Ukrajinski grad Lavov poklanja bistu Tarasa Ševčenka Novom Sadu

Ukrajinski grad Lavov poklanja bistu Tarasa Ševčenka Novom Sadu

Na današnjoj sednici Saveta za kulturu razmatran je i većinom glasova usvojen Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o ustanovama kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad.

Kako javljaju iz Skupštine grada, ovim Predlogom je predviđeno da se menja sedište Pozorišta mladih Novi Sad, koje se najpre sa adrese Ignjata Pavlasa broj 8, koji je objekat vraćen privatnim vlasnicima u procesu restitucije, preseljava u objekat iste ulice na broju 4. Кako je i ovaj objekat u procesu restitucije vraćen Sokolskom društvu Vojvodina iz Novog Sada, Pozorište mladih, Novi Sad sklapa Ugovor o zakupu poslovnog prostora sa novim vlasnicima objekta u Ulici Ignjata Pavlasa broj 4 koji će biti i registrovano sedište ove Ustanove.Кako su se stekli uslovi za primenu Odluke o osnivanju Novosadskog dečijeg kulturnog centra, Novi Sad, upis u registar Privrednog suda u Novom Sadu, kao i donošenje ostalih opšti i drugih akata, ovim Predlogom u okviru ustanova kulture čiji je osnivač Grad Novi Sad, dodaje se i Novosadski dečiji kulturni centar, javljaju iz gradske skupštine.

Savet je većinom glasova usvojio i Predlog Odluke o postavljanju biste Tarasa Ševčenka u Novom Sadu.

Bista Tarasa Ševčenka, istaknutog ukrajinskog pesnika i slikara, borca za slobodu slovenskih naroda, biće izrađena od bronze, visine 105 centimetara, na postamentu od granita, visine 200 centimetara i postavljena na uređenoj zelenoj površini uz Bulevar cara Lazara i Aleju Mike Antića.

Inicijativu za postavljanje ove spomen biste podnela je Ambasada Ukrajine u Beogradu, ukrajinsko-rusinska zajednica u Vojvodini, a Gradska uprava grada Lavova, u kojoj već postoje Ulice Srpska i Vuka Кaradžića, je donela odluku da izrada ove biste bude poklon Gradu Novom Sadu, kažu u Saopštenju za medije iz Skupštine grada Novog Sada.

Oceni vest:
2
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Saša

  pre 1347 dana i 8 sati

  Naravno, pozitivno, samo još da se ne gušimo dok gledamo predstave. Zaista dobar repertoar i gostovanja, ali sala i uslovi nikakvi, a prilika je da to zasija pred godinu kulture.

  Oceni komentar:
  0
  2
 • debeli

  pre 1347 dana i 6 sati

  trebali su ukrajinci da pošalju bistu andreja ševčenka. mogu pesnici da pišu kolko god hoće ali poeziju kakvu je andrej pisao na fudbalskim terenima jednom u životu se radja.

  Oceni komentar:
  2
  1