Ukoliko imate neki od ovih simptoma, obavezno se obratite lekaru

Ukoliko imate neki od ovih simptoma, obavezno se obratite lekaru

Verujte svom osećaju da se radi o opasnoj situaciji. Bolje je i napraviti "lažnu uzbunu" nego učiniti fatalnu grešku i ne otići u "hitnu" kada su u pitanju život ili smrt.

Povrede glave

Potražite lekarsku pomoć ukoliko nakon udarca izgubite svest, imate napad, glavobolju koja ne popušta, pojavi se mučnina ili povraćanje koje ne prolazi, nerazgovetan govor ili se pojavi zbunjenost, slabost i poteškoće sa koordinacijom pokreta.

Bol u trbušnoj duplji

Ukoliko traje duže od 30 minuta, a pojavio se odjednom i vrlo je intenzivan, potražite pomoć lekara. Ako bol ne popušta, a prati ga povraćanje, možda se radi o upali slepog creva, što zahteva brzu lekarsku reakciju.

Bol i oticanje testisa

To može biti uzrokovano povredom ili infekcijom, ali može i da bude znak ozbiljnih problema u trbušnoj duplji.

Odmah potražite pomoć lekara ako je bol jak ili se pojavi naglo, pritom osećate mučninu, povraćate, imate groznicu ili možete da napipate kvržicu u skrotumu. Isto važi i ako osećate bolove sat vremena nakon povrede ili je vaš skrotum crven ili natečen.

Zbog visoke temperature ne treba odmah paničiti, ali ove znake ne smete da ignorišete.

Visoka temperatura

Ukoliko dete mlađe od tri meseca ima temperaturu višu od 38 stepeni Celzijusa, lekar bi trebalo da ga odmah pregleda. Isto treba postupiti i sa detetom starosti od tri meseca do tri godine, ako je u pitanju temperatura viša od 39 stepeni, kao i kod odrasle osobe pri temperaturi 40 stepeni i više.

Zbunjenost i poteškoće s govorom

Ovo su dva najčešća simptoma moždanog udara. Ne prepuštajte ništa sudbini, odmah se obratite lekarima.

Ukoliko je u pitanju moždani udar, rezultati lečenja i trajanje oporavka zavise od toga koliko brzo nakon udara ste primili lekarsku pomoć. Drugi simptomi moždanog udara su poteškoće s hodanjem ili ravnotežom, snažna glavobolja, spuštena jedna strana lica, utrnulost ili opšta slabost jedne strane tela.

Vaginalno krvarenje tokom trudnoće

Ne mora uvek da bude simptom nekog ozbiljnog stanja, posebno ako se radi o nekoliko kapljica krvi u prvom tromesečju, ali ipak bi trebalo da obavestite lekara o svom stanju.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan