovi tog tela, pravne dileme nikakve nema, ne postoje. Pravnu dilemu po ovom pitanju ne stvaraju ni eventualni podzakonski akti kojima je Krizni štab obrazovan – navodi se u saopštenju.

UPK podseća da svi podzakonski akti moraju biti u skladu i sa svim zakonima i u skladu sa Ustavom, a da u eventualnom sukobu prilikom propisivanja izmedju zakonskog i podazkonskog akta prednost ima zakonsko rešenje.

Saopštenje u celosti možete pročitati OVDE

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Драган

  pre 1132 dana i 6 sati

  Анти противни контраши

  Oceni komentar:
  1
  2
 • Zmaj iz NS

  pre 1132 dana i 5 sati

  Ni ovi nisu načisto u svojim glavama. Ranije su bili protiv vanrednog stanja kad ga je Vule uvodio, a sada su za uvođenje vanrednog stanja kad to Vule neće.
  Čime se vode ovi ljudi, odlukama Vučka ili brigom o ljudima?
  Nisam za Vučka i nisam za vanredno stanje!

  Oceni komentar:
  1
  4