"Ujedinjeni protiv kovida": Naknadne jadikovke neće vratiti mrtve

"Ujedinjeni protiv kovida": Naknadne jadikovke neće vratiti mrtve

Udruženje lekara "Ujedinjeni protiv kovida" (UPK) objavilo je jutros saopštenje u kom predlaže paket mera koji bi pomogao u borbi protiv novog talasa epidemije.

Lekari okupljeni u ovom udruženju podsećaju da "već mesecima istrajno i argumentovano upozoravaju na katastrofalne propuste učinjene tokom pandemije u Srbiji, istovremeno nudeći Ministarstvu zdravlja (MZ) i tzv. Kriznom štabu (KŠ) predloge mera i rešenja, čija bi primena značajno doprinela borbi protiv epidemije". Oni napominju i da su se krizni štab i Ministarstvo "ili u potpunosti oglušili na ove inicijative i predloge UPK ili su neke delimično i neuspešno primenili sa velikim zakašnjenjem".

Naknadne javne i poluprivatne jadikovke dr Kona i ostalih članova KŠ i njihovo priznavanje grešaka koje su mogle i morale biti izbegnute, neće vratiti preminule, niti će umanjiti patnje nepotrebno obolelih. Sada kada smo ponovo na pomolu novog talasa i kada vidimo ponavljanje istog obrasca ignorancije, nerazumevanja potrebe da se učini SVE kako bi se pritisak na zdravstvene radnike smanjio, i dnevni rast broja obolelih usporio, smatramo da je trenutak da ponovimo svoj stav – navodi se u saopštenju.

Oni ističu da sve vreme apeluju za sistematičan pristup i aktivan odnos prema aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. 

U ovom trenutku jasno je svakome da se nalazimo u veoma nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji do koje je došlo zbog neaktivnosti Kriznog štaba, kao i otvorenog kršenja propisanih mera  upozoravaju lekari okupljeni u udruženju "Ujedinjeni protiv kovida".

Oni dalje predlažu paket mera "po crnom nivou" – zatvaranje privrede iz njihovog  predloga iz oktobra 2020. koji,  između ostalog, podrazumeva:

 • obustavljanje svih skupova i događaja

 • potpuna obustava rada ugostiteljskih objekata (dozvoljena dostava na kućnu adresu)

 • obustava svih sportskih i kulturnih dešavanja

 • dozvoljen rad samo prehrambenim prodavnicama

 • rad od kuće

 • na otvorenom kretanje u grupama od dvoje (ne računajući decu ispod 12 godina)

 • savet za kućne posete samo urgentne prirode

 • organizovan rad vrtića i nižih razreda kao opcija za roditelje esencijalnih profesija, ostalo obrazovanje online

 • gradski prevoz samo za esencijalna i neodložna putovanja, limitiran samo na sedeća mesta itd.

Ovakve mere moraju ostati na snazi konstantno najmanje dve nedelje a optimalno bar četiri da bi imale efekta, sve manje od toga je nesvrsishodno i uzaludno. Potrebno je napraviti i poštovati plan na duži period sa utemeljenim koracima. Ukoliko se ovakve mere adekvatno primene, zatvaranje građana u formi policijskog časa nije potrebno. Članovi Kriznog štaba moraju da shvate da menjanje odluka svaka dva dana, kontradiktornost, nedoslednost i neizvesnost koje karakterišu njihov rad direktno utiču na neuspeh u sprovođenju protivepidemijskih mera i u suzbijanju ovog talasa epidemije. Dakle, za sav neuspeh odgovoran je isključivo KŠ, te apsolutno niko nema prava da se žali na "nedisciplinu" građana – napominju UPK i dodaju da bi  "samo prihvatanje odgovornosti i izlazak iz Kriznog štaba svih lekara bio bi jedini časni potez koji bi svi oni mogli da preduzmu, i da javno zatraže aktivaciju Republičke stručne komisije u kojoj reč struke neće biti zloupotrebljavana i preglasavana, već poštovana.

Saopštenje u celini pročitajte na sajtu Udruženja "Ujedinjeni protiv kovida".

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Radioaktivnost

  pre 524 dana i 11 sati

  Treba pomenuti podatak, da je osim korone, trenutno u EU, a posebno u Francuskoj, zabeleženo udvostručavanje do utrostručavanja normalne radioaktivnosti okoline.
  Merenja su od 231 do 300 nS.
  Pri tome običan čovek treba da zna, da je do 200nS proglašeno za normalnu radioaktivnost.
  Novi Sad je na 120nS, a Beograd je bio na 80nS dok su želeli da tako saopštavaju dvomilionskom gradu. Sad je preko 100nS, što znači da su počeli da shvataju potrebu za realnim saopštenjem.
  Poreklo povećane radioaktivnosti je, prema zvanično saopštenim podacima, od pustinjske prašine koja je bila dignuta u vazduh navodno u ranijim godinama tokom nuklearnih proba.
  Ne kaže se gde, sačuvaj Bože da i to saopšte.
  A sada je stigla mahom u Francusku.
  Osim ako je nisu stvorili zbog korone?

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Драган

  pre 524 dana i 10 sati

  Не мешати политику и медицину

  Oceni komentar:
  0
  1