Ukinut jedan punkt Hitne pomoći: Sporije do ugroženih Novosađana

Ukinut jedan punkt Hitne pomoći: Sporije do ugroženih Novosađana

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novog Sada ukinuo je 1. avgusta punkt u Vršačkoj ulici, pa tako umesto dosadašnje četiri, o životno ugroženim građanima brinu samo tri ekipe, saznaje portal mojnovisad.com od zaposlenih u ovoj ustanovi. U Zavodu negiraju ove tvrdnje i kažu kako je samo u pitanju „rotiranje ekipa“.

Punkt hitne pomoći u Vršačkoj ulici od subote, 1. avgusta, više nema urgentnu ekipu koja izlazi da pomogne unesrećenima. Ova ekipa je bila zadužena za veliki deo grada - Telep, Adice, Satelit, Novo naselje, deo Detelinare, Sajlovo, deo Veternika, a neretko je išla kao ispomoć za Futog i Rumenku. Brzina je izuzetno važan faktor u spasavanju ljudi, a po unesrećene u ove delove grada i prigradska naselja sada dolazi pomoć iz udaljenijih delova grada, što bi moglo da dodatno ugrozi njihove živote.

- Vršačka ambulanta više nema urgentnu ekipu, jer je ona prebačena na Liman, ekipa sa Limana je sada na Klisi, a ostala je ekipa stacionara na punktu u Ulici Save Đisalova. Tri ekipe nisu dovoljne za grad, pa se sada oseća veći pritisak na ostale punktove, koji moraju da pokrivaju i Telep, Adice i ostala naselja. Neretko uskače i ekipa smeštena u Sremskoj Kamenici – rekli su nam zaposleni u Hitnoj pomoći.

Portparolka Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novog Sada dr Sanja Beljin potvrđuje da je ekipa iz Vršačke prebačena na Liman, ali napominje kako nije ukinuta ekipa, nego je samo rotirana.

- Promenjeni su punktovi i nazivi ekipa. Ekipa iz Vršačke ulice je prebačena na Liman i ne zove se više „prva urgentna“, nego „četvrta“ ili „neodložna“. Sve je još u restruktuiranju i dalje postoji mogućnost izmene – kaže dr Beljin.

Ovu njenu tvrdnju negiraju zaposleni i objašnjavaju da je urgentna ekipa i fizički iseljena iz Vršačke ulice.

- U prostorijama u Vršačkoj već je smeštena ekipa transporta, odnosno oni koji voze pacijente na terapije, dijalizu i slično. Ekipa koja je sada dobila status „neodložne“ nije urgencija. Nju čine samo lekar i tehničar i oni su zaduženi za terapiju bola, odnosno da daju terapiju pacijentima koji imaju terminalnu fazu kancera ili neku drugu bolest, zbog koje pacijenti imaju jake bolove. Ova ekipa ne može da bude urgentna, oni koriste obično putničko vozilo i nemaju opremu, čak ni EKG aparat – objašnjavaju sagovornici portala mojnovisad.com.

Istu tvrdnju je iznela i grupa zaposlenih, u anonimnom pismu upućenom medijima, kako bi skrenuli pažnju na nepravilnosti u radu ove ustanove, koja je od vitalnog značaja za grad.

-Vrhunac haosa, neorganizovanosti, nepoznavanje organizacije rada Zavoda od strane rukovodilaca, nebrige prema pacijentima i građanima zbog kojih Zavod za hitnu medicinsku pomoć postoji je i ukidanje urgentne ekipe broj 1, koji su činili šefovi smena. Ekipa je kretala iz Vršačke 28, pokrivala je Telep , Adice,  Bistricu – Novo Naselje, deo Detelinare, Sajlovo i davala je ispomoć i Veterniku pa neretko išla i za Futog i Rumenku. Na urgenciji “broj 1” u Vršačkoj su radili šefovi smena, svi specijalisti urgentne medicine sa iskustvom, a zbog blizine dispečerskog centra i uprave  mogli su da kontrolišu i koordiniraju rad ostalih ekipa iz službe. Od 1. avgusta na njihovo mesto  rukovodstvo formira  takozvanu 4-u ekipu koja nije urgentna i interno nazvanu „neodložna“ u sastavu samo lekara i medicinkog tehničara u putničkom vozilu i bez potpune opreme. Ovom organizacijom navedeni deo grada ostaje bez urgentne ekipe, ukupno gledano čitav grad će u budućnosti imati jednu urgentnu ekipu manje, što će povećati vreme stizanja ekipe do pacijenta. Uprava pokušava da ovu svoju štetnu odluku zamaskira tako što u Vršačku 28  na mesto bivše urgencije “broj 1” smešta transport  sa kombi vozilom da bi i dalje izgledalo da tamo postoji vozilo hitne pomoći – kažu između ostalog zaposleni u pismu.

NOVA URGENCIJA U PUNTU: Nova ekipa, nazvana “neodložna” na raspolaganju ima putničko vozilo “punto” i oni su na terenu samo tokom dana. Noću se pacijenti upućuju u dežurne ambulante hitne pomoći u Vršačkoj 28 ili Njegoševoj 4.

PUNKTOVI VAN GRADA: Hitna pomoć ima punktove i van grada i to u Futogu, Kaću, Kisaču, Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici. Ekipa stacionirana u Petrovaradinu sve češće sama brine o zdravlju stanovnika cele sremske strane grada, jer njihove kolege iz Kamenice intervenišu u gradu.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Baba Sera

  pre 1830 dana i 3 sata

  Ma šta će narodu lekari, i onako osiromašenima nam ukidaju penzije i plate pa i lekove ko svet ne možemo da kupimo, sad još i hitnu pomoć. Vlast nas rotirala na prirodnu selekciju pa ko preživi pričaće kako je lopovima ceo život uplaćivao socijalno a oni umesto da na grad koni raste povećaju broj punktova smanjuju. Ali šta ox o akvih drugo i oĉekivati.

  Oceni komentar:
  0
  3