Ukida se treći čas fizičkog vaspitanja

Ukida se treći čas fizičkog vaspitanja

Od iduće školske godine učenici osnovne škole svakodnevno će se baviti sportom, i to ne samo kroz nastavu fizičkog vaspitanja već i uvođenjem raznovrsnih sportskih aktivnosti, najavljuje za "Danas" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Dva časa fizičkog vaspitanja ostaju obavezna u nedeljnom rasporedu, a izabrani sport, poznat i kao treći čas fizičkog, biće ukinut. Umesto njega, uvode se sportske aktivnosti, tri puta nedeljno od po pola sata (ukupno čas i po nedeljno) i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje.

- To neće biti u formi klasičnog časa, jer pokušavamo da uvedemo nešto što neće biti dodatno opterećenje za učenike. Sportske aktivnosti se mogu izvoditi u međusmeni, na velikim odmorima, ako je lepo vreme mogu se organizovati turniri... U saradnji sa Društvom pedagoga fizičke kulture razradićemo celu ideju, a očekujemo i predloge škola. Mi ćemo školama ponuditi nekoliko modela, ali će one imati slobodu da same osmisle kako će to sprovesti u praksi. Ako bude novca pokušaćemo već od naredne školske godine da vratimo celodnevne sportske dane i da drugačije planiramo školski kalendar - kaže Šarčević, napominjući da su brojni sportski savezi iskazali želju da se uključe i pomognu, kao i da će Ministarstvo prosvete sarađivati sa ministarstvima zdravlja i omladine i sporta.

Ministar kaže da su sport, informatika i dualno obrazovanje ključne teme o kojima se nedavno razgovaralo na konferenciji ministara obrazovanja u Kini i da Srbija hvata korak sa razvijenim svetom.

- Izabrani sport trenutno ima status obaveznog izbornog predmeta i on se posebno ocenjuje što je nelogično. Pokazalo se da taj predmet nije opravdao očekivanja i da izbor postoji samo formalno. Našli smo bolje rešenje da taj jedan čas ostavimo informatici, koja će od septembra biti obavezna, a da drugi čas informatike bude kroz nastavu tehničkog - objašnjava Šarčević.

On kaže da će već od idućeg polugodišta đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole početi sa svakodnevnim fizičkim vežbanjem i podseća da se sličan pilot projekat već sprovodi u jednom broju osnovnih škola. Ministar naglašava da će sve škole biti obavezne da organizuju sportske aktivnosti za svoje učenike, a od roditelja očekuje da kao kontrolori budu partneri Ministarstvu prosvete u tom poslu.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan