Ukida se povraćaj PDV-a za bebi hranu i opremu, roditelji dobijaju nadoknadu

Ukida se povraćaj PDV-a za bebi hranu i opremu, roditelji dobijaju nadoknadu

Predstavljajući predlog izmena Zakona o PDV-u, koji predviđa ukidanje prava na refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić istakla je da će svi roditelji novorođenih beba imati pravo na nadoknadu.

- To je jako osetljivo pitanje i ne bi trebalo da bude otvoreno za političke manipulacije. Tu niko ne ukida roditeljima mogućnost da dobijaju novac od poreza za kupovinu hrane i opreme za bebe, već se ovo prebacuje u socijalnu kategoriju – rekla je Brnabićeva novinarima u parlamentu.

Cilj te izmene je ravnopravan i pravičan tretman svih roditelja koji će na ovaj način ostvariti nadoknadu.

Zahvaljujući tim izmenama, više roditelja će ostvariti pravo na ovu nadoknadu, jer će svi roditelji koji imaju pravo na roditeljski dodatak dobiti uvećanje.

Prednost ove izmene je što roditelji neće morati da prolaze kroz dugotrajnu proceduru prikupljanja fiskalnih računa, njihovu verifikaciju i odobrenje od Poreske uprave, već će im novac odmah biti uplaćen jednokratno na račun.

Takođe, na novac se neće čekati kao što je to do sada bila procedura, već će roditelji dobiti novac odmah prilikom uplate roditeljskog dodatka.

- To će biti dostupno roditeljima svih novorođenih beba, dok je sada to dostupno samo jednom broju porodica koja imaju vremena ili znanja da popune ove procedure koje nisu nimalo jednostavne – naglasila je Brnabić.

Ističe da "porez ne treba da rešava socijalna pitanja" zbog čega se zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja radi na izradi Zakon o finanisijskoj podršci porodica sa decom.

- Tako da će ovim zakonom biti ustanovljena jednokratna isplata novčanih sredstava na ime kupovine opreme za bebe, pa će roditelji novorođenih beba biti automatski prijavljeni – naglasila je Brnabić.

Objasnila je da će to biti sprovedeno u okviru druge faze projekta e-Beba.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan