Ukoliko zaspite čim dotaknete jastuk, možda imate problem

Ukoliko zaspite čim dotaknete jastuk, možda imate problem

Nesanica mnogima zagorčava noći, ali problem mogu imati i oni koji suviše brzo zaspu. Koliko je sna dovoljno i kako da se probudite odmorni – pročitajte!

Ako ste jedan od onih srećnika koji nikad ne pate od nesanice, sigurno vam svi zavide. Međutim, ako zaspite čak i za manje od pet minuta, možda imate problem.

Kod osoba koje padnu san "čim dotaknu jastuk", ustanovljeno je da veoma često pate od hronične neispavanosti. Dr Sofi Bostok, koju često zovu "naučnica za san" objašnjava kako je najzdravije zaspati.

Nije dobro ni ako zaspite prebrzo, a ni ako vam treba više od pola sata da se uspavate. Preumorne osobe moraju da daju sebi više vremena, a sedam sati je zaista minimum sna. Za odrasle važi da treba da spavaju i do devet sati – kaže dr Sofi.

Prema njenim rečima, čak i kad smo veoma umorni, događa se da odlažemo odlazak na spavanje, bez previše važnog razloga. Ne treba ići u krevet ni kad nam se ne spava.

Kad zaista osetite kako su vam kapci teški, to je znak da je telo spremno za san. Pritom je bitno da se razvije pozitivna mentalna asocijacija između kreveta i sna – kaže ona.

Prema naučnoj računici, većini ljudi je potrebno prosečno 14 minuta da se uspavaju. Smatra se da jedan ciklus sna traje oko 90 minuta i da je najbolje da odspavate punih pet ili šest ciklusa kako biste bili odmorni.

Buđenje usred tog ciklusa može da bude dosta teško i izazove osećaj umora.

Primera radi, ako želite da probudite u 7 sati ujutru, treba da odete u krevet u 21.46 ili 23.16 ili 00.46. Imate 14 minuta da se uspavate, a zatim i da odspavate - 6, 5 ili 4 ciklusa.


Izvor: Lepa&Srećna

Oceni vest:
6
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Elem

  pre 82 dana i 2 sata

  Novosađani nemaju taj problem.
  Dovoljno bezobzirne stoke živi po stanovima, nasledili su ih od nekadašnjih vaspitanih ljudi,
  da stvara dovoljno buke do ponoći ili 02h noću, da niko neće zaspati čim dodirne jastuk.
  A vlast baš briga. Deklarativno je proglasila zakone, deklarativno postavila jedno par partijskih policija - koje ništa ne rade, osim ako treba da izmlate nekog studenta ili opozicionara.
  Da urade nešto korisno za građane - nema šanse.
  Može im se, kako hoće. Ali, ne i dokle hoće.

  Oceni komentar:
  1
  1