Ukida se treći čas fizičkog vaspitanja

Ukida se treći čas fizičkog vaspitanja

Od iduće školske godine učenici osnovne škole svakodnevno će se baviti sportom, i to ne samo kroz nastavu fizičkog vaspitanja već i uvođenjem raznovrsnih sportskih aktivnosti, najavljuje za "Danas" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Dva časa fizičkog vaspitanja ostaju obavezna u nedeljnom rasporedu, a izabrani sport, poznat i kao treći čas fizičkog, biće ukinut. Umesto njega, uvode se sportske aktivnosti, tri puta nedeljno od po pola sata (ukupno čas i po nedeljno) i to u danima kada nema obaveznog predmeta fizičko vaspitanje.

- To neće biti u formi klasičnog časa, jer pokušavamo da uvedemo nešto što neće biti dodatno opterećenje za učenike. Sportske aktivnosti se mogu izvoditi u međusmeni, na velikim odmorima, ako je lepo vreme mogu se organizovati turniri... U saradnji sa Društvom pedagoga fizičke kulture razradićemo celu ideju, a očekujemo i predloge škola. Mi ćemo školama ponuditi nekoliko modela, ali će one imati slobodu da same osmisle kako će to sprovesti u praksi. Ako bude novca pokušaćemo već od naredne školske godine da vratimo celodnevne sportske dane i da drugačije planiramo školski kalendar - kaže Šarčević, napominjući da su brojni sportski savezi iskazali želju da se uključe i pomognu, kao i da će Ministarstvo prosvete sarađivati sa ministarstvima zdravlja i omladine i sporta.

Ministar kaže da su sport, informatika i dualno obrazovanje ključne teme o kojima se nedavno razgovaralo na konferenciji ministara obrazovanja u Kini i da Srbija hvata korak sa razvijenim svetom.

- Izabrani sport trenutno ima status obaveznog izbornog predmeta i on se posebno ocenjuje što je nelogično. Pokazalo se da taj predmet nije opravdao očekivanja i da izbor postoji samo formalno. Našli smo bolje rešenje da taj jedan čas ostavimo informatici, koja će od septembra biti obavezna, a da drugi čas informatike bude kroz nastavu tehničkog - objašnjava Šarčević.

On kaže da će već od idućeg polugodišta đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole početi sa svakodnevnim fizičkim vežbanjem i podseća da se sličan pilot projekat već sprovodi u jednom broju osnovnih škola. Ministar naglašava da će sve škole biti obavezne da organizuju sportske aktivnosti za svoje učenike, a od roditelja očekuje da kao kontrolori budu partneri Ministarstvu prosvete u tom poslu.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

servisne informacije sremski karlovci jkp lisje isključenje vode novosadska policija horoskopski znaci betanija bebe raspored sahrana i ispraćaja JKP Vodovod i kanalizacija Isključenje struje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević servisne informacije novi sad horoskop RHMZ novosađani novosadsko porodilište Futog Republički hidrometeorološki zavod klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad crna hronika bez vode NURDOR sahrane novi sad Vreme u Novom Sadu dnevni horoskop isključenja struje mup novi sad novorođenčad