Ukupno 35 tona susama vraćeno sa granice zbog povišenih vrednosti kancerogenog pesticida

Ukupno 35 tona susama vraćeno sa granice zbog povišenih vrednosti kancerogenog pesticida

Nadležne inspekcije su do sada zbog povišenog prisustva etilen oksida vratile sa granice dve pošiljke susama – ukupno 35 tona i nastaviće da redovno kontrolišu sve pošiljke.

Kako su za portal N1 istakli u Ministarstvu poljoprivrede, nadležna poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija "vrše redovan nadzor i kontrolu hrane nad svim pošiljkama koje ulaze u Republiku Srbiju, kao i njihovom prometu".

Nadležni organi su odmah po dobijanju informacije o mogućem uvozu susama iz Indije od strane EU RASSF sistema brzog uzbunjivanja i upozoravanja uveli pojačanu kontrolu zrna susama i svih proizvoda koji sadrže susam poreklom iz Indije na prisustvo etilen oksida – navodi ministarstvo.

Proizvodi koje je kompanija "Delez" uzorkovala kao svoju obavezu na osnovu Zakona o bezbednosti hrane sadržali su, kažu u ministarstvu, susam sa povišenim prisustvom etilen oksida koji je uvezen pre otkrića i upozorenja EU RASSF sistema.

– Svi subjekti koji posluju hranom su takođe dužni, na osnovu Zakona o bezbednosti hrane, da ukoliko utvrde veće prisustvo supstanci od propisanih, povuku iste proizvode i na precizan i efikasan način obaveste potrošače o razlozima povlačenja istog – istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Naime, juče je kompanija "Delez Srbija" saopštila da je iz svih maloprodajnih objekata povukla proizvod privatne robne marke "Premia" susam seme od 100g, proizvođača "Moravka Pro", zbog prisustva etilen oksida u proizvodu. Kako su naveli, potrošačima će novac biti vraćen u narednih 14 dana i bez fiskalnog računa.

Svojevrsna "uzbuna" u zemljama EU traje već nekoliko meseci, zbog susama poreklom iz Indije, kontaminiranog nedozvoljenom količinom kancerogenog pesticida – etilen oksida. Još u septembru zabeležene su pojedine serije susamovog semena u kojima je prisustvo ovog pesticida bilo veće čak hiljadu puta od dozvoljenih 0,05 miligrama po kilogramu, podseća N1.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan